Rafał A. Ziemkiewicz - Młot na pindy

czyli o naszych albo cudzych autorach i ich dziełach - wszystko co chcielibyście wiedzieć, a o co (nie)boicie się zapytać

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ebola
Straszny Wirus

Post autor: Ebola »

Alfi, nie rezygnuj :)
Jedz szczaw i mirabelki, a będziesz, bracie, wielki!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas)
Wzrúsz Wirúsa!

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Post autor: Alfi »

Wspominałem już o tym w innym wątku. Na czatach z RAZ-em obowiązuje prawomyślność jak u Orwella i paru ludzi się o tym przekonało.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Lafcadio
Nexus 6

Post autor: Lafcadio »

Alfi pisze:Wspominałem już o tym w innym wątku. Na czatach z RAZ-em obowiązuje prawomyślność jak u Orwella i paru ludzi się o tym przekonało.
Wszystkie chaty są takie. Tylko na jednym czacie było inaczej ;] Z Jerzym Pilchem, na jego własne życzenie. Nagle wszyscy schamieli, a autor wykazał bufonadą ;]

Których paru? Pytania moderator nie przepuścił? Ojej :>
Ja mam śmiałość to panu powiedzieć, bo pan mi wie pan co pan mi może? Pan mi nic nie może. Bo ja jestem z wodociągów.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Żeby to jednego pytania. Nie przepuścił ani jednego słowa sprzecznego z jedynie słuszną linią Dostojnego Gościa. A potem IP "rozrabiaków" okazywały się trefne...
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Korowiow
Ośmioł

Post autor: Korowiow »

Na spotkaniach z RAZ-em czytelnicy też są podstawieni przez wydawnictwo i Gazetę Polską?
Zjednoczony blok wszelkiego wstecznictwa

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Nie wiem, nie byłem.
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Hitokiri
Nexus 6

Post autor: Hitokiri »

A tu macie zapis czata.
"Ale my nie będziemy teraz rozstrzygać, kto pracuje w burdelu, a kto na budowie"
"Ania, warzywa cię szukały!"

Wzrúsz Wirusa! Podarúj mú "ú" z kreską!

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

O, nie wiedziałem, że RAZ pisze w Temi.
A poza tym - dużo stwierdzeń trafnych, ale mało odkrywczych. I nawet niczym mnie nie wkurzył. Starzeje się chyba. I dobrze mu tak - co to, ja tylko mam się starzeć?
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Ebola
Straszny Wirus

Post autor: Ebola »

Info z FS
„Fantastyczny Marzec” w Juniorze – Rafał Ziemkiewicz
Jest dla fantastów bezcenny. Zaświadcza jak blisko od fantastyki do publicystyki. Dowodzi, że politycy potrafią wykreować światy, o których fantaści w najśmielszych wizjach nie śnili.
Laureat zarówno "Zajdla", jak i Nagrody Kisiela. Ceniony dziennikarz radiowy i telewizyjny, autor artykułów prasowych oraz głośnego książkowego cyklu o meandrach polskiej polityki i transformacji ustrojowej, zakończonego "Czasem wrzeszczących staruszków". Wkrótce znowu włoży kij w polskie mrowisko.
Spotkanie z RAZem w Juniorze - poniedziałek, 9 marca, godz. 18.00. Już teraz, qiuz o RAZie - w FANklubie "FANtastycznego Marca", czyli tutaj
Jedz szczaw i mirabelki, a będziesz, bracie, wielki!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas)
Wzrúsz Wirúsa!

Awatar użytkownika
Q
Strategos

Post autor: Q »

Ooo, nawet nie wiedziałewm, że RAZ ma swój temat. Cóż, cenie Go bardzo za wczesne dokonania (od "Wybrańców bogów" do "Walca stulecia"). Nie przeszkadzało mi upolitycznienie tej prozy. Nie przeszkadza dziś stopień dezaktualizacji tych wizji.

Natomiast później, gdy poszedł w pisanie groteserk-humoresek jego gust pisarski rozminąłą isę jakos z moim czytelniczym. Cóż...
forum miłośników serialu „Star Trek”, gdzie ludzi zdolnych do używania mózgu po prostu nie ma - Przewodas

Awatar użytkownika
Korowiow
Ośmioł

Wbrew pozorom- wizje RAZa się tak totalnie nie zdezaktualizowały. Popatrz np. na problemy imigracji przedstawione w "Walcu Stulecia".

DerCasparFriedrich

Post autor: DerCasparFriedrich »

Taak a ja Ziemkiewicza znam jedynie z książek politycznych i takiejż publicystyki więc chciałem zapytać co byście polecili z jego pozycji fantastycznych na początek? Zakładam kupno więc chciałem się wywiedzieć o to w co najlepiej celować.

Awatar użytkownika
Q
Strategos

Post autor: Q »

Korowiow pisze:Wbrew pozorom- wizje RAZa się tak totalnie nie zdezaktualizowały. Popatrz np. na problemy imigracji przedstawione w "Walcu Stulecia".
Totalnie nie, bo wywiedzione były z problemów ówczesnej współczesności ;-). Problem ekspansji islamu na Europę też się nie zdezaktualizował, choć sprawy poszły w innym kierunku niż zakładał Autor.

DerCasparFriedrich pisze:więc chciałem zapytać co byście polecili z jego pozycji fantastycznych na początek?
Może zbiorek "Czerwone dywany.."? Może niedocenianych "Wybrańców bogów" (gdybyś chciał czytać w kolejności chronologicznej wypada od nich zacząć)?
forum miłośników serialu „Star Trek”, gdzie ludzi zdolnych do używania mózgu po prostu nie ma - Przewodas

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

W zasadzie wszystko, co napisał do roku 1995, i nic późniejszego.
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Korowiow
Ośmioł

Alfi pisze:W zasadzie wszystko, co napisał do roku 1995, i nic późniejszego.
Ooo, tu się wybitnie nie zgodzę- "czerwone dywany..." i przede wszystkim "Walc Stulecia"(opowiadania z Dywanów są w większości sprzed 95. ale Walc jednak późniejszy)

ODPOWIEDZ