Ostatnio czytaliśmy ver. 2
Moderator: RedAktorzy
- jaynova
- Klapaucjusz
Re: Ostatnio czytaliśmy ver. 2
A chcesz się założyć? Ostatnie kilka zdań powieści sugeruje co innego.
"May God have mercy upon my enemies; they will need it." - Gen. George Patton.
- Młodzik
- Yilanè
A Grzędowicz znowu twierdzi, że ma już dość. Ja tam mu wierzę :P.
- jaynova
- Klapaucjusz
Niejeden już tak się zarzekał. A minęło trochę czasu i kasa skusiła.
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
Czyli można się spodziewać, że dwa lata pojawi się na półkaxh Gospodarz Śnieżnego Poletka?
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.
- Kruger
- Zgred, tetryk i maruda
Nieeee, dla mnie to klasyczny epilog.jaynova pisze:A chcesz się założyć? Ostatnie kilka zdań powieści sugeruje co innego.
Aczkolwiek na upartego zawsze, ale to ZAWSZE da się zrobić jakiś rodzaj kontynuacji. Choćby głownego bohatera zabili, zawsze się jakoś da, jak nie sequel to prequel albo jeszcze insza inszość.
"Trzeba się pilnować, bo inaczej ani się człowiek obejrzy, a już zaczyna każdego żałować i w końcu nie ma komu w mordę dać." W. Wharton
POST SPONSOROWANY PRZEZ KŁULIKA
- Młodzik
- Yilanè
Ano dokładnie. Poza tym zakończenie typu "i żyli długo i szczęśliwie" sugeruje, że w życiu bohaterów nie wydarzy się już nic ciekawego. Dlatego ciekawszym rozwiązaniem jest to zastosowane w PLO, czytelnik ma poczucie, że przed bohaterem długa i kręta droga pełna smutku i radości.
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
No to wyślijcie autora do jakiegoś górskiego kurortu tuż przed zimą, a potem zróbcie coś, żeby na pobliskiej drodze wpadł w poślizg. Wtedy go wynieście z wraku samochodu... Resztę znacie z filmu, ewentualnie powieści Stefka Króla.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.
- Kruger
- Zgred, tetryk i maruda
Eee tam. Jak Grzędowicz chce (jak czytałem w wywiadzie) wrócić do swoich horrorowych klimatów, niech wraca, też fajne są. A prędzej czy później znów mu odpali i coś takiego stworzy. Niech wymyśla nowe.
"Trzeba się pilnować, bo inaczej ani się człowiek obejrzy, a już zaczyna każdego żałować i w końcu nie ma komu w mordę dać." W. Wharton
- nosiwoda
- Lord Ultor
"Half-made world" Felixa Gilmana. Bardzo mi się podobało, podobnie jak wcześniej "Gromowładny" oraz "Gears of the City", chociaż gdyby się przyjrzeć, to w sumie nie jest to bardzo skomplikowana czy oryginalna fabuła.
"Having sons means (among other things) that we can buy things "for" those sons that we might not purchase for ourselves" - Tycho z PA
- jaynova
- Klapaucjusz
Ja tam czytam zmierzchopodobny cykl P.J. Cast o wampirskich adeptach "Dom Nocy". Niezłe, przynajmniej nastolatków nie przedstawiono jak niedorosłych debili - autorce w pisaniu pomagała nastoletnia córka. Raczej dla jednostek płci żeńskiej.
Mam Gromowładnego w domu i nie mogę się zabrać. Warto?nosiwoda pisze:Bardzo mi się podobało, podobnie jak wcześniej "Gromowładny"
- Cintryjka
- Nazgul Ortografii
Warto.
Każdy Czytelnik ma takiego diabła, na jakiego sobie zasłużył - A.P. Reverte
- Marchew
- Kurdel
Dobrze, że nic nie piłem, bo niechybnie bym się zakrztusił.jaynova pisze:Ja tam czytam zmierzchopodobny cykl P.J. Cast o wampirskich adeptach "Dom Nocy". Niezłe, przynajmniej nastolatków nie przedstawiono jak niedorosłych debili - autorce w pisaniu pomagała nastoletnia córka. Raczej dla jednostek płci żeńskiej.
Ledwo przetrwałem fragment ściągnięty ze strony wydawnictwa, takie to było okrutnie złe.
Try not! Do or do not. There is no try.
- jaynova
- Klapaucjusz
Toż piszę, że raczej dla płci żeńskiej. Pamiętnik księżniczki i Plotkara też, a nie nie czytało mi się najgorzej. I nie, nie noszę różowych spodni :))
Sprzedaje się w Empiku nieźle. Ale pewnie zaraz ktoś napisze, że to o niczym nie świadczy.Marchew pisze:Ledwo przetrwałem fragment ściągnięty ze strony wydawnictwa, takie to było okrutnie złe.
- Marchew
- Kurdel
Bo nie świadczy ;)
Nawet jak na rynek young adults i książkę o jasno sprecyzowanym targecie młodych nastolatek, ta książka jest fatalna. Wymiękłem po dwóch dialogach, były tak straszne, że nawet do słabego serialu się nie nadawały.
Cóż, de biustibus trolejbus autobus.
Edit: Czytelność posta poprawiłem.
Nawet jak na rynek young adults i książkę o jasno sprecyzowanym targecie młodych nastolatek, ta książka jest fatalna. Wymiękłem po dwóch dialogach, były tak straszne, że nawet do słabego serialu się nie nadawały.
Cóż, de biustibus trolejbus autobus.
Edit: Czytelność posta poprawiłem.
Try not! Do or do not. There is no try.
- jaynova
- Klapaucjusz
Właśnie skończyłem Wrzawę śmiertelnych Erica Nylunda. Książka jest dość wciągająca, akcja nie wlecze się, ale cały czas miałem wrażenie , że czytam któryś tom Percy'ego Jacksona skrzyżowany z Harrym Potterem. Przy tym w Percym Jacksonie jest zasadniczo tylko mitologia grecka, a tutaj chyba cała możliwa, plus demonologia i mitologia chrześcijańska. Świat przedstawiony jest przeładowany postaciami drugoplanowymi, trzecioplanowymi, epizodycznymi i cholera wie jakimi jeszcze.