A nie była to Galeria Osobliwości albo Galeria dla dorosłych?
Galerie dla dorosłych mam, jest to swego rodzaju drugi tom książki z 2005r. - Galeria złamanych piór. Ładnie wyglądałyby razem na półce ;)
Chodzi ci o te porady dla początkujących pisarzy? Na stronie Kresa jest seria artykułów publikowanych niegdyś w Fenixie bodajże. One się składają na Galerię o ile pamiętam.
Chodzi mi właśnie o te rady. Zajrzę tam, zobaczymy co znajdę. Dziękuje za wskazówkę.
Wie ktoś może, jaki był polski tytuł powieści Ivana Kušana Zagonetni dječak? Tak historyjka o małym Chorwacie, ktory chodzi do dwóch szkół: do jednej jako Marko Lukarić, do drugiej jako Mirko Koman? Głównymi bohaterami są Tomo i Koko.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.
O, dzięki. Jakoś tego nie udało mi się wygóglać.
Znalazłem za to informację, że zagrzebska telewizja zrobiła o tych małolatach serial Operacija Barbarossa.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.
Szukając czegoś innego, znalazłam wystawioną na sprzedaż książkę
Dwurogi czarodziej, czyli Prawdziwa historia o niebywałych przygodach naszego odważnego przyjaciela Ilii Kamowa w nieznanym kraju, w którym rządzą : domyślność, wytrwałość, pomysłowość, cierpliwość, dowcip i pracowitość, i który jest jednocześnie jasnym królestwem wesołej, lecz bardzo tajemniczej istoty o istnieniu bardzo podobnym do nazwy tej zadziwiającej książki, którą powinno się czytać bez pośpiechu . Siergiej Bobrow.
Za ChRL nie widzę nigdzie żadnej recenzji, poza zdawkowym zaszufladkowaniem tu i ówdzie jako "literatura piękna". Czytał ktoś?
Zanthia pisze:Za ChRL nie widzę nigdzie żadnej recenzji, poza zdawkowym zaszufladkowaniem tu i ówdzie jako "literatura piękna". Czytał ktoś?
Próbowałem. To taka opowieść popularyzująca matematykę. Ucznia radzieckiej (z czasów stalinowskich) podstawówki odwiedza tytułowy dwurogi czarodziej i razem przeżywają rozmaite przygody, zapoznając się przy okazji z królową nauk. Pomysł niezły, ale wykonanie koszmarne. Przeszarżowany dowcip niezbyt wysokich lotów, tony barokowego konceptu, pośród którego ledwo przebłyskują ślady sensownej treści. Zdecydowanie odradzam.
Nie książka, ale chyba do tego wątku pasuje najbardziej: zna ktoś może całość pieśni wielkiej urody, z której pochodzą słowa "biednego dziadka raszplą zahaczył/w krainę cieni przeznaczył" i "a wtem laubzega spada na jej szyję/babka szybuje do nieba"?
Opis książki z Twojego linka, nosiwodo, pasuje też w dużej części do "Mostu nad otchłanią" Przewodasa. o.O Na pewno jakieś minogi ukradły mu pomysł. :>
To jest oczywista oczywistość, nie ma oryginalnych pomysłów na tym świecie poza pomysłami KTLa. Ale kaj pisał o przekładzie, zatem drenaż mózgu (w liczbie pojedynczej, bo przecież jest jeden jedyny warty drenażu) zachodził na płaszczyźnie telepatii międzynarodowej.
"Having sons means (among other things) that we can buy things "for" those sons that we might not purchase for ourselves" - Tycho z PA
Może mało fantastycznie, ale bardzo potrzebuje kilku książek, których nie mogę znaleźć w żadnej księgarni, antykwariacie czy aukcji internetowej. Jeżeli ktoś ma i nie potrzebuje, bądź widział gdzieś (Lub zwróci uwagę następnym razem) bardzo byłbym wdzięczny o kontakt. Poszukiwane przeze mnie książki to:
"Machiavelli i zarządzanie" Antony Jay, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 1996
"Dzieła wszystkie" tom 6, Arystoteles, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2001
Pozdrawiam
Four year old boy with massive caffeine high and a permanent and yet very small erection.