Podejrzewam, że chodzi o WRON.Keiko pisze:A ktoś mnie oświeci skąd się wziął "wroniec"?
Wrona tak mi się nierozerwalnie z III Rzeszą skojarzyła, że blokuje wszelkie inne pomysły.
EDIT: klątwa nowej strony...
Moderator: RedAktorzy
Podejrzewam, że chodzi o WRON.Keiko pisze:A ktoś mnie oświeci skąd się wziął "wroniec"?
Wrona tak mi się nierozerwalnie z III Rzeszą skojarzyła, że blokuje wszelkie inne pomysły.
Bo pewnie stan wojenny - rozpatrywany relatywnie, a więc "słusznie" - był cudem danym Polsce od Boga, a krasne anieli znieśli go Polakom z niebiesiech na swych czerwoniutkich skrzydłach.Gazeta Wybiórcza pisze:Sposobów rozumienia "Wrońca" jest wiele, ale szczerze mówiąc, żaden mnie nie przekonuje. Najprostszą interpretację, zgodnie z którą Dukaj chciał się wpisać w prawomyślną politykę historyczną (stan wojenny to samo zło i czysta przemoc), z góry odrzucam jako obraźliwą dla pisarza. Zarazem jednak wyobrażam sobie, że za kilka lat fragmenty "Wrońca" zostaną włączone do wczesnoszkolnych wypisów i jako obowiązkowa czytanka wykorzystane w wychowaniu obywatelskim.
Swoją drogą ciekawe, co zrozumiałby z tej powiastki niedorosły czytelnik zasiadający w ławie szkolnej. Prawdopodobnie tyle, że tak jak pod Grunwaldem - stan wojenny to przecież prehistoria - w grudniu 1981 r. naprzeciw siebie stanęli źli i dobrzy rycerze. Wprawdzie ci ostatni nie od razu odnieśli zwycięstwo, ale nikt nie może mieć wątpliwości, po której stronie była słuszność.
Rację miał klasyk, który twierdził, ze w miarę postepów komunizmu/kapitalizmu/czegoktotamchce - walka ideologiczna się zaostrza.Navajero pisze:No bo stan wojenny minął dawno, ale walka ideologiczna toczy się nadal.
Bo tak to jest na tym naszym niedoskonałym świecie, że mało co można jednoznacznie ocenić.Dabliu pisze:Bo pewnie stan wojenny - rozpatrywany relatywnie, a więc "słusznie" - był cudem danym Polsce od Boga, a krasne anieli znieśli go Polakom z niebiesiech na swych czerwoniutkich skrzydłach.
Ohyda... :/
Kiedy ja kcem, ja kcem podejrzewać! I wietrzyć spiski, coby stęchlizną nie zalatywały! A buuu...Ebola pisze:Nie trzeba podejrzewać :)
Przepraszam, moja to jest, Proszę Pana culpa, żem o odpowiedniej emotikonce zapomniał.Albiorix pisze: Gdzie Hipolicie widzisz współcześnie ostrą walkę ideologiczną? W całej Europie...
Hmmm...flamenco108 pisze: Sieroty to też przenośnia?