Dawid Juraszek, dla przyjaciół Gustaw G. Garuga

czyli o naszych albo cudzych autorach i ich dziełach - wszystko co chcielibyście wiedzieć, a o co (nie)boicie się zapytać

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gustaw G. Garuga
Psztymulec

Post autor: Gustaw G. Garuga »

Dzięki za obszerną opinię.

Z rozdziałów o obrazie jestem muszę przyznać wyjątkowo zadowolony - chyba nieźle udało mi się oddać w nich istotę chińskiego malarstwa:D No i wszystkie anegdoty są autentyczne. Inne aspekty chińskiej sztuki staram się wykorzystać i przybliżyć w drugim tomie, mam nadzieję, że też będzie dobrze.

"Stawianie zdań" - chodzi o opisy w formie listy pojedynczych zdań? To jest eksperyment o tyle, że wziąłem stare chińskie techniki narracyjne i zaadaptowałem je do współczesnej powieści. Opinie czytelników są zróżnicowane, ale też nie ma tych opisów aż tak wiele, żeby ktoś, komu nie pasują, musiał rzucać książką w kąt :)

Awatar użytkownika
Marcin Robert
Niegrzeszny Mag

Post autor: Marcin Robert »

Gustaw G. Garuga pisze:Tymczasem jest kolejna opinia; recenzent dostrzegł w książce coś więcej, niż tylko rozrywkową fabułę na kilka wieczorów: http://ksiazki.wp.pl/katalog/recenzje/r ... enzja.html
Przeczytałem zalinkowaną recenzję i przyznam, że dzięki niej nabrałem dużego apetytu na powieść Gustawa. Od dawna już miałem ochotę coś takiego przeczytać. :)

Awatar użytkownika
Gustaw G. Garuga
Psztymulec

To na co czekać? Tygrys w księgarniach linieje! ;)

Tymczasem w najnowszej Nowej Fantastyce recenzja Xiao Longa autorstwa człowieka, który poza fantastyką zna się także na Chinach - Konrada Godlewskiego.

Awatar użytkownika
eses
Psztymulec

Post autor: eses »

Nie wiem, gdzie będzie właściwiej, więc zamieszczam newsa w dwóch miejscach, licząc, że Drogie Moderatorstwo zostawi go choć w jednym z nich :)

Przebywający w Chinach Dawid Juraszek, autor wydanej przez Fabrykę Słów powieści Biały Tygrys i współpracownik CF postanowił przybliżyć Czytelnikom kraj i miasto, w którym obecnie mieszka. W tym celu nakręcił film, z którym możecie się zapoznać pod tym linkiem: http://www.creatio.art.pl/podcast/film.flv.

Dalszy ciąg rozmowy z Dawidem w XXII numerze CF, który znajdzie się w sieci 12 listopada 2009 roku.

Zapraszamy!
BB + PnL = 66,6%...
I więcej w formie książki nie będzie ;)

Awatar użytkownika
emigrant
Pćma

Post autor: emigrant »

Gustaw G. Garuga pisze:Tymczasem jest kolejna opinia; recenzent dostrzegł w książce coś więcej, niż tylko rozrywkową fabułę na kilka wieczorów: http://ksiazki.wp.pl/katalog/recenzje/r ... enzja.html
Zaciekawiło mnie to. I to podwójnie, można by powiedzieć. Pod koniec lutego będę w Polsce i mam nadzieję, że książka będzie jeszcze dostępna. Wpisuję ją na listę zakupów. Amen.
Indianin uzbrojony był w uk i tą mahawkę.

Awatar użytkownika
Gustaw G. Garuga
Psztymulec

Tym bardziej dzięki Bogu za tę szerzejwidzącą recenzję; niektóre pozostałe pozostawiły mnie w stanie lekkiej frustracji...

Awatar użytkownika
Gustaw G. Garuga
Psztymulec

No i jest - nowe Creatio Fantastica, a w nim wywiad ze mną, opatrzony zdjęciami i filmem: http://www.creatio.art.pl/index.php?men ... &artid=450

Awatar użytkownika
Gustaw G. Garuga
Psztymulec

W Magazynie Piątek Dziennika Polskiego mój minireportaż na temat przemian w Chinach (to tylko tak poważnie brzmi - tekścik jest lekki w tonie) - w zamierzeniu pierwszy z serii podobnych. Tytuł i podtytuł pochodzą od redakcji...

Awatar użytkownika
JanTanar
Fargi

Post autor: JanTanar »

No fajnie, rozjechała mnie na amen nowoczesność, w kontekście klimatów forumów fantastycznych, cytuję
Wykup lub wystartuj abonament niezbędny do oglądania tej zawartości ...
to nawet nie to, żebym miał coś na przeciw, a i autorowi to nie na minus, bo chwała mu za zapisanie, ale jednak, rozjechała mnię nowoczesność ;) a co tam, złotydwadzieściadwa to ludzka stawka, bo nie wiem czy jeszcze zdążę kupić drukowane.
(ten wpis to nieuniknione pokłosie Tygrysa, bez niego w życiu bym tu nie zajrzał)

Awatar użytkownika
Gustaw G. Garuga
Psztymulec

Też musiałem zapłacić 1,22, żeby sprawdzić, co mi tam redakcja pozmieniała ;) Jak się tych tekstów uzbiera kilka, to wrzucę hurtem na www.juraszek.net wersje autorskie, więc można poczekać :)

Awatar użytkownika
Ebola
Straszny Wirus

Post autor: Ebola »

Gustaw G. Garuga pisze:Też musiałem zapłacić 1,22, żeby sprawdzić, co mi tam redakcja pozmieniała ;)
Zaprawdę powiadam Wam, ciężkie jest życie autora na rubieżach :)
Jedz szczaw i mirabelki, a będziesz, bracie, wielki!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas)
Wzrúsz Wirúsa!

Awatar użytkownika
Gustaw G. Garuga
Psztymulec

Ba! Nie tylko do polskiej prasy, ale i do youtube'a dostępu niet, więc nie mogę sprawdzać, czy moje produkcje filmowe dla Fabryki ktoś w ogóle ogląda ;)

Awatar użytkownika
Lafcadio
Nexus 6

Post autor: Lafcadio »

Gustaw G. Garuga pisze:ale i do youtube'a dostępu niet
Widzę, że ta chińska cenzura Internetu ma urok francuskiej cenzury filmów animowanych ;)
FTSL
Ja mam śmiałość to panu powiedzieć, bo pan mi wie pan co pan mi może? Pan mi nic nie może. Bo ja jestem z wodociągów.

Awatar użytkownika
Cordeliane
Wynalazca KNS

Post autor: Cordeliane »

Mnie tam osobiście bardzo w Chinach irytowało, że zablokowana jest Googlowa Picasa w wersji web. Używając aplikacji mogłam sobie własne albumy edytować - przez przeglądarkę ni cholery. Przesada to jest, no.
<towłaściwieofftopwięcjużmnietuniema>
Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until they speak.

Awatar użytkownika
Gustaw G. Garuga
Psztymulec

Urok chińskiej cenzury polega także na tym, że na tamecznym youtube, czyli www.youku.com jest od groma i ciut ciut amerykańskich filmów w pełnych - czyli nie podzielonych na dziesięciominutowe kawałki jak na youtube - wersjach, których nikt po paru dniach nie usuwa ;)

W dzisiejszym Dzienniku Polskim kolejny felieton z cyklu "E-mail z Pekinu" (redakcja musiała uznać, że "E-mail z Hengyang" nie zrobi odpowiedniego wrażenia;), tym razem o specyfice chińskiej służby zdrowia: http://www.dziennikpolski24.pl/Artykul. ... 50a.0.html

ODPOWIEDZ