Moje miasto dniem i nocą

czyli nic konkretnego, za to do wszystkiego

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Post autor: Alfi »

Cyców jest na wschód od Lublina, a wspomniane Jakubowice M. na zachód. Nawiasem mówiąc, Cyców bardzo się różni od Rzymu, położonego aż na siedmiu wzgórzach.
A mówiąc poważnie - "cyc" to było sukno holenderskie. W Cycowie był kiedyś ważny targ, gdzie się kupcy z całej Europy rozkładali.

PS: Jeżeli kogoś ten mój żart o Jakubowicach denerwuje, to przepraszam. Ale te dwie nazwy ja po prostu widzę razem, z Jakubowicami rzucającymi się w oczy o pół sekundy wcześniej. To była pierwsza mapa tamtego regionu, jaką widziałem, i tak mi już zostało.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
MalaMi
Fargi

Post autor: MalaMi »

Alfi, Jakubowice Murowane są na północny wschód od Lublina. Ta twoja mapa to niezła musi być:PP

A co do obrażania, to ja się nie obrażam na twoje żarty o Lublinie koło Jakubowic. Lublin nie jest moją prawdziwą "ojczyzną"*, więc mam do niego duży dystans. Chociaz musze przyznać, że coraz bardziej w niego wrastam i przejmuję się różnymi sprawami związanymi z jego funkcjonowaniem. (trudno się nie przejmować pracujac tam gdzie ja pracuję):)

*moją prawdziwą ojczyzną nie jest tez Poniatowa, w której się urodziłam i spędziłam większą częś życia, ale malutka wieś Sorbin, zagubiona wśród świętokrzyskich lasów. Tam tkwią moje korzenie i tam mam nadzieję kiedys mieszkać:)
§ 13
"Przy interweniowaniu wobec żołnierzy członek ORMO obowiązany jest zachować takt, umiar oraz szacunek należny mundurowi wojskowemu"

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

MalaMi pisze:Alfi, Jakubowice Murowane są na północny wschód od Lublina. Ta twoja mapa to niezła musi być:PP
Muszę sprawdzić. W każdym razie napis właził na Lublin i któraś z liter była w okolicach Majdanka. To była mapa z jakiegoś starego przewodnika, nie wiem, gdzie to bidactwo teraz leży. A Jakubowice sprawdzę na samochodowej.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

tubi

Post autor: tubi »

Potwierdzam Jakubowice Murowane są na północny zachód, a Felin faktycznie
nadaje nowe znaczenie powiedzeniu Tam gdzie wrony zawracają :P

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

A w województwie tamtejszym murowany jest jeszcze Orłów. Tymczasem w mojej rodzinnej Małopolsce tylko Lipnica. Czyli 2 : 1 dla Lubelszczyzny (z Zamojszczyzną połączonej).
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
MalaMi
Fargi

tubi pisze:a Felin faktycznie nadaje nowe znaczenie powiedzeniu Tam gdzie wrony zawracają :P
no nie? Wyżynna i Choiny to koniec świata, ale Felin to jeszcze dalej. Już chyba wolałabym w Zemborzycach mieszkać:)
chociaz niedawno znowu podjęli wysiłek przyłączenia Felina do Lublina.
Miedzy innymi TBSy tam budują, ma powstać "wielkie centrum handlowe", no i budujemy lotnisko w Świdniku, więc może za jakieś 100 lat Felin rzeczywiście bedzie leżał w Lublinie:))
§ 13
"Przy interweniowaniu wobec żołnierzy członek ORMO obowiązany jest zachować takt, umiar oraz szacunek należny mundurowi wojskowemu"

Awatar użytkownika
MalaMi
Fargi

§ 13

Awatar użytkownika
Millenium Falcon
Saperka

Post autor: Millenium Falcon »

Jak będę się po mieście pętać, to może jaką gwizdę* zobaczę;)
A poza tym z całego serca popieram promocję miasta:D. Nareszcie! Teraz tylko czekać aż w następnej serii "Kryminalnych" komisarz Machomen Zawada do nas zajedzie. Z piskiem opon. ;)

* Kto czytał Prachetta "Ruchome obrazki"?;)
ŻGC
Imoł Afroł Zgredai Padawan
Scissors, paper, rock, lizard, Spock. - Sheldon Cooper

Awatar użytkownika
MalaMi
Fargi

Lublin miał zagrać, i to główną rolę, w jeszcze jednym serialu, ale na szczęście utrącili projekt. Mówię na szczeście, bo czytałam założenie scenriusza i że był fatalny to mało powiedziane. Pisała go osoba z problememi emocjonalnymi, dla której szczytem lubelskości jest rzeźnik umierający na łonie swojej grubej kochanki. (a to i tak lajtowy epizod by był)
§ 13

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

MalaMi pisze: Pisała go osoba z problememi emocjonalnymi, dla której szczytem lubelskości jest rzeźnik umierający na łonie swojej grubej kochanki. (a to i tak lajtowy epizod by był)
Kwestionujesz prawo rzeźników do posiadania grubych kochanek i umierania na ich łonach? Wszystkich rzeźników, czy tylko lubelskich?
A swoją drogą, niedawno minęła trzynasta rocznica mojego ostatniego pobytu w Lublinie. Trzeba by kiedy zajrzeć.
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
MalaMi
Fargi

Alfi pisze:
MalaMi pisze: Pisała go osoba z problememi emocjonalnymi, dla której szczytem lubelskości jest rzeźnik umierający na łonie swojej grubej kochanki. (a to i tak lajtowy epizod by był)
Kwestionujesz prawo rzeźników do posiadania grubych kochanek i umierania na ich łonach? Wszystkich rzeźników, czy tylko lubelskich?
nie kwestionuję niczyjego prawa do czegokolwiek, a już na pewno nie do kochanek - ja kwestionuje tylko pogląd, że taka postać charakterystyczna jest dla Lublina
§ 13

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Dlaczego "charakterystyczna"? Może po prostu Lublin został wybrany na miejsce akcji przypadkowo? Bo gdzieś to się musiało dziać?
Prawdę mówiąc, nie wiem, o jaki film chodzi, nie znam szczegółów, więc tak tylko pytam.
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Dabliu
ZakuŻony Terminator

Post autor: Dabliu »

Lublin gra w serialu
Ale aktor grający główną postać i tak mieszka we Wrocławiu :PPP

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Dabliu pisze:
Lublin gra w serialu
Ale aktor grający główną postać i tak mieszka we Wrocławiu :PPP
I pewnie mówi z takim śpiewnym wrocławskim akcentem?
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
MalaMi
Fargi

Alfi pisze:Dlaczego "charakterystyczna"? Może po prostu Lublin został wybrany na miejsce akcji przypadkowo? Bo gdzieś to się musiało dziać?
Prawdę mówiąc, nie wiem, o jaki film chodzi, nie znam szczegółów, więc tak tylko pytam.
To właśnie miał być serial o Lublinie i Lubelszczyźnie, napisany spacjalnie i nawiązyjący to tego co najbardziej charakterystyczne dla tego miasta i regionu. Przytoczyłam tę scene, bo od niej miał się rozpocząć film, a uważam, że Lublin mozna zaprezentować od o wiele lepszej strony, niż umierający na łonie (wszystko jedno jakiego rozmiaru;)) kochanki rzeźnik. Cały serial miał polegać na takich trywialnych i erotycznych sytuacjach. Np. fakt, że Lublin może się poszczycić wieloma niezłymi galeriami, miała prezentowac scena, w któej wdowa po tym rzeźniku zaciąga artystę malarza do łózka po wernisazu w jedej z tych galerii. a wileokulturowość - szczególnie obecność kultury żydowskiej mmiał zostać zaakcentowany poprez scenę, w której podczas ostrego seksu w starym budynku rzeźni kochankowie w przypływie namietności rozwalają kafelki, pod którymi okazują się być żydowskie mastaby.
Serial miał byś pełen takich bzdur i moim zdaniem bardzo dobrze że w końcu nic z tego nie wyszło.
§ 13

ODPOWIEDZ