Strach czytać, czyli co sądzicie o...

czyli odpowiednie miejsce dla bibliotekarzy, bibliofilów, moli książkowych i wszystkich tych nieżyciowych czytaczy

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ebola
Straszny Wirus

Warsztaty literackie z Andrzejem Pilipiukiem

Post autor: Ebola »

"Na piaskach czasu".
Warsztaty pisania powieści histrycznej dla amatorów i pasjonatów.

Jeśli interesuje Cię historia i lubisz pisać, przyślij nam próbkę swojego tekstu. Przeczyta ją Andrzej Pilipiuk i, być może, właśnie Ciebie zaprosi do udziału w warsztatach pisania powieści historycznej, które odbędą się w Lipnicy Murowanej w sobotę 26 maja w godz. 13:00-18:00 podczas IX Małopolskich Dni Dziedzictwa Kulturowego.

Próbki tekstów (2 strony maszynopisu, tj. 3600 znaków) należy przesyłać do 22 maja 2007 r. na adres: instytut@mik.krakow.pl wraz z krótką informacją o sobie. Autorzy zakwalifikowani do udziału w warsztatach zostaną powiadomieni telefonicznie we środą 23 maja. Przed warsztatami, w godz. 10:00-13:00, uczestnicy będą mogli zwiedzić miasteczko i poznać jeo najciekawsze obiekty.

wpis moderatora:
Ebola: Eeech, tak to jest jak się na szybko wrzuca ogłoszenie i nie zamknie tematu. Wszyscy wylądowaliście w garze.
Jedz szczaw i mirabelki, a będziesz, bracie, wielki!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas)
Wzrúsz Wirúsa!

Awatar użytkownika
kaj
Kadet Pirx

Post autor: kaj »

Niedawno była na forum wymiana zdań o Żwirkiewiczu i jakiejś jego książce, że dobra jest. Nie mogę tego znależć. O którą jego powieść chodziło?

Awatar użytkownika
taki jeden tetrix
Niezamężny

Post autor: taki jeden tetrix »

Jeśli o Funky Kovalowego Zhvicksa chodzi, to ostatnio faktycznie były głosy na rzecz "Delirium w Tharsys". Do których bym się zresztą przyłączył. A i "Druga jesień" więcej niż niezła jest.
"Anyone who's proud of their country is either a thug or just hasn't read enough history yet" (Richard Morgan, Black Man)
"Jak ktoś chce sypiać ze skunksami, niech nie płacze, że mu dzieci śmierdzą" (Etgar Keret)

Awatar użytkownika
kaj
Kadet Pirx

Post autor: kaj »

Ok. Własnie to sobie pożyczyłem, a nie byłem pewny, czy o to chodzi.
PS. Ciekawe informacje są o autorze na okładce..

Awatar użytkownika
Lafcadio
Nexus 6

Post autor: Lafcadio »

A możesz zacytować?
Ja mam śmiałość to panu powiedzieć, bo pan mi wie pan co pan mi może? Pan mi nic nie może. Bo ja jestem z wodociągów.

Awatar użytkownika
taki jeden tetrix
Niezamężny

Na okładce "Delirium" stoi:
"W.Ż. - debiutował w roku 1950, następnie poddany resocjalizacji w Zakładzie Zamkniętym. Tam opublikował zbiory opowiadań fantastyczno-naukowych 'Podpalacze nieba' (1976), 'Happening w oliwnym gaju' (1977) i 'Sindbad na RQM-57' (1978), żeby syntezy wtajemniczenia dokonać w powieści 'Druga jesień' (1983).
Światowy rozgłos zdobył poszukującym Wydawcy bestsellerem pt. 'KOSMODROM MACHU PICCHU, czyli historia okrutna o miłości i zbrodni, o zwycięstwach, upadkach i rozterce walecznego Tristana 43581 w najwspanialszej galaktyce Wszech-Świata'."
I już wiesz.
"Anyone who's proud of their country is either a thug or just hasn't read enough history yet" (Richard Morgan, Black Man)
"Jak ktoś chce sypiać ze skunksami, niech nie płacze, że mu dzieci śmierdzą" (Etgar Keret)

Awatar użytkownika
Harna
Łurzowy Kłulik

Post autor: Harna »

Kochani, tak się przymierzam do spróbowania Dukaja i chciałabym zapytać bardziej w tej materii oczytanych — od czego zacząć, zważywszy, że mój kłuliczy rozumek jest dość puchaty i nie wszystko może przemielić? Miałam ostatnio w łapkach Perfekcyjną niedoskonałość, ale się nie zdecydowałam na zakup. Wolę najpierw przeprowadzić wywiadzik :-)
– Wszyscy chyba wiedzą, że kicający łurzowy kłulik to zapowiedź śmierci.
– Hmm, dla nas znaczy coś całkiem odmiennego – szczęśliwe potomstwo...
© Wojciech Świdziniewski, Kłopoty w Hamdirholm
Wzrúsz Wirúsa!

Awatar użytkownika
kiwaczek
szuwarowo-bagienny

Post autor: kiwaczek »

Inne pieśni, Inne pieśni, Inne pieśni! Ołł jeee!!!!
FTSL
I'm the Zgredai Master!
Join us young apprentice!
Jestem z pokolenia 4PiP i jestem z tego dumny!

Awatar użytkownika
Marcin Robert
Niegrzeszny Mag

Post autor: Marcin Robert »

Szczerze mówiąc najpierw czytałem "Extensę", a dopiero po niej "Perfekcyjną niedoskonałość" i odniosłem wrażenie, że to drugie dzieło jest wtórne i bardziej przegadane w stosunku do pierwszego. Ale w sumie podobało mi się, chociaż wyżej cenię "Extensę". Zresztą "Perfekcyjna..." jest dopiero pierwszym tomem wiekszej całości, więc warto ją przeczytać choćby po to, aby zobaczyć, jak ten zamysł się dalej rozwinie.

Awatar użytkownika
taki jeden tetrix
Niezamężny

Po pierwsze, Morderator ma rację.
Po drugie, "Xavras Wyżryn" i utwory towarzyszące, czyli (zależnie od wydania) "Zanim noc" albo "Gotyk" i dwa inne opowiadania.
Po trzecie, "Ruch generała" też się absolutnie godzi.

Awatar użytkownika
nimfa bagienna
Demon szybkości

Post autor: nimfa bagienna »

Po czwarte - ja bym jeszcze do powyższego dołożyła Irrehaare, jako też IACTE i Córkę łupieżcy.
Tłumaczenie niechlujstwa językowego dysleksją jest jak szpanowanie małym fiutkiem.

Awatar użytkownika
Harna
Łurzowy Kłulik

I zaraz wyjdzie, że w zasadzie to całego Dukaja na początek łyknąć winnam jednocześnie :->
A przy okazji namawiania na Dukaja morderator, bestia podstępna, wcisnął mi też Lema. Podłość ludzka nie zna granic...
Wzrúsz Wirúsa!

Awatar użytkownika
taki jeden tetrix
Niezamężny

Puchowym i miękkim wciska się, ino furcy :)
Wybrałaś imidż, teraz z nim żyj.

Awatar użytkownika
Harna
Łurzowy Kłulik

taki jeden tetrix pisze:Puchowym i miękkim wciska się, ino furcy :)
Wybrałaś imidż, teraz z nim żyj.
Powiedział Taki Jeden Tetrix, Seksowny Królik W Wersji Blond :-> To nie ja wybrałam imidż, to imidż wybrał mnie...
Skuszę się na Dzienniki gwiazdowe Lema. Jakby co, dorwę Uszatego i tym dziełem po Uszatości zdzielę ;-) A nad Dukajem jeszcze pomyślę, boję się, że nie dam rady umysłowości wątłej tak wytężyć.
Wzrúsz Wirúsa!

Awatar użytkownika
BMW
Yilanè

Post autor: BMW »

Harna
Skuszę się na Dzienniki gwiazdowe Lema
Jeżeli "zaskoczą" to w dalszej kolejności obowiązkowo "Cyberiada".

ODPOWIEDZ