Terry Pratchett, czyli rzut Światem Dysku i nie tylko

czyli o naszych albo cudzych autorach i ich dziełach - wszystko co chcielibyście wiedzieć, a o co (nie)boicie się zapytać

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kaj
Kadet Pirx

Post autor: kaj »

A do kogo zaadresowaleś swoją książkę? Czy czterdziestolatek twoim zdaniem ma po co do niej zaglądać?

Awatar użytkownika
Navajero
Klapaucjusz

Post autor: Navajero »

IMHO - ma, choć nie każdy :) Jednak takie porównanie, nawet toutes proportions gardees, to jednak trochę nie tego... Nie jesteśmy z panem Pratchettem autorami z jednej półki i długo jeszcze nie będziemy. Choć - generalnie - daj mi Panie Boże :D

Wracając do rzeczy - ja nie twierdzę, że Pratchett jest "be", nie mówię, że jest tylko dla młodych. W swoim otoczeniu obserwuję ( a mam na kim, bo kontaktuję się z setkami dzieciaków i nieco starszych dzieciaków), że czyta go głównie młodzież. I podejrzewam, że stanowi ona wraz z dwudziestoparolatkami główny, choć niekoniecznie jedyny target tego autora. I myślę, że tak jest i gdzie indziej. Wątpię aby Pratchetta czytało namiętnie wiele osób po czterdziestce. Ale zaczęliśmy od tego, komu i dlaczego Pratchett się podoba lub nie. I proponuję do tego wrócić.
"Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Awatar użytkownika
kaj
Kadet Pirx

Ze znanych mi gosci w okolicach czterdziestki wiecej lubi TP niż nie lubi. Bo to jest dobrze napisane, inteligentne i dowcipne. I nie jest infantylne ani schematyczne, co niestety jest przypadłością znakomitej wiekszości fantasy.

Awatar użytkownika
Meduz
Cylon

Post autor: Meduz »

"Złodzieja Czasu" przeczytałem ostatnio. Faktycznie strasznie zakręcony, ale mnie się podobał. Chociaż nie wziąłem go z marszu, tylko w kilku potyczkach ;-D
Nie wiem, czy zachwycanie się Pratchettem jest tylko kwestią wieku, czy może raczej specyficznego poczucia humoru. Sądzę, że jednak to drugie.
Meduz Kamiennooki

- Lepiej się spytaj, co to daje?
- A co zabiera?

Awatar użytkownika
Navajero
Klapaucjusz

Post autor: Navajero »

Meduz pisze:Nie wiem, czy zachwycanie się Pratchettem jest tylko kwestią wieku, czy może raczej specyficznego poczucia humoru. Sądzę, że jednak to drugie.
Ależ bardzo być może :) Osobiście znam tylko jednego czterdziestolatka, który zachwyca się Pratchettem, ale przecież nie prowadziłem badań.
"Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Awatar użytkownika
Hipolit
Klapaucjusz

Post autor: Hipolit »

Navajero pisze: Osobiście znam tylko jednego czterdziestolatka, który zachwyca się Pratchettem, ale przecież nie prowadziłem badań.
No to rób ankietę, bo Pratchettem, hmmm... Może nie tak, abym się zachywycał, ale jest u mnie w kategorii "bardzo lubię". Czyli kolejny stary dziad (czterdzieści plus), który lubi, jak go coś śmieszy.
Pozdrawiam
Hipolit
Navigare necesse est, vivere non est necesse

Awatar użytkownika
Cintryjka
Nazgul Ortografii

Post autor: Cintryjka »

IMHO to nie jest kwestia wieku odbiorcy, a jego poiczucia humoru i stopnia "kupienia" konwencji. Zachwyca albo nie. Mnie zachwyca:D I nie zamierzam wyrastać:)
Z obserwacji generalnych - rezygnowanie z Pratchetta po początkowych tomach (tak do "Straż!Straż!") oznacza niepoznanie "PTerry'ego właściwego". Takie powieści jak "Na glinianych nogach". "Maskarada", 'Prawda", czy - zwłaszcza - "Night watch" i "Thud!" to już dużo więcej niż czysta rozrywka.
Każdy Czytelnik ma takiego diabła, na jakiego sobie zasłużył - A.P. Reverte

Awatar użytkownika
MalaMi
Fargi

Post autor: MalaMi »

Zgadzam się z Cintryjką. Kolor magii i np. Piąty elefant, czy Prawda to zupełnie inne książki, pisane w pewnym sensie przez innego autora:)
Mnie w Pratchecie najbardziej właśnie podoba się to, że postacie ewoluują. Co więcej, o ile kiedyś na szczycie mojego rankingu w podserii o straży było Straż!Straż!, czy Zbrojni, to teraz o wiel bardziej podoba mi się Piąty elefant na przykład.

Ale powtórzę, co mówiłam wiele razy: Rincewind rządzi, a Ostatni kontynent najlepszy:))

Awatar użytkownika
Hitokiri
Nexus 6

Post autor: Hitokiri »

A ja czytam właśnie Złodzieja czasu. Jestem mniej więcej w połowie i jak na razie mi się nie podoba ta książka. Tak jak w inne się wciągałam od razu i czytałam je z przyjemnością, tak przy tej prawie usypiam. No nic, twarda będę i skończę. A potem się wezmę za Zimistrza - mam nadzieję, że będzie lepszy.
"Ale my nie będziemy teraz rozstrzygać, kto pracuje w burdelu, a kto na budowie"
"Ania, warzywa cię szukały!"

Wzrúsz Wirusa! Podarúj mú "ú" z kreską!

Awatar użytkownika
Meduz
Cylon

Post autor: Meduz »

Złodziej czasu jest niezły, ale nie da się go czytać jednym tchem. Jest zbyt "zagęszczony" ;-D
Meduz Kamiennooki

- Lepiej się spytaj, co to daje?
- A co zabiera?

Awatar użytkownika
kaj
Kadet Pirx

Przede wszystkim jest mało śmieszny.

Awatar użytkownika
Coleman
Wampir

Post autor: Coleman »

Juz na Swieta!!! :)))
You and me, lord. You and me.

Awatar użytkownika
Millenium Falcon
Saperka

Post autor: Millenium Falcon »

Coleman pisze:Juz na Swieta!!! :)))
Wąpierz, ja Cię w tej chwili szczerze nienawidzę za to, że Ty to będziesz miał w święta, a ja jak DVD się na Amazonie pojawi...
ŻGC
Imoł Afroł Zgredai Padawan
Scissors, paper, rock, lizard, Spock. - Sheldon Cooper

Awatar użytkownika
Coleman
Wampir

Post autor: Coleman »

Bede mial, jak poprosze kogos, zeby mi ze skaja nagral. Ale mam kogo poprosic, tralala!
FTSL
You and me, lord. You and me.

Awatar użytkownika
Millenium Falcon
Saperka

Post autor: Millenium Falcon »

Normalnie po czosnek pójdę. I szukać osiki.
FTSL
ŻGC
Imoł Afroł Zgredai Padawan
Scissors, paper, rock, lizard, Spock. - Sheldon Cooper

ODPOWIEDZ