Pytanie do znawców

czyli udowodnione lub nie zjawiska, względnie cuda-niewida oraz inne przejawy aktywności obcych

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gata Gris
Kurdel

Post autor: Gata Gris »

Małgorzata pisze:Z fabuły wynika, że dwa-trzy dni temu babka miała zabieg i już poszła na basen
Widziałam w klinice chirurgii kosmetycznej dwie kobiety dobę po zabiegu powiększania piersi. Ryczały z bólu i na pewno nie było im do basenów.
Bardzo lubię czytać! Na świecie jest tyle wspaniałych książek! Ja na ten przykład mogę pić miesiąc albo dwa, a potem wziąć i przeczytać jakąś książkę... I ta książka wyda mi się taka dobra, a ja sobie taki zły, że się okropnie denerwuję...

Awatar użytkownika
Albiorix
Niegrzeszny Mag

Post autor: Albiorix »

Może poprosiła siostrę o basen?
nie rozumiem was, jestem nieradioaktywny i nie może mnie zniszczyć ochrona wybrzeża.

Awatar użytkownika
kiwaczek
szuwarowo-bagienny

Post autor: kiwaczek »

Widać to będzie jak cholera - z prostej przyczyny - nie same szwy są problemem, ale opuchlizna pooperacyjna, krwiaki itp.

Specjalistą w żadnym wypadku nie jestem, ale kilka programów o operacjach plastycznych widziałem i wynikało mi z nich, że zazwyczaj mijają 3 miesiące, zanim taka panna się może pokazać społeczeństwu w pełnej krasie. Wiadoma sprawa - zależy to też od osobniczych funkcji organizmu, na jednych goi się szybciej, na innych wolniej.
I'm the Zgredai Master!
Join us young apprentice!
Jestem z pokolenia 4PiP i jestem z tego dumny!

Awatar użytkownika
nosiwoda
Lord Ultor

Post autor: nosiwoda »

Co prawda nie o piersiach, a o twarzy napiszę, ale nadal w temacie operacji.
Kiedyś w NYC widziałem panią, która ewidentnie była tuż po operacji plastycznej. Jej skóra była różowa i błyszcząca (pewnie tak napięta) jak "skóra" lalki. Nie wiem, czy to była jej n-ta operacja i stan stały, czy może po kilku tygodniach zaczęła wyglądać jak człowiek - widziałem ją na ulicy, przez okno samochodu.
W każdym razie interwencja skalpela była widoczna.
"Having sons means (among other things) that we can buy things "for" those sons that we might not purchase for ourselves" - Tycho z PA

Xiri
Nexus 6

Post autor: Xiri »

W jaki sposób mogę wyliczyć jasność (w kandelach) dla żarówki o mocy 60w? Nigdzie nie mogę znaleźć wzoru. Zna go ktoś może albo wie, ile cd będzie mieć taka żarówka?

Awatar użytkownika
No-qanek
Nexus 6

Post autor: No-qanek »

Kandela to lumen na steradian (kąt bryłowy)

I jeśli dobrze wszystko rozumiem to trzeba lumeny przemnożyć przez 4pi

Żarówka 60W ma ok. 600-700 lumenów. Przyjmując 700 otrzymujemy ok. 50 kandeli.
Jeśli oczywiście dobrze przyjąłem założenia.

EDIT był, po pomnożyłem zamiast podzielić.
"Polski musi mieć inny sufiks derywacyjny na każdą okazję, zawsze wraca z centrum handlowego z całym naręczem, a potem zapomina i tęchnie to w szafach..."

Xiri
Nexus 6

Post autor: Xiri »

Tak, dobrze przyjąłeś. Dziękuję. Potrzebuję do porównania do tekstu sf, a nie chciałam walnąć buraka.

Awatar użytkownika
Małgorzata
Gadulissima

Post autor: Małgorzata »

Czy krzywa rozkładu normalnego = krzywa Gaussa?
Przyznam, że z tym pierwszym określeniem nigdy się nie spotkałam. Z drugim, jak najbardziej, oczywiście.
So many wankers - so little time...

Awatar użytkownika
kiwaczek
szuwarowo-bagienny

Post autor: kiwaczek »

Aha.
I'm the Zgredai Master!
Join us young apprentice!
Jestem z pokolenia 4PiP i jestem z tego dumny!

Awatar użytkownika
karakachanow
Pćma

Post autor: karakachanow »

Jak również krzywa dzwonowa.
Statystyka Twoim przyjacielem, Gadulissimo.
Paupera lingua latina, ultimum refugium habet in Riga.

Awatar użytkownika
Małgorzata
Gadulissima

Post autor: Małgorzata »

Ależ statystyki znam wcale dobrze - ostatecznie, czym innym są badania ilościowe targetu, jeśli nie statystykami? :P
Stąd m.in. znam określenie "krzywa dzwonowa" i "krzywa Gaussa". Jednak "krzywa rozkładu normalnego" nigdy nie wpadła mi w ucho, przyznaję. :)))
So many wankers - so little time...

Awatar użytkownika
Soi
Psztymulec

Post autor: Soi »

Czy ktoś się może orientuje, ile w przybliżeniu mogłoby wynosić natężenie oświetlenia wczesnym rankiem oraz późnym wieczorem? Albo chociaż gdzie mogłabym takie informacje znaleźć, bo szukam, szukam i odgrzebałam tylko bardziej ogólne wiadomości...

Z góry dziękuję. :]

Awatar użytkownika
Feline
Kurdel

Post autor: Feline »

Nie znam się na tym, nie wiem też, o jak wyrażonym nastężeniu oświetlenia myślisz. Na co trafiłem, to rozpiska intensywności światła naturalnego w różnych warunkach, wyrażona w luksach: http://en.wikipedia.org/wiki/Daylight

Wczesny ranek i późny wieczór też są, w wariantach pogodne/zachmurzone.

Awatar użytkownika
Soi
Psztymulec

Post autor: Soi »

Jejku, jejku, jejku! Wieeelkieee dzięki, Feline! Pozwól, że Cię z radości uścisnę <ściska>. Tego właśnie szukałam (i nic dziwnego, że nie znalazłam, po angielskich stronach się nie szwędałam)! :D :D :D
Jeszcze raz dzięki! :)))

Nickt

Post autor: Nickt »

Nie ma głupich pytań, są tylko głupi ludzie.
Niech powyższe motto przyświeca poniższemu pytaniu:
- Czy elektromagnes o najwyższej możliwej mocy, jaką potrafimy uzyskać w warunkach ziemskich, byłby w stanie wyrządzić jakąkolwiek krzywdę człowiekowi?

ODPOWIEDZ