Ostatnio czytaliśmy ver. 2
Moderator: RedAktorzy
- Adon
- Sepulka
Re: Ostatnio czytaliśmy ver. 2
Te pod redakcją Ellisona? Czemu nie powinnaś?
- Małgorzata
- Gadulissima
Właśnie tę.
Nigdy nie powinnam była nawet zerkać na przekład.
Niestety, przeczytałam "Wieczorne nabożeństwo", a przeklęta pamięć usłużnie podsunęła mi "Modlitwę wieczorną"... I potem już każde przełożone opowiadanie tylko bardziej obrażało moje poczucie językowe.
Mam za swoje. :(((
Nigdy nie powinnam była nawet zerkać na przekład.
Niestety, przeczytałam "Wieczorne nabożeństwo", a przeklęta pamięć usłużnie podsunęła mi "Modlitwę wieczorną"... I potem już każde przełożone opowiadanie tylko bardziej obrażało moje poczucie językowe.
Mam za swoje. :(((
So many wankers - so little time...
- Adon
- Sepulka
Nie pamiętam już tych tekstów, tak dawno temu czytałem. Kto to tłumaczył?
- Małgorzata
- Gadulissima
Nie wiem. Wyparłam. A książkę zwróciłam w obawie, że mogłabym zrobić coś nieodwracalnego - papier jest cierpliwy, ale z pewnością nie niezniszczalny. :P
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
Tym bardziej, że niepalność przysługuje tylko rękopisom;).
A ja jakiś czas temu natrafiłem w bibliotece na Petera Strauba. Kiedyś zniechęciła mnie do niego Julia - taki sobie, przeciętny horrorek z początkowego okresu jego kariery. Potem, czytając cykl o Jake'u Sawyerze, skłonny byłem przypisywać wszelkie jego pozytywy Kingowi. A tu się okazuje, że Zaginiony, zaginiona to rzecz całkiem dobra - bez typowego dla horrorów klasy B walenia po oczach, napisana z pewną finezją.
A ja jakiś czas temu natrafiłem w bibliotece na Petera Strauba. Kiedyś zniechęciła mnie do niego Julia - taki sobie, przeciętny horrorek z początkowego okresu jego kariery. Potem, czytając cykl o Jake'u Sawyerze, skłonny byłem przypisywać wszelkie jego pozytywy Kingowi. A tu się okazuje, że Zaginiony, zaginiona to rzecz całkiem dobra - bez typowego dla horrorów klasy B walenia po oczach, napisana z pewną finezją.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.
- Małgorzata
- Gadulissima
Na mnie Straub nie podziałał dawno temu, gdy czytałam... "Zaginiony..." wydał mi się niedorobiony.
A dzisiaj rano przemknęłam przez "Dobre kości" Atwood. I też mam problem, bo są fajne pomysły/ujęcia (zwłaszcza te o złych macochach i brzydkich kobietach), czyli rozważania o literaturze. Ale cała reszta jest tak słodko-feministyczna, że mnie mdli. Wkurzające. :X
A dzisiaj rano przemknęłam przez "Dobre kości" Atwood. I też mam problem, bo są fajne pomysły/ujęcia (zwłaszcza te o złych macochach i brzydkich kobietach), czyli rozważania o literaturze. Ale cała reszta jest tak słodko-feministyczna, że mnie mdli. Wkurzające. :X
- Procella
- Fargi
Przede wszystkim "Zaginiony..." jest mało czytelny w oderwaniu od innych książek Strauba (przede wszystkim "Koko", "Mystery" i "The Throat"; z tego, co wiem, po polsku wydano tylko tę środkową), który jest świetny, ale dość bez sensu u nas wydawany.Małgorzata pisze:"Zaginiony..." wydał mi się niedorobiony.
¿ǝıʍołƃ ɐu ıoʇs ʇɐıʍś ǝż 'ǝıuǝżɐɹʍ ɯǝsɐzɔ ǝıɔɐɯ
- Małgorzata
- Gadulissima
Jeżeli jest mało czytelny w oderwaniu - to tylko gorzej, IMAO. :P
Zresztą, to było dawno. Do Strauba już chyba nie wrócę...
Zresztą, to było dawno. Do Strauba już chyba nie wrócę...
- jaynova
- Klapaucjusz
Czytam niepatrolowe książki Łukjanienki - Genom 1 i 2 w tej chwili. Całkiem niezłe. Choć i tak najbardziej lubię Brudnopis.
"May God have mercy upon my enemies; they will need it." - Gen. George Patton.
- Ilt
- Stalker
Ja jestem teraz w trybie steampunku. Zacząłem od odświeżania/nadganiania wszystkiego co jest na lubimy czytać w kategorii steampunk. I o, jest kilka - dla mła - świeżynek. :)
Właśnie skończyłem Zadrę. Nie wiem czemu, ale jest co najmniej dwukrotnie lepsza niż normalnie jak się ją czyta tuż po Jane Austen. ;-)
Właśnie skończyłem Zadrę. Nie wiem czemu, ale jest co najmniej dwukrotnie lepsza niż normalnie jak się ją czyta tuż po Jane Austen. ;-)
The mind is not a vessel to be filled but a fire to be kindled.
- Beata
- Stalker
Sława i fortuna. Listy Stanisława Lema do Michaela Kandla 1972-1987. Pomalutku czytam, smakując, za mną jakieś 150 stron z ponad 700-stronicowej książki. Tomiszcze (bo książką waham się ten zbiór nazwać) zawiera tylko listy Lema, w których wskazówki tylko nieliczne na temat odpowiedzi Kandla można odnaleźć. Wszystko opatrzone przypisami. Listy zawierają głównie uwagi Lema nt. tłumaczenia jego utworów, choć oczywiście nie tylko. Są także wyjaśnienia, w jakim duchu pisał, jak chciałby, żeby jego utwory były odczytane w zupełnie innym kręgu kulturowym, a w czym tłumaczenia - przywołując odpowiedni kontekst (lub tworząc całkiem nowy, bliższy odbiorcom) - mają pomóc. Fascynujące są rozważania nt. poszczególnych tekstów z "Cyberiady", gdzie wręcz upoważnia tłumacza do licentia poetica (tu skojarzenie misię pojawiło z pracą Wierzbięty, któren Shreka przełożył absolutnie fantastycznie). I mimo, że Lem się powtarza, w kilku kolejnych listach zwracając uwagę tłumaczowi na to samo, że momentami wyraźnie zrzędzi, że czasami balansuje na granicy protekcjonalności (przypuszczam, że w dalszej części, w której dokonuje rozbioru tekstu Kandla, będzie tego więcej i bardziej), to jednak czyta się to świetnie (o ile oczywiście, autorskie przyczynki do twórczości kogoś interesują).
I jeszcze jedna uwaga na koniec: biorąc pod uwagę, ile pozycji książkowych mu wydano, ile esejów do różnych pism popełnił, ile różnych nie najłatwiejszych w odbiorze książek czytał, zupełnie nie mam pojęcia, kiedy on znalazł czas na te listy, bardzo erudycyjne, rozbudowane i poświęcające dużo miejsca szczegółom.
I jeszcze jedna uwaga na koniec: biorąc pod uwagę, ile pozycji książkowych mu wydano, ile esejów do różnych pism popełnił, ile różnych nie najłatwiejszych w odbiorze książek czytał, zupełnie nie mam pojęcia, kiedy on znalazł czas na te listy, bardzo erudycyjne, rozbudowane i poświęcające dużo miejsca szczegółom.
Niewiedza nie jest prostym i biernym brakiem wiedzy, ale jest postawą aktywną; jest odmową przyjęcia wiedzy, niechęcią do wejścia w jej posiadanie, jest jej odrzuceniem.
Karl Popper
Karl Popper
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
Zabrałem się za Miraż Matta Ruffa. Bardzo dobrze się zapowiada. Historia alternatywna inspirowana zamachem na WTC, ale na odwrót: zamachowcami są protestanccy fundamentaliści z Niepodległych Terytoriów Gór Skalistych, a ich celem Bagdad i Rijad.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.
- Achika
- Ośmioł
Ostatnio powtarzam sobie Świat Dysku - wszystkie tomy, do których mam dostęp (czyli 3/4 mniej więcej). Kiedyś w jakiejś recenzji napisałam, że są to książki na raz. No więc jednak nie, przynajmniej nie te co nowsze - podcykl o Straży Miejskiej czytam praktycznie w kółko, to już zakrawa na uzależnienie...
Było pokolenie X, teraz jest pokolenie Ctrl + X.
- Kruger
- Zgred, tetryk i maruda
No patrz, akurat z braku lektur też wróciłem do Dysku. I tez wybieram co nowsze i ciekawsze.
"Trzeba się pilnować, bo inaczej ani się człowiek obejrzy, a już zaczyna każdego żałować i w końcu nie ma komu w mordę dać." W. Wharton
POST SPONSOROWANY PRZEZ KŁULIKA
POST SPONSOROWANY PRZEZ KŁULIKA
- Marchew
- Kurdel
Zrób jakieś małe podsumowanie co jakiś czas? Co przeczytałeś i jak oceniasz. Przymierzam się do podobnego romansu z gatunkiem.Ilt pisze:Ja jestem teraz w trybie steampunku. Zacząłem od odświeżania/nadganiania wszystkiego co jest na lubimy czytać w kategorii steampunk. I o, jest kilka - dla mła - świeżynek. :)
Try not! Do or do not. There is no try.