Terry Pratchett, czyli rzut Światem Dysku i nie tylko
Moderator: RedAktorzy
- Navajero
- Klapaucjusz
IMHO - ma, choć nie każdy :) Jednak takie porównanie, nawet toutes proportions gardees, to jednak trochę nie tego... Nie jesteśmy z panem Pratchettem autorami z jednej półki i długo jeszcze nie będziemy. Choć - generalnie - daj mi Panie Boże :D
Wracając do rzeczy - ja nie twierdzę, że Pratchett jest "be", nie mówię, że jest tylko dla młodych. W swoim otoczeniu obserwuję ( a mam na kim, bo kontaktuję się z setkami dzieciaków i nieco starszych dzieciaków), że czyta go głównie młodzież. I podejrzewam, że stanowi ona wraz z dwudziestoparolatkami główny, choć niekoniecznie jedyny target tego autora. I myślę, że tak jest i gdzie indziej. Wątpię aby Pratchetta czytało namiętnie wiele osób po czterdziestce. Ale zaczęliśmy od tego, komu i dlaczego Pratchett się podoba lub nie. I proponuję do tego wrócić.
Wracając do rzeczy - ja nie twierdzę, że Pratchett jest "be", nie mówię, że jest tylko dla młodych. W swoim otoczeniu obserwuję ( a mam na kim, bo kontaktuję się z setkami dzieciaków i nieco starszych dzieciaków), że czyta go głównie młodzież. I podejrzewam, że stanowi ona wraz z dwudziestoparolatkami główny, choć niekoniecznie jedyny target tego autora. I myślę, że tak jest i gdzie indziej. Wątpię aby Pratchetta czytało namiętnie wiele osób po czterdziestce. Ale zaczęliśmy od tego, komu i dlaczego Pratchett się podoba lub nie. I proponuję do tego wrócić.
"Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson
dr Samuel Johnson
- Meduz
- Cylon
"Złodzieja Czasu" przeczytałem ostatnio. Faktycznie strasznie zakręcony, ale mnie się podobał. Chociaż nie wziąłem go z marszu, tylko w kilku potyczkach ;-D
Nie wiem, czy zachwycanie się Pratchettem jest tylko kwestią wieku, czy może raczej specyficznego poczucia humoru. Sądzę, że jednak to drugie.
Nie wiem, czy zachwycanie się Pratchettem jest tylko kwestią wieku, czy może raczej specyficznego poczucia humoru. Sądzę, że jednak to drugie.
Meduz Kamiennooki
- Lepiej się spytaj, co to daje?
- A co zabiera?
- Lepiej się spytaj, co to daje?
- A co zabiera?
- Navajero
- Klapaucjusz
Ależ bardzo być może :) Osobiście znam tylko jednego czterdziestolatka, który zachwyca się Pratchettem, ale przecież nie prowadziłem badań.Meduz pisze:Nie wiem, czy zachwycanie się Pratchettem jest tylko kwestią wieku, czy może raczej specyficznego poczucia humoru. Sądzę, że jednak to drugie.
"Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson
dr Samuel Johnson
- Hipolit
- Klapaucjusz
No to rób ankietę, bo Pratchettem, hmmm... Może nie tak, abym się zachywycał, ale jest u mnie w kategorii "bardzo lubię". Czyli kolejny stary dziad (czterdzieści plus), który lubi, jak go coś śmieszy.Navajero pisze: Osobiście znam tylko jednego czterdziestolatka, który zachwyca się Pratchettem, ale przecież nie prowadziłem badań.
Pozdrawiam
Hipolit
Navigare necesse est, vivere non est necesse
Hipolit
Navigare necesse est, vivere non est necesse
- Cintryjka
- Nazgul Ortografii
IMHO to nie jest kwestia wieku odbiorcy, a jego poiczucia humoru i stopnia "kupienia" konwencji. Zachwyca albo nie. Mnie zachwyca:D I nie zamierzam wyrastać:)
Z obserwacji generalnych - rezygnowanie z Pratchetta po początkowych tomach (tak do "Straż!Straż!") oznacza niepoznanie "PTerry'ego właściwego". Takie powieści jak "Na glinianych nogach". "Maskarada", 'Prawda", czy - zwłaszcza - "Night watch" i "Thud!" to już dużo więcej niż czysta rozrywka.
Z obserwacji generalnych - rezygnowanie z Pratchetta po początkowych tomach (tak do "Straż!Straż!") oznacza niepoznanie "PTerry'ego właściwego". Takie powieści jak "Na glinianych nogach". "Maskarada", 'Prawda", czy - zwłaszcza - "Night watch" i "Thud!" to już dużo więcej niż czysta rozrywka.
Każdy Czytelnik ma takiego diabła, na jakiego sobie zasłużył - A.P. Reverte
- MalaMi
- Fargi
Zgadzam się z Cintryjką. Kolor magii i np. Piąty elefant, czy Prawda to zupełnie inne książki, pisane w pewnym sensie przez innego autora:)
Mnie w Pratchecie najbardziej właśnie podoba się to, że postacie ewoluują. Co więcej, o ile kiedyś na szczycie mojego rankingu w podserii o straży było Straż!Straż!, czy Zbrojni, to teraz o wiel bardziej podoba mi się Piąty elefant na przykład.
Ale powtórzę, co mówiłam wiele razy: Rincewind rządzi, a Ostatni kontynent najlepszy:))
Mnie w Pratchecie najbardziej właśnie podoba się to, że postacie ewoluują. Co więcej, o ile kiedyś na szczycie mojego rankingu w podserii o straży było Straż!Straż!, czy Zbrojni, to teraz o wiel bardziej podoba mi się Piąty elefant na przykład.
Ale powtórzę, co mówiłam wiele razy: Rincewind rządzi, a Ostatni kontynent najlepszy:))
- Hitokiri
- Nexus 6
A ja czytam właśnie Złodzieja czasu. Jestem mniej więcej w połowie i jak na razie mi się nie podoba ta książka. Tak jak w inne się wciągałam od razu i czytałam je z przyjemnością, tak przy tej prawie usypiam. No nic, twarda będę i skończę. A potem się wezmę za Zimistrza - mam nadzieję, że będzie lepszy.
"Ale my nie będziemy teraz rozstrzygać, kto pracuje w burdelu, a kto na budowie"
"Ania, warzywa cię szukały!"
Wzrúsz Wirusa! Podarúj mú "ú" z kreską!
"Ania, warzywa cię szukały!"
Wzrúsz Wirusa! Podarúj mú "ú" z kreską!
- Millenium Falcon
- Saperka
Wąpierz, ja Cię w tej chwili szczerze nienawidzę za to, że Ty to będziesz miał w święta, a ja jak DVD się na Amazonie pojawi...Coleman pisze:Juz na Swieta!!! :)))
ŻGC
Imoł Afroł Zgredai Padawan
Scissors, paper, rock, lizard, Spock. - Sheldon Cooper
Imoł Afroł Zgredai Padawan
Scissors, paper, rock, lizard, Spock. - Sheldon Cooper
- Millenium Falcon
- Saperka