zgadywanki i zagadki
Moderator: RedAktorzy
- No-qanek
- Nexus 6
Może będzie nieżyciowe i będzie tej zagadce brakować takiej nieprofesjonalności, ale uznałem, że to najlepsze na co mnie teraz stać.
Dawka Fibonacciego to takie, że pierwsza i druga ważą po jeden mikrogram, a każdą kolejna waży tyle, co suma dwóch poprzednich.
Masz pudełko pełne bibułek kwasu, każda o różnej dawce Fibonacciego - czy jesteś w stanie wziąć każdą dawkę (w mikrogramach), jaka akurat odpowiada twojemu nastrojowi?
Dawka Fibonacciego to takie, że pierwsza i druga ważą po jeden mikrogram, a każdą kolejna waży tyle, co suma dwóch poprzednich.
Masz pudełko pełne bibułek kwasu, każda o różnej dawce Fibonacciego - czy jesteś w stanie wziąć każdą dawkę (w mikrogramach), jaka akurat odpowiada twojemu nastrojowi?
"Polski musi mieć inny sufiks derywacyjny na każdą okazję, zawsze wraca z centrum handlowego z całym naręczem, a potem zapomina i tęchnie to w szafach..."
- neularger
- Strategos
Właściwa gramatyka niewątpliwie pomogłaby w zrozumieniu tego zdania. :)Dawka Fibonacciego to takie, że pierwsza i druga ważą po jeden mikrogram, a każdą kolejna waży tyle, co suma dwóch poprzednich.
To ja dopytam.
Chodzi Ci o to, że dawki na bibułkach z kwasem tworzą Ciąg Fibonacciego. Tak?
You can do anything you like... but you must never be rude. Rude is being weak.
Ty, Margoto, niszczysz piękne i oryginalne kreacje stylistyczne, koncepcje cudne językowe.
Jesteś językową demolką. - by Ebola
Ty, Margoto, niszczysz piękne i oryginalne kreacje stylistyczne, koncepcje cudne językowe.
Jesteś językową demolką. - by Ebola

-
- Kadet Pirx
- No-qanek
- Nexus 6
Były liczby najpierw, potem uznałem, że uczynię zadaniem bardziej życiowym! Każdy poradnik pedagogiki tak poucza.Właściwa gramatyka niewątpliwie pomogłaby w zrozumieniu tego zdania. :)
Tak, zgadza się.Chodzi Ci o to, że dawki na bibułkach z kwasem tworzą Ciąg Fibonacciego. Tak?
I dawka w każdej jest inna. (tj. żeby zażyć 19ug trzeba wziąć 13ug, 5ug i 1ug)
Ziomie, jakie problemy? ;-)
I do odpowiedzi wypadałoby dodać uzasadnienie, przekonaj mnie jakoś ;-)
"Polski musi mieć inny sufiks derywacyjny na każdą okazję, zawsze wraca z centrum handlowego z całym naręczem, a potem zapomina i tęchnie to w szafach..."
-
- Kadet Pirx
Pominę temat kwasu
A żeby przekonać. Ponieważ dzięki ciągowi fibonnaciego możemy uzyskać każdą liczbę.(tak przynajmniej zapamiętałem)
edit Chodzi mi o sumę poszczególnych jego wyrazów, za ich sprawką możemy otrzymać dowolną liczbę
e2.
np mając wyraz równy 21
mamy przed nim szereg : 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13,
sumując poszczególne wyrazy możemy otrzymać każdą liczbę od 1 do 33 i rośnie to to eksponencjalnie.
A żeby przekonać. Ponieważ dzięki ciągowi fibonnaciego możemy uzyskać każdą liczbę.(tak przynajmniej zapamiętałem)
edit Chodzi mi o sumę poszczególnych jego wyrazów, za ich sprawką możemy otrzymać dowolną liczbę
e2.
np mając wyraz równy 21
mamy przed nim szereg : 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13,
sumując poszczególne wyrazy możemy otrzymać każdą liczbę od 1 do 33 i rośnie to to eksponencjalnie.
- neularger
- Strategos
- No-qanek
- Nexus 6
Ani nie rozumiem, o co ci chodzi, ani też stwierdzenie tezy nie jest jej potwierdzeniem ;-)Ponieważ dzięki ciągowi fibonnaciego możemy uzyskać każdą liczbę.
Co rośnie wykładniczo? Co z tego, że możemy otrzymać liczby od 1 do 33 (i czemu mam ci wierzyć, że rzeczywiście?), jeśli nam chodzi o wszystkie dawki.sumując poszczególne wyrazy możemy otrzymać każdą liczbę od 1 do 33 i rośnie to to eksponencjalnie.
I dawka o wadze 1ug występuje tylko raz, bo każda dawka jest inna.
- neularger
- Strategos
- No-qanek
- Nexus 6
a) może i jest, ale trzeba wiedzieć czego szukać, żeby go znaleźć - a jak ktoś wie, czego szukać to i udowodnić powinien potrafićZdajecie sobie sprawę, że poprawny dowód jest nawet na Wikipedii, prawda?
Ale nie ma bata bym go zalinkował/zacytował, bo się jeszcze wkopię w zadawanie zagadki.
b) pytanie dotyczy przypadku bez dwóch "jedynek", więc i tak pewnie trzeba by dowód z wiki uzupełnić, więc włożyć trochę pracy własnej
c) mówiłem, że to nie jest najdoskonalsza zagadka, nic innego nie mogłem wymyślić :P
- Ilt
- Stalker
Mam sekretną agendę, że pozwolę sobie popełnić taką bezczelną kalkę, gdyż czekam aż Lasekziom odpowie mi na pytanie w Ateizmie. ;))neularger pisze:No i dlaczego wziąłeś i popsułeś zabawę? Hę?
e: No-qanku: nope, można lecieć Ctrl+C, Ctrl+V ;)
The mind is not a vessel to be filled but a fire to be kindled.
- No-qanek
- Nexus 6
Ale najpierw trzeba i tak znaleźć.e: No-qanku: nope, można lecieć Ctrl+C, Ctrl+V ;)
A ty uważaj, Ilcie, bo jak nikt inny nie odpowiem to rzeknę, żeź byłnajbliżej i ci oddam zagadkę ]:->
- Cordeliane
- Wynalazca KNS
A ja specjalnie nie szukałam - strasznie dawno się nie bawiłam czymś takim, i chciałam pogimnastykować się chwilę.
Indukcyjno-konstrukcyjnie, jeśli x to szukana dawka:
1. Dla x=1, x=2 - zgadza się;
2. Dla x>2, niech zbiór X zawiera te wyrazy ciągu, które się sumują do x-1:
2a. x samo jest wyrazem ciągu - przypadek banalny
albo
2b. 1 nie należy do X - wtedy ją dorzucamy, i suma elementów X' = X U {1} daje x;
albo
2c. 1 należy do X. Wtedy szukamy najmniejszego wyrazu ciągu, powiedzmy F(y), który do X nie należy; jeśli tym elementem jest 2, to zastępujemy nim 1 i to koniec (suma elementów X zwiększyła się o 1, czyli wynosi x); jeśli jest większy, to dokładamy go do X, usuwamy z X wyrazy F(y-1) oraz F(y-2), wykonujemy podstawienie y=y-2, powtarzamy, aż usuniemy z X jedynkę. Mamy wtedy sytuację 2b.
Da się prościej? Wcale mnie to nie zdziwi ;)
Indukcyjno-konstrukcyjnie, jeśli x to szukana dawka:
1. Dla x=1, x=2 - zgadza się;
2. Dla x>2, niech zbiór X zawiera te wyrazy ciągu, które się sumują do x-1:
2a. x samo jest wyrazem ciągu - przypadek banalny
albo
2b. 1 nie należy do X - wtedy ją dorzucamy, i suma elementów X' = X U {1} daje x;
albo
2c. 1 należy do X. Wtedy szukamy najmniejszego wyrazu ciągu, powiedzmy F(y), który do X nie należy; jeśli tym elementem jest 2, to zastępujemy nim 1 i to koniec (suma elementów X zwiększyła się o 1, czyli wynosi x); jeśli jest większy, to dokładamy go do X, usuwamy z X wyrazy F(y-1) oraz F(y-2), wykonujemy podstawienie y=y-2, powtarzamy, aż usuniemy z X jedynkę. Mamy wtedy sytuację 2b.
Da się prościej? Wcale mnie to nie zdziwi ;)
Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until they speak.
- Othar
- Mamun
Zanthia pisze:Po zboczu o zerowym tarciu spuszczamy jednoczesnie zelazny szescian i zelazna kule o tej samej masie. Ktore stoczy sie szybciej?
Czy jest to jakoś poparte?Zanthia pisze:No-qanek zadaje - kula zacznie się toczyć, tracąc część energii, sześcian się zsunie.
Przepraszam za błędne użycie "stoczyć się" - mój błąd, niedospanie daje mi się we znaki.
Żeby zainicjować toczenie potrzebna jest siła która wywoła ruch obrotowy kuli.
Kiedy nie ma tarcia, to taka siła nie powstaje.
Więc prawidłową powinna być odpowiedź, że zsuną się w tym samym czasie.
BoogieWoogie, Swing, Jitterbug, Rock'N'Roll, Foxtrot