Blaski i nędze fantasy

czyli odpowiednie miejsce dla bibliotekarzy, bibliofilów, moli książkowych i wszystkich tych nieżyciowych czytaczy

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jaynova
Klapaucjusz

Blaski i nędze fantasy

Post autor: jaynova »

https://www.empik.com/the-tough-guide-t ... ,ksiazka-p

To jest bardzo ciekawa książka, niestety mnie wydana po polsku.
W inteligentny sposób nabija się się ze stereotypów w światach powieści fantasy, jednocześnie działając jako taki właśnie leksykon/ przewodnik ;)
A, plus cudowny klimat retro ;)
"May God have mercy upon my enemies; they will need it." - Gen. George Patton.

Awatar użytkownika
Q
Strategos

Blaski i nędze fantasy

Post autor: Q »

Widzę, że pani od "Ruchomego zamku Hauru" - w istocie traktowana dość po macoszemu przez naszych wydawców - ją napisała...
forum miłośników serialu „Star Trek”, gdzie ludzi zdolnych do używania mózgu po prostu nie ma - Przewodas

Awatar użytkownika
jaynova
Klapaucjusz

Blaski i nędze fantasy

Tak. jej cykl o Chrestomancim wyszedł w Polsce daawno temu. A miał być nawet po sukcesie Zamku filmowany, ale skończyło się na zapowiedziach.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Blaski i nędze fantasy

Post autor: Alfi »

Czy są na Forum jacyś czytelnicy powieści historycznych, którzy czytali Cherezińską? Jeśli są, to co sądzą o wątkach fantastyczno-magicznych w cyklu "Odrodzone królestwo"?
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Q
Strategos

Blaski i nędze fantasy

Alfi pisze: ndz, 08 wrz 2024 20:20Czy są na Forum jacyś czytelnicy powieści historycznych, którzy czytali Cherezińską?
Coś tam czytałem ;).
Alfi pisze: ndz, 08 wrz 2024 20:20Jeśli są, to co sądzą o wątkach fantastyczno-magicznych w cyklu "Odrodzone królestwo"?
W sumie jestem za, bo pozwoliły mi czytać ten cykl jako fantasy ;).

Ale nie o tym chciałem, zebrało mnie na refleksję ogólną. Zauważyłem , mianowicie, że ciekawy paradoks wpisany jest w konwencję. Światy aktywnej magii, nierzadko i bogów, pełne, przez co plastyczniejsze, plynniejsze, od naszego, a konkretyzowane mapami. Czyżby stąd się wzięła Kołodziejczakowi szczególna rola kartografów w "Ostatniej Rzeczypospolitej"?
forum miłośników serialu „Star Trek”, gdzie ludzi zdolnych do używania mózgu po prostu nie ma - Przewodas

Awatar użytkownika
jaynova
Klapaucjusz

Blaski i nędze fantasy

Czy ktoś prócz mnie zauważył, że od kilku lat ksiązki wydawane u nas są jakby na niższym poziomie?
Nie to, że nie ma co czytać, ale ogólny poziom siadł...

Awatar użytkownika
Q
Strategos

Blaski i nędze fantasy

Też mam wrażenie, że gdzieś tak od dwóch dekad - jak nie dłużej - statystycznie trudniej o fantastyczną lekturę ze znamionami (przyszłej) ponadczasowości. B. fajne rzeczy do przeczytania, natomiast, wciąż rodzą się regularnie

Awatar użytkownika
jaynova
Klapaucjusz

Blaski i nędze fantasy

Q pisze: śr, 02 paź 2024 15:23 fantastyczną lekturę ze znamionami (przyszłej) ponadczasowości.
To może stwórzmy listę na początek 😁

ODPOWIEDZ