Andrzej Pilipiuk-chrzęszczące słownikowo 'Dziedziczki'

czyli o naszych albo cudzych autorach i ich dziełach - wszystko co chcielibyście wiedzieć, a o co (nie)boicie się zapytać

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
flamenco108
ZakuŻony Terminator

Post autor: flamenco108 »

Dabliu pisze:
Małgorzata pisze:W tym starym SJP miałam termin "zaszczycić" => zasłonić tarczą :)))
To dlatego, że tarczę nazywano dawniej "szczytem".
Tak mi to nie dawało spokoju, że przeryłem internet w poszukiwaniu źródła słowa "szczyt" :-D

Pani Kurczabowa, UW:
Wyraz szczyt ← *ščitъ ← *skit-o- oznaczał ‘tarcza, puklerz’, ‘ochrona, osłona’, ‘wierzchołek, górna część budowli’, następnie ‘najwyższy punkt, wierzch, wierzchołek, punkt kulminacyjny’. Kierunek zmian znaczeniowych prowadzi od konkretu do abstraktu.
Źródło nieznane, ale ciekawe, acz nie wiem, czy nie chaotyczne:
szczyt-tarcza(Sczyt~Scyt)
Czyli tak jakby idea tarczy pojawiła się u nas razem z najazdami Scytów (którzy pono spalili Biskupin).

Pierwszy znany opis Scytów to źródła babilońskie, gdzie nazywa się ich Aszkuzaj, a nazwa ta ma coś wspólnego z jeleniem.

Czyli "zaszczycić kogoś" to "zrobić z kogoś jelenia" :-)
Nondum lingua suum, dextra peregit opus.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Post autor: Alfi »

"Skit" i "Aszkuzaj" mogą mieć wspólny rdzeń.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Bodaj w środę Wiadomości poinformowały, że Maroko oferuje naszym rolnikom możliwość zakładania farm. Informacja, nie wiem czemu, zaczynała się od migawki z Wojsławic. Czy można się spodziewać, że Wędrowycz na starość zacznie pod Atlasem albo Rifem mandarynki (albo i Mandaryny...) uprawiać, w wolnych chwilach egzorcyzmując dżinny i ghule? To by mogło być ciekawe...
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Lafcadio
Nexus 6

Post autor: Lafcadio »

Ja mam śmiałość to panu powiedzieć, bo pan mi wie pan co pan mi może? Pan mi nic nie może. Bo ja jestem z wodociągów.

Awatar użytkownika
Rheged
Stalker

Post autor: Rheged »

Taaaa :P. Szczególnie pięknie wypowiada się na temat papieża jako króla Polski :P. Jeszcze czegoś podobnego nie widziałem ;). Warto odnotować w zakładkach ze śmiesznymi rzeczami ;P
Emil 'Rheged' Strzeszewski
Pipe of the rising sun, Sympathy for the pipe
Pipe of the storm, Born to be pipe

Awatar użytkownika
Vodnique
Ośmioł

Post autor: Vodnique »

Rheged pisze:Szczególnie pięknie wypowiada się na temat papieża jako króla Polski :P.
To chyba lekka nadinterpretacja...
Dealing with bugs on a daily basis.

Awatar użytkownika
Lafcadio
Nexus 6

Post autor: Lafcadio »

Rheged pisze:Szczególnie pięknie wypowiada się na temat papieża jako króla Polski :P.
Nie "jako" tylko "na wzór", o taki sens chodzi :P
I wg mnie tutaj ma akurat rację, bo monarcha byłby świetną podstawą budowania tożsamości narodowej. Choć nie wiem czy zgodziłbym się z Pilipiukiem przy tym, że Monarchia parlamentarna to takie "nie" od razu ;)
Pomysł z patriotyzmem w kinie, a nie na lekcjach jest jak najbardziej dobry, szkoda, że się go nie wprowadza.
To tyle na razie podobieństw i różnic w myśleniu politycznym ja-Pilipiuk ;]
Ja mam śmiałość to panu powiedzieć, bo pan mi wie pan co pan mi może? Pan mi nic nie może. Bo ja jestem z wodociągów.

Awatar użytkownika
kiwaczek
szuwarowo-bagienny

Post autor: kiwaczek »

Rodzina Neclów z Kartuzów...
Z Kartuz na bogów, z Kartuz! Jeśli już ma być wymieniona ta miejscowość. Bo akurat rodzina Neclów i żyje i pracuje w Chmielnie. Jedno zdanie, dwa byki.
I'm the Zgredai Master!
Join us young apprentice!
Jestem z pokolenia 4PiP i jestem z tego dumny!

Awatar użytkownika
taki jeden tetrix
Niezamężny

Post autor: taki jeden tetrix »

Andrzej Pilipiuk pisze:Żyję w demokracji 32 lata.
Toś mnie, chłopie, zaskoczył.
"Anyone who's proud of their country is either a thug or just hasn't read enough history yet" (Richard Morgan, Black Man)
"Jak ktoś chce sypiać ze skunksami, niech nie płacze, że mu dzieci śmierdzą" (Etgar Keret)

Awatar użytkownika
Navajero
Klapaucjusz

Post autor: Navajero »

Wywiad mi się podobał, podobnie jak niektóre, ciekawe i niebanalne przemyślenia ciągniętego za język :)
"Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Ja jednak nie rozumiem, dlaczego obaj monarchowie spełniający kryteria Pilipiuka upierają się przy tytule prezydenta.
Chodzi mi oczywiście o Fidela Castro i Kim Dzong Ila.
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
dzejes
Pćma

Post autor: dzejes »

Niewielu naszych rodaków niestety myśli takimi kategoriami. W tym kraju ludzie nie nawykli do pracowitego i mozolnego wykuwania odległych sukcesów.
Rany rany, jakie to się modne zrobiło, nawrzucać Polactwu.
Matko literatko!

Awatar użytkownika
No-qanek
Nexus 6

Post autor: No-qanek »

Z Kartuz na bogów, z Kartuz! Jeśli już ma być wymieniona ta miejscowość. Bo akurat rodzina Neclów i żyje i pracuje w Chmielnie.
Już poprawili. Czytają to forum, czy jak?
"Polski musi mieć inny sufiks derywacyjny na każdą okazję, zawsze wraca z centrum handlowego z całym naręczem, a potem zapomina i tęchnie to w szafach..."

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

No-qanek pisze:
Z Kartuz na bogów, z Kartuz! Jeśli już ma być wymieniona ta miejscowość. Bo akurat rodzina Neclów i żyje i pracuje w Chmielnie.
Już poprawili. Czytają to forum, czy jak?
Tajnych agentów mają pewnie. A może sam wywiadowany też :)?
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Vodnique
Ośmioł

Post autor: Vodnique »

Alfi pisze:Tajnych agentów mają pewnie. A może sam wywiadowany też :)?
Oni są wszędzie, zupełnie jak byli współpracownicy SB :-P
Dealing with bugs on a daily basis.

ODPOWIEDZ