Już tak nie Dukaj.
Moderator: RedAktorzy
- nosiwoda
- Lord Ultor
- Hipolit
- Klapaucjusz
Nagrody rozdano, Dukaj się osobiście nie pojawił. A na marginesie, to cztelnik wskazanej notatki wiele się z niej o Autorze i Dziele nie dowie. :/nosiwoda pisze:Jacek Dukaj został laureatem Europejskiej Nagrody Literackiej 2009. Za "Lód", oczywiście.
Edycyja była.
Pozdrawiam
Hipolit
Navigare necesse est, vivere non est necesse
Hipolit
Navigare necesse est, vivere non est necesse
- Navajero
- Klapaucjusz
A co to ma za znaczenie? Może nie lubi tłoku jak pan Zagłoba? :)Hipolit pisze:Nagrody rozdano, Dukaj się osobiście nie pojawił.
"Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson
dr Samuel Johnson
- flamenco108
- ZakuŻony Terminator
Chyba po prostu organizatorów nie stać było na zafundowanie przejazdu i pobytu dla laureata. 5KEUR - toż 1/5 by stracił na samym uczestnictwie - chudopacholska nagroda...Navajero pisze:A co to ma za znaczenie? Może nie lubi tłoku jak pan Zagłoba? :)Hipolit pisze:Nagrody rozdano, Dukaj się osobiście nie pojawił.
Nondum lingua suum, dextra peregit opus.
- Varelse
- Dwelf
W połowie listopada nadejdzie "Wroniec":
http://www.dukaj.pl/bibliografia/publikacje/Wroniec
http://www.dukaj.pl/bibliografia/publikacje/Wroniec
Ale tak naprawdę nie miałbym nic przeciwko umieraniu, gdyby nie następowała po nim śmierć - Thomas Nagel
Szczury z Princeton, Nowa Fantastyka 9/2009
Szczury z Princeton, Nowa Fantastyka 9/2009
- Q
- Strategos
- Achika
- Ośmioł
- flamenco108
- ZakuŻony Terminator
Oj. O ile "Lód" uważam za arcydzieło, "Xawrasa Wyżryna" za ostateczną granicę, nie wiem, czy po tej recenzji zechcę od razu kupić tę książkę. Chyba poczekam. Tak ze dwadzieścia lat. Jestem tylko o rok starszy od Jacka Dukaja, ale widocznie moje demony jeszcze nie pozwalają mi rozkoszować się tamtymi czasami.
- flamenco108
- ZakuŻony Terminator
Nie. Czytanie to rozkosz. Wspominanie przy okazji ponurych chwil to nie rozkosz. Ale czas usypia demony i bardzo liczę, że kiedyś będę mógł czytać o tym krótkim okresie ciemności i ciemnoty bez negatywnych emocji. I wtedy "Wroniec" będzie jak znalazł.Korowiow pisze:Czy ponura fantazja to rozkoszowanie się?flamenco108 pisze:Jestem tylko o rok starszy od Jacka Dukaja, ale widocznie moje demony jeszcze nie pozwalają mi rozkoszować się tamtymi czasami.