niewiem kto to...może Daniel Greps? ;)

czyli o naszych albo cudzych autorach i ich dziełach - wszystko co chcielibyście wiedzieć, a o co (nie)boicie się zapytać

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
in_ka
Fargi

Post autor: in_ka »

Wrażenia z lektury „Objawienia” najłatwiej mi porównać do spaceru w czasie mżawki.
Jak autor zapowiadał, powieść nie rozpoczyna się trzęsieniem ziemi.
Wiktora Kota poznałam w nieznośnie pospolitych okolicznościach, ot kolejny lamer w sosie własnym. W jego świat autor wprowadzał mnie powoli, niespiesznie, śladami odległych skojarzeń, rzadkich jak odbłyski świetlika, aż niepostrzeżenie okazało się, że przemoczona do ostatniej nitki wkroczyłam do nieoczywistego świata magii. W którym zdarzenia mają inne niż pozorne znaczenie, a pozornie nieistotne słowa nabierają mocy kluczy i symboli (tu też imię i nazwisko bohatera, choć podobnych perełek jest w powieści pysznie dużo).
Konstrukcja perfekcyjna, świetnie przemyślana, cios w najgłębsze emocje zadany po mistrzowsku.
Troszkę drażniących szczególików, które po już wkrótce po zakończeniu lektury umykają z pamięci.
Dobrym losu zrządzeniem (?) lektura przypadła w okresie nasycania się muzyką współczesną podczas Warszawskiej Jesieni a przenikanie się tych dwóch światów wrażeń było bezcenne.
Autorze. Świetna powieść. Dziękuję.

edit:y

Awatar użytkownika
niewiem
ZakuŻony Terminator

Post autor: niewiem »

Uff... To ja dziękuję - za to, że chciało Ci się opisać swoje wrażenia z lektury. Nie muszę chyba dodawać, że cieszy mnie każde dobre słowo (a jednak dodaję :))
Szkoda, że drażniące szczególiki umknęły, bo gdybym je znał, to może udałoby mi się je wyeliminować w kolejnych tekstach.
Poruszanie się szybciej od światła jest niemożliwe, a już na pewno nie pożądane, bo zwiewa czapkę.

Awatar użytkownika
in_ka
Fargi

Nie mam komfortu nadmiaru wolnego czasu,
ale Twoja książka jest lekturą do której na pewno wrócę.
Znaczy jeszcze o tych szczególikach możemy porozmawiać,
ale one o tyle nieistotne, że nie mają wpływu na percepcję całości ;)

I dodam.
Serdecznie lekturę tej powieści polecam.
I czytelnikom rodzaju "vulgaris" (to moja szuflada ;))
i twórcom.

e:y

Awatar użytkownika
in_ka
Fargi

Czytam "Objawienie" po raz drugi,
odkrywając kolejne smakowitości, które umknęły w czasie pierwszej lektury.

Ale, że czujność nieco większa,
pojawiło się takie oto pytanie:
Kim jesteś autorze?
Twoje nazwisko też jest kalamburem?
Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
niewiem
ZakuŻony Terminator

in_ka pisze: Kim jesteś autorze?
Twoje nazwisko też jest kalamburem?
Przyznasz, że zadając takie pytania, stawiasz mnie w odrobinę niezręcznej sytuacji ;)
Pozdrawiam również.
Poruszanie się szybciej od światła jest niemożliwe, a już na pewno nie pożądane, bo zwiewa czapkę.

Awatar użytkownika
in_ka
Fargi

niewiem pisze:(...)że zadając takie pytania(...)
Intencjonalnie i realnie przecież pozostają retorycznymi :)

EDIT:

Pięknie powiedziałeś "Credo".

EDIT 2:

Administratora proszę o wycięcie poprzedniej wypowiedzi, której nie usunęłam a chciałam ją z tym dzisiejszym zdaniem scalić ;/

wpis moderatora:
ZGC: Zrobione.

E: Ech, tak ;)

Trolliszcze
Psztymulec

Post autor: Trolliszcze »

Coś cicho w wątku najciekawszego autora na fajerharcie, więc sobie pozwolę zalinkować recenzyjkę. Cieszy, że taka przychylna, choć z przekory nie ze wszystkim się zgadzam ;)

Awatar użytkownika
in_ka
Fargi

Trolliszcze pisze:Coś cicho w wątku najciekawszego autora (...)Cieszy, że taka przychylna, choć z przekory nie ze wszystkim się zgadzam ;)
A ja nie z przekory a z przekonania.
Szkicowość postaci tła jest absolutnie uzasadniona.
I nie, nie jest to powieść o szaleństwie a o...

Czytaliście?

Awatar użytkownika
niewiem
ZakuŻony Terminator

Ja nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że "Objawienie" to horror. Bo to nie jest horror.

Trolliszcze
Psztymulec

To też mi najbardziej zazgrzytało. A skoro autor sam się nie przyznaje, to zacytuję za stroną Fabryki:

W najbliższy czwartek, 29 października Daniel Greps będzie gościem Radia Kraków. Jego debiutancka powieść „Objawienie”, zdaniem recenzenta udowadnia, że polski horror wzbogacił się o kolejnego ciekawego pisarza. Jaki jest przepis na Greps Fiction, o ile jest? Słuchajcie w czwartek w Radiu Kraków i na tej stronie, początek programu o godzinie o 22.40. Zapraszamy!

Awatar użytkownika
niewiem
ZakuŻony Terminator

Nie przyznaję się, bo się wstydzę :) Niektórzy ludzie nie powinni przemawiać publicznie i ja zdecydowanie zaliczam się do tej grupy.

Awatar użytkownika
in_ka
Fargi

To trzymamy kciuki i słuchamy :)

Awatar użytkownika
niewiem
ZakuŻony Terminator

Pozwolę sobie wrzucić link do kolejnej recenzji (sam znalazłem!):
http://www.salonkulturalny.pl/daniel-gr ... -recenzja/

Trolliszcze
Psztymulec

I ta recenzja bardzo mi się podoba. A tymczasem czekam, aż na stronie Radia Kraków udostępnią wczorajszą audycję, bo niestety nie dane mi było posłuchać na żywo...

Awatar użytkownika
niewiem
ZakuŻony Terminator

Mogę Ci streścić w mailu ;)

ODPOWIEDZ