Poszukiwany, poszukiwana, czyli rzecz o książkach

czyli odpowiednie miejsce dla bibliotekarzy, bibliofilów, moli książkowych i wszystkich tych nieżyciowych czytaczy

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nosiwoda
Lord Ultor

Post autor: nosiwoda »

Dobrze, że nie widzisz moich rumieńców. Przepraszam.

A Sapkowskiego też "Maladie" czytałaś?
"Having sons means (among other things) that we can buy things "for" those sons that we might not purchase for ourselves" - Tycho z PA

strix
Sepulka

Post autor: strix »

Czytałam. I zachwycona byłam. Ale to było dawno, więc sobie pewnie jeszcze odświeżę.
No co ty... Nie umiesz zaginać czasoprzestrzeni?... Każdy to potrafi...

Juhani
Laird of Theina Empire

Post autor: Juhani »

Dla równowagi warto też przypomnieć sobie "Jankes na dworze Króla Artura" Marka Twaina. Tylko tam prawie wszyscy rycerze mają skazy i zmazy niestety. Ale psychologia...moim zdanie całkiem niezłe podejście.

Awatar użytkownika
Zanthia
Alchemik

Post autor: Zanthia »

Niezupełnie. Mark Twain był wojującym demokratą i antyrojalistą. Mogło niechcący (albo chcący, tak jak w Księciu i Żebraku) przesiąknąć agitpropka. Żadna wymyślna manipulacja, po prostu otwarcie mówił o swojej wierze w równość ludzi i zajadle atakował monarchię, religijne instytucje i pochodne jako wyróżniające jednostki.
It's me - the man your man could smell like.

Awatar użytkownika
mr.maras
C3PO

Post autor: mr.maras »

Rycerze bez skazy to u Raymonda Feista wystepuja, na peczki ich zwlaszcza w cyklu o Midkemii. Jeszcze wiecej biega ich u Eddingsa w cyklach Tamuli i Elenium. Najbardziej polecam jednak mistrza Martina i cykl Piesn Lodu i Ognia.
po przeczytaniu spalić monitor

Awatar użytkownika
anaid
Sepulka

Post autor: anaid »

Może szanowni koledzy i koleżanki polecą jakieś dobre książki w stylu "Obca" (+ następne części) Diany Gabaldon lub "Mroczny Sekret" (+ następne części) Libby Bray? Bardzo zależy mi żeby nie było tam żadnych wampirów, demonów, aniołów, zombi, wilkołaków i innych z piekła rodem dziadów. Lubię książki w których dużo się dzieje, ale gdy nie jest to do końca oderwane od rzeczywistości. Motywy historyczne bardzo mile widziane. Pomożcie!
Táimse im' chodladh is ná dúistear mé

Awatar użytkownika
nosiwoda
Lord Ultor

"Potop" Henryka Sienkiewicza.
"Having sons means (among other things) that we can buy things "for" those sons that we might not purchase for ourselves" - Tycho z PA

Regis
Pćma

Post autor: Regis »

albo "Ogniem i mieczem", nie przeraża swoją objętością ;)

Awatar użytkownika
Małgorzata
Gadulissima

Post autor: Małgorzata »

To może zbiór opowiadań: "Jeszcze nie zginęła". :P
Chociaż Sienkiewicz fajny. :)))
So many wankers - so little time...

Awatar użytkownika
Keiko
Stalker

Post autor: Keiko »

Nosiwodo - jesteś sadystą ;)
Wzrúsz Wirúsa!

Ha! Będziemy nieśmiertelni! To nie historia nas osądzi, lecz my osądzimy ją! (Małgorzata)

Awatar użytkownika
Zanthia
Alchemik

Post autor: Zanthia »

+11 internetów temu panu :D
It's me - the man your man could smell like.

Awatar użytkownika
Młodzik
Yilanè

Post autor: Młodzik »

Ej, "Potop" był fajny, znacznie lepszy od "Ogniem i Mieczem", przez które odechciało mi się czytać "Pana Wołodyjowskiego".

Awatar użytkownika
ElGeneral
Mistrz Jedi

Post autor: ElGeneral »

anaid pisze:Może szanowni koledzy i koleżanki polecą jakieś dobre książki w stylu "Obca" (+ następne części) Diany Gabaldon lub "Mroczny Sekret" (+ następne części) Libby Bray? Bardzo zależy mi żeby nie było tam żadnych wampirów, demonów, aniołów, zombi, wilkołaków i innych z piekła rodem dziadów. Lubię książki w których dużo się dzieje, ale gdy nie jest to do końca oderwane od rzeczywistości. Motywy historyczne bardzo mile widziane. Pomożcie!
Przeczytaj "Czarne okręty" Joe Alexa. IMVHO najlepsza przygodowa książka, na jaką trafiłem.
Takie jest moje zdanie w tej materii, a oprócz tego uważam, że Kartagina powinna być zburzona.

Awatar użytkownika
Kruger
Zgred, tetryk i maruda

Post autor: Kruger »

Zaposzukowuję do przeczytania książek brytyjskiego pisarza Iaina Banksa. Ze sporej nawet kolekcji jego dzieł w Polszy (wedle Wikipedii) wydano:
- 5 powieści mainstreamu z których 3 już mam.
- 4 powieści S-F z których dwie mam (lub niebawem mieć będę).

Jeśli więc ktoś posiada i byłby skłonny:
- sprzedać (bez morderczej marży :) )
- na mój koszt przesłać (wypożyczyć) mi do przeczytania, oddaję na 100% i powstrzymam się od zaginania kartek, łamania grzbietów i czytania przy jedzeniu;
to byłbym BARDZO zobowiązany. A oto lista tytułów którymi jestem zainteresowany:
- Fabryka os
- Most
- Gracz
- Qpa strachu
.
"Trzeba się pilnować, bo inaczej ani się człowiek obejrzy, a już zaczyna każdego żałować i w końcu nie ma komu w mordę dać." W. Wharton
POST SPONSOROWANY PRZEZ KŁULIKA

Awatar użytkownika
nosiwoda
Lord Ultor

Qpa strahu była drukowana w NF, może uda Ci się upolować odpowiednie numery na allegro?
A po angielsku czytasz?

ODPOWIEDZ