Rafał A. Ziemkiewicz - Młot na pindy
Moderator: RedAktorzy
- flamenco108
- ZakuŻony Terminator
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
- flamenco108
- ZakuŻony Terminator
Mnie jest tylko żal, że nie pisze SF. Jego powieści głównonurtowe z mojego punktu widzenia są poprawne i nic więcej. Chociaż zdaję sobie sprawę, że w pewnych środowiskach mogą spowodować konsternację - tylko czy w tych środowiskach ktokolwiek w ogóle czyta?Alfi pisze:Bo on od lat zajęty jest czym innym. A skoro "dobrze mi tu płacą za to, co i tak wszak lubię", to po co jeszcze wracać do literatury?
A jego felietony polityczne bardzo mi się podobają. Po śmierci Ryby niewielu (może ktoś zna jeszcze jakichś?) już jest felietonistów, którzy starają się stać po stronie zdrowego rozsądku i do tego dobrze piszą.
Nondum lingua suum, dextra peregit opus.
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
Że dobrze pisze, to fakt. Ale zdrowym rozsądkiem posługuje się wtedy, kiedy mu to odpowiada. W innych sytuacjach odkłada go na bok, żeby broń Boże nie dojść do wniosków sprzecznych z pryncypiami.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.
- flamenco108
- ZakuŻony Terminator
Ależ posiadanie pryncypiów jest zgodne ze zdrowym rozsądkiem!Alfi pisze:Że dobrze pisze, to fakt. Ale zdrowym rozsądkiem posługuje się wtedy, kiedy mu to odpowiada. W innych sytuacjach odkłada go na bok, żeby broń Boże nie dojść do wniosków sprzecznych z pryncypiami.
- flamenco108
- ZakuŻony Terminator
- flamenco108
- ZakuŻony Terminator
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
Wiesz, dla jednych pryncypia to zbiór zasad postępowania. Dla innych to zasady, według których powinien zostać urządzony świat - a powinien, bo:
a) bo tak jest - zdaniem zwolennika pryncypiów - korzystniej,
b) bo tak ma być, a jak nie, to...
Ja jestem zwolennikiem tego pierwszego sposobu pojmowania pryncypiów. RAZ woli raczej ten drugi - nie będę tutaj rozstrzygał, czy w wariancie a), czy b).
a) bo tak jest - zdaniem zwolennika pryncypiów - korzystniej,
b) bo tak ma być, a jak nie, to...
Ja jestem zwolennikiem tego pierwszego sposobu pojmowania pryncypiów. RAZ woli raczej ten drugi - nie będę tutaj rozstrzygał, czy w wariancie a), czy b).
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.
- flamenco108
- ZakuŻony Terminator
Ale Ty powiedziałeś: "Zależy jakich pryncypiów", a nie "Zależy czym są pryncypia" - innymi słowy, zasady postępowania, czy zasady, wg których powinien być urządzony świat, to jednak zasady i są współbieżne: bo Ty uważasz, że trzeba założyć buty, a wg Ciebie RAZ chce świat wyłożyć skórą - efekt ten sam, tylko jedna z tych metod nie do końca zgodna jest z rachunkiem ekonomicznym.
Ale Ty powiedziałeś: "Zależy jakich pryncypiów" - zatem idąc dalej tym porównaniem, mógłbym powiedzieć, że Ty uważasz, że dobrze jest sobie wbić w stopę gwóźdź, a RAZ woli pokryć wszystkie drogi gwoździami.
Czyli ponawiam pytanie: No właśnie - jakich? Skoro nie jakichkolwiek?
Ale Ty powiedziałeś: "Zależy jakich pryncypiów" - zatem idąc dalej tym porównaniem, mógłbym powiedzieć, że Ty uważasz, że dobrze jest sobie wbić w stopę gwóźdź, a RAZ woli pokryć wszystkie drogi gwoździami.
Czyli ponawiam pytanie: No właśnie - jakich? Skoro nie jakichkolwiek?
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
Czy mamy tu analizować wszystkie możliwe poglądy RAZ-a: społeczne, polityczne, ekonomiczne itp.? One są w zasadzie znane. Wystarczy wziąć do ręki Viagrę mać czy Polactwo. Jakoś nie widzę sensu rozbierania tego wszystkiego na czynniki pierwsze.
A gdybyśmy zaczęli analizować pojęcie pryncypiów, na następnej stronie już będzie offtop.
A gdybyśmy zaczęli analizować pojęcie pryncypiów, na następnej stronie już będzie offtop.
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.