Terry Pratchett, czyli rzut Światem Dysku i nie tylko

czyli o naszych albo cudzych autorach i ich dziełach - wszystko co chcielibyście wiedzieć, a o co (nie)boicie się zapytać

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Coleman
Wampir

Post autor: Coleman »

Nie boj, opowiem, czy fajne bylo :>
FTSL
You and me, lord. You and me.

Awatar użytkownika
Meduz
Cylon

Post autor: Meduz »

Pojawiła się nowa książka Pratchetta (po polsku) - Straż nocna. Cena 29,90 zł

"Komendant Sam Vimes ze Straży Miejskiej Ankh-Morpork miał wszystko.Ale teraz wrócił do swojej własnej, twardej i ostrej przeszłości, pozbawiony nawet ubrania, które miał na sobie, gdy uderzyła błyskawica.
Życie w przeszłości jest trudne. Śmierć w przeszłości jest niezwykle łatwa. Musi jednak przeżyć, by wykonać swoją robotę. Ma wyśledzić mordercę, nauczyć swoje młodsze ja, jak być dobrym gliną, i zmienić rezultat krwawej rewolucji. Jest też pewien problem: jeśli wygra, straci żonę, straci dziecko, straci przyszłość.
Dyskowa "Opowieść o jednym mieście", z pełnym zespołem ulicznych urwisów, dam negocjowalnego afektu, rebeliantów, tajnej policji i innych dzieci rewolucji.
Prawda! Sprawiedliwość! Wolność!
I Jajko Na Twardo!"
Meduz Kamiennooki

- Lepiej się spytaj, co to daje?
- A co zabiera?

Awatar użytkownika
Coleman
Wampir

Jak dla mnie chyba jedna z najmniej udanych czesci SD. Ale, na szczescie, nie jestem wyrocznia. Niestety, nie moge napisac dlaczego nieudana, bo rzecz w glownym pomysle.

Awatar użytkownika
agrafek
Mamun

Post autor: agrafek »

Zabawne, ja czytając ją miałem wrażenie, że Pratchett czym starszy, tym lepszy:). Tym bardziej zabawne, że istotnie nic nadzwyczajnego w tej powieści nie ma, ot takie pogłębianie Vimesa. A jednak podobają mi się te poważniejsze odsłony Pratchetta, nawet, gdy są daniami nieco odgrzewanymi. Fakt jednak, że spośród wszystkich opowieści Świata Dysku do tych o Straży przywiązany jestem najbardziej, więc i z obiektywizmem może być u mnie średnio.

Awatar użytkownika
Coleman
Wampir

Alez ja wlasnie jestem wielkim fanem czesci dotyczacych Strazy. No i w tym jednym przypadku odnioslem wrazenie jakby pomyslu zabraklo. I ze Pratchett siegnal po ten strasznie juz wyswiechtany i, co gorsza, nie zrobil z nim nic nowego, nic... pratchettowatego. Wartwa 'filozujaca' jest, jak zwykle, wysmienita, ale sposob podania niezwykle mnie zawiodl.

Awatar użytkownika
Hitokiri
Nexus 6

Post autor: Hitokiri »

Właśnie przeczytałam Zimistrza. Tu mnie przeczucie nie zawiodło, bo książka bardzo mi się podobała :) Wciągnęło mnie od razu, czytało się z przyjemnością i ogólnie... fajne to było. A klan Nac Mac Feeglów dołączył do grona moich książkowych ulubieńców. Ich sposób mówienia skojarzył mi się z jakimiś góralami. Btw. czy oni byli już w jakieś inne książce o Świecie Dysku, jeśli tak, to w jakiej?
"Ale my nie będziemy teraz rozstrzygać, kto pracuje w burdelu, a kto na budowie"
"Ania, warzywa cię szukały!"

Wzrúsz Wirusa! Podarúj mú "ú" z kreską!

Awatar użytkownika
Cień Lenia
Zwis Redakcyjny

Post autor: Cień Lenia »

W "Kapeluszu pełnym nieba" i w "Wolnych ciutludziach".

Awatar użytkownika
Hitokiri
Nexus 6

Post autor: Hitokiri »

Dzięki! Muszę poszukać :D
"Ale my nie będziemy teraz rozstrzygać, kto pracuje w burdelu, a kto na budowie"
"Ania, warzywa cię szukały!"

Wzrúsz Wirusa! Podarúj mú "ú" z kreską!

Awatar użytkownika
Cintryjka
Nazgul Ortografii

Post autor: Cintryjka »

Epizodycznie także w Carpe Jugulum.
Ale, UWAGA, polski przekład "Ciutludzi" i "Kapelusza" pozostawia, mówiąc oględnie, wiele do życzenia - polecam oryginały.
Każdy Czytelnik ma takiego diabła, na jakiego sobie zasłużył - A.P. Reverte

Awatar użytkownika
kaj
Kadet Pirx

Post autor: kaj »

Cholewa poradził sobie lepiej, aczkolwiek współżycz brzmi lepiej niż ulowiec.

Awatar użytkownika
Nieznany
Fargi

Post autor: Nieznany »

A mnie się wyraźnie bardziej podobało tłumaczenie pierwszych dwóch powieści tego cyklu, niż Zimistrza, ale taki już mam degustibus - bo co zawiniła wodza, którą zamieniono w keldę? Na litość!
Na prawdę zważam i "naprawdę" piszę razem.
Naprawdę zważam i "na prawdę" piszę osobno.
Moja schizofrenia ma się lepiej, dziękuję.

Awatar użytkownika
Coleman
Wampir

A tymczasem najnowsze doniesienia z obozu Koloru Magii mowia, ze nie jest juz wiecej tajemnica, kto wcielil sie w role Vetinariego :)
Oczywiscie, ja juz wiem, kto :)))

EDT: A, i przy okazji... Nastepna ksiazka w kolejce do ekranizacji jest Going Postal.

Awatar użytkownika
Lafcadio
Nexus 6

Post autor: Lafcadio »

Ja mam śmiałość to panu powiedzieć, bo pan mi wie pan co pan mi może? Pan mi nic nie może. Bo ja jestem z wodociągów.

Awatar użytkownika
Ysabell
Mamun

Post autor: Ysabell »

Napiszę, bo tu jeszcze nie pisałam. Przeczytałam w końcu ostatnio "Straż nocną" i z radością stwierdzam, że jest znakomita. Trochę się obawiałam mnichów czasu, bo "Złodziej czasu" mi zdecydowanie nie podszedł, ale tutaj się mnisi zrehabilitowali i chwała im za to.

Czytając "Straż nocną" miałam przed oczyma (duszy mojej, oczywiście) wszystkie filmy o starych doświadczonych gliniarzach, którzy uczą młodych idealistycznych gliniarzy tej niełatwej roboty. No i - oczywiście - "Terminatora". Jak ja lubię te pratchettowskie nawiązania do wszystkiego..

Dobrze mi się czytało. Bardzo dobrze. No i... młody Havelock... :-)
Ys.
_____
"Kobiety i koty zawsze będą robić to, co chcą, a mężczyźni i psy powinni się zrelaksować i powoli oswajać z tą myślą" - Robert A. Heinlein

Awatar użytkownika
Coleman
Wampir

Obejrzalem wlasnie czesc pierwsza Koloru Magii i... No coz, obsada swietna, budzet widocznie wiekszy, niz za pierwszym razem, historia... well... nie tak dobra :) Niestety, ekranizacja jest bardzo wierna ksiazce, podczas gdy wolalbym, zeby ktos postaral sie to zrobic lepiej. Hogfather byl o niebo lepszy, bo i ksiazka jest lepiej napisana. Zatwardzialym fanom polecam, bo mimo wszystko warto (Jeremy Irons jako Vetinari stara sie jak moze, zeby wygladac jak Sean Connery :), ale arcydzielo to nie jest. Going Postal miejmy nadzieje wyjdzie im lepiej.

ODPOWIEDZ