Jacek Piekara

czyli o naszych albo cudzych autorach i ich dziełach - wszystko co chcielibyście wiedzieć, a o co (nie)boicie się zapytać

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Q
Strategos

Post autor: Q »

Nie pisałem jeszcze o tym Autorze, zatem napiszę...

Przyznaję, lubię czasem poczytać "Maddwrinki", ale traktuję je jako niezobowiązującą rozrywkę jeno...
forum miłośników serialu „Star Trek”, gdzie ludzi zdolnych do używania mózgu po prostu nie ma - Przewodas

Awatar użytkownika
Ebola
Straszny Wirus

Post autor: Ebola »

Q, na Boga! To, że jeszcze o czymś nie pisałeś, nie oznacza, że musisz koniecznie napisać.
NSMP
Zaczynam odnosic wrażenie, że piszesz, żeby pisać :/
Jedz szczaw i mirabelki, a będziesz, bracie, wielki!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas)
Wzrúsz Wirúsa!

Awatar użytkownika
Q
Strategos

Ebola pisze:Zaczynam odnosic wrażenie, że piszesz, żeby pisać :/
Trudno pisać w innym celu (np. pisać, aby czytać),

Też NMSP.
forum miłośników serialu „Star Trek”, gdzie ludzi zdolnych do używania mózgu po prostu nie ma - Przewodas

Awatar użytkownika
bcr
Dwelf

Post autor: bcr »

Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa.
Odkąd pojawiły się fora internetowe, ściany publicznych toalet są znacznie czystsze.

Awatar użytkownika
kiwaczek
szuwarowo-bagienny

Post autor: kiwaczek »

Ano tak już jest ten świat zbudowany, że są na nim ludzie, którzy mówią żeby mówić i tacy, którzy mówią żeby powiedzieć.

Stąd też pewnie wzięły się przysłowia o milczeniu co jest złotem i takie tam ;)
I'm the Zgredai Master!
Join us young apprentice!
Jestem z pokolenia 4PiP i jestem z tego dumny!

Awatar użytkownika
Q
Strategos

Wydaje mi się, że miałem jednak coś do powiedzenia, a mianowicie: co sądzę o twórczości J. Piekary. I gdzie w swojej prywatnej skali ją plasuję,

Ale mogę rozwinąć (skoro lakonizm wydał się pustosłowiem): gładki styl, sympatyczni bohaterowie, doza zaplanowanej "kontrowersyjności" i powtórka pewnych zabaw, za które pokochaliśmy Sapowskiego, ale ogólnie widzę w tym rzemiosło (wysokiej zresztą próby), nie artyzm.

I odnieść to mogę (z grubsza) do wszystkich zanych mi utworów tego Autora. Czy to "Smoków Haldoru", czy podrabianego ;-) Conana, czy rozmaitych opowiadań, czy nawet uroczych "Arivaldów".

Raz tylko Piekara chwycił mnie za gardło - w napisanych do spółki z Grzędowiczem "Domach na krawędzi...". Ten, dumający w finale, Szatan świetnie mu wyszedł. Ale: jedna jaskółka...

Awatar użytkownika
Aquarion
Mamun

Post autor: Aquarion »

Ja jak dotąd czytałem tylko cykl inkwizytorski i muszę przyznać ze mocno ujął on mnie za serce. Zważywszy że autor wymierza w tych książkach jawny policzek w stronę kościoła katolickiego.
Jednam moim zdaniem Piekary z Grzędowiczem nie ma nawet co porównywać bo nawet niewprawiony jeszcze czytelnik powinien zauważyć pomiędzy nimi różnicę co najmniej kilku klas na korzyść JG.

Awatar użytkownika
Korowiow
Ośmioł

Post autor: Korowiow »

Eeee, tam- jawny policzek to "przenajświętsza". Cykl inkwizytorski rozgrywa się w innym świecie, nie należy przenosić realiów. Ciekawe, że Piekara daje nam wgląd w mentalność NKWDzisty- bo obiektywnie, biorąc realia świata, działania Mordimera są słuszne(heretycy i czarownice naprawdę korzystający z pomocy demonów), przynajmniej do pewnego stopnia.
Zjednoczony blok wszelkiego wstecznictwa

Awatar użytkownika
Ika
Oko

Post autor: Ika »

Aquarion pisze: Zważywszy że autor wymierza w tych książkach jawny policzek w stronę kościoła katolickiego.
Fraza: wymierzyć jawny policzek w stronę - to błąd. Zęby bolą. O literówkach nie wspomnę. Mam nadzieję, że nie zamierzasz Aquarionie iść w ślady Jacka P. i zostać pisarzem.
Im mniej zębów tym większa swoboda języka

Awatar użytkownika
Laris
Psztymulec

Post autor: Laris »

Co by tu nie mówić, Piekara geniuszem nie jest. Śmiem nawet wysnuć wniosek, że kontrowersyjny obraz Kościoła to lwia część tego, co w/w pisarz ma do pokazania w swoich książkach.
"Sługę bożego" znam prawie na pamięć. Z początku to wszystko było jeszcze zabawne (Kostuch i Bliźniacy!), ale potem...
...potem pan Jacek zaczął się powtarzać. "Sługa boży" był okej. Ale "Młot na czarownice" to w gruncie rzeczy to samo.
IMO "cykl inkwizytorski" to dobra lektura dla "młodych gniewnych" w glanach, skórach, ćwiekach i łańcuchach, dla których świętość to teksty piosenek black metalowych. I ogólnie buntowników.
Ale ja tak tylko od siebie. ;)
Najmniej pamiętam zajęcia w szkole,
bo żaden z nas się tam nie nadawał.
Awantura - Pokolenie nienawiści

Awatar użytkownika
Q
Strategos

Aquarion pisze:Jednam moim zdaniem Piekary z Grzędowiczem nie ma nawet co porównywać bo nawet niewprawiony jeszcze czytelnik powinien zauważyć pomiędzy nimi różnicę co najmniej kilku klas na korzyść JG.
Gwoli ścisłości: nie porównuję, tylko stwierdzam, że się znają i zdarzył lm się przypadek literackiej współpracy.

Awatar użytkownika
Małgorzata
Gadulissima

Post autor: Małgorzata »

Aquarion pisze:
Ika pisze:
Aquarion pisze: Zważywszy że autor wymierza w tych książkach jawny policzek w stronę kościoła katolickiego.
Fraza: wymierzyć jawny policzek w stronę - to błąd. Zęby bolą. O literówkach nie wspomnę. Mam nadzieję, że nie zamierzasz Aquarionie iść w ślady Jacka P. i zostać pisarzem.
To była przenośnia:-P
To był bełkot, Wodniku. Bez przenośni.

A w temacie - zawsze byłam fanką "Ponurego Milczka". Wyjątkowo przypadł mi do gustu w czasach, gdy jeszcze się byłam młoda, gniewna i kontestująca (co znaczy, że nosiłam tetrę, glany i pacyfę). I tak mi już zostało, może z sentymentu trochę, ale sam pomysł na świat przedstawiony i interakcje bohatera z tym światem - kapitalny. :)))
So many wankers - so little time...

Awatar użytkownika
Q
Strategos

Małgorzata pisze:zawsze byłam fanką "Ponurego Milczka". Wyjątkowo przypadł mi do gustu w czasach, gdy jeszcze się byłam młoda, gniewna i kontestująca (co znaczy, że nosiłam tetrę, glany i pacyfę). I tak mi już zostało, może z sentymentu trochę, ale sam pomysł na świat przedstawiony i interakcje bohatera z tym światem - kapitalny. :)))
A'propos świata (tzn. Planety Masek): J.P. nie ukrywa, że silnie inspirwał się "Księżycową Ćmą" Vance'a. Czyli jak dla mnie znów rzemiosło, nie oryginalność,

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Post autor: Alfi »

Ale to chyba nie był ten tekst?
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Ebola
Straszny Wirus

Post autor: Ebola »

Nie, ale uśmiech Margoty jest zastanawiający :)
Jedz szczaw i mirabelki, a będziesz, bracie, wielki!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas)
Wzrúsz Wirúsa!

ODPOWIEDZ