Alfi pisze:Ludzie! Gdzie można kupić wehikuł czasu?!
Pewnie na Allegro :P Tam wszystko sprzedają ;)
Ontopicznie: jak to czytałam, to aż mnie zatkało - recenzje na pięć stron, każda szczegółowa i wnikliwa. Teraz to tak nie ma, trzeba czekać i czekać, a można się nie doczekać.
EDiT:
Cytat :P
"Ale my nie będziemy teraz rozstrzygać, kto pracuje w burdelu, a kto na budowie"
"Ania, warzywa cię szukały!" Wzrúsz Wirusa! Podarúj mú "ú" z kreską!
Widziałem taką jedną na własne oczy. Znam człowieka, który w wieku lat bodaj 25 wysmażył powieść sf. Wydawnictwo mu ją odrzuciło, załączając obszerne uzasadnienie, wyjaśniające, dlaczego powieść jest wtórna wobec Lema. Autor dalszych prób nie podjął.
Było to w latach 70. Autor był wtedy mieszkańcem dość dużej wsi, pracownikiem PKP. Nikim ważnym, nikim znanym.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.
Znany, nieznany, nie w tym rzecz.
Poza tym, ongiś, dawno, dawno temu, kiedy nie było komputerów, a nawet internetu, o komórkach nie wspominając wydawnictwa otrzymywały dużo mniej tekstów. Z bardzo prozaicznego powodu: praco- i czasochłonności przygotowania propozycji wydawniczej.
Teraz wystarczy kliknąć myszą. To się klika.
Jedz szczaw i mirabelki, a będziesz, bracie, wielki!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas) Wzrúsz Wirúsa!
Ale już w latach 60., redakcja pewnego pisma literackiego (Twórczość?), mieszcząca się w tzw. starym budownictwie, w lokalu ogrzewanym piecem kaflowym, oszczędzała paląc w piecu maszynopisami. Sam naczelny się nie krępował, podkładał do pieca przy świadkach. Jak widać, byli już wtedy pionierzy pragmatyzmu, awangarda postępu.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.
Może selekcjonowali w ten sposób ( całkiem rozsądnie) pisarzy którzy mają szczęście? ;)
"Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson
Pewnie tak. Zresztą 99% tego, co wkładał do pieca, chyba nie zasługiwało na więcej. Ale tego pozostałeo procenta jednak szkoda.
Przy okazji, skoro już jestem przy głosie, zacytuję pewnego redaktora:
Wie pan, myśmy to ocenili pozytywnie... No ale myśmy ostatnio kupili licencję na parę podobnych powieści amerykańskich, przeznaczonych dla takiego samego czytelnika... No więc może za jakieś dwa lata, o ile pan tego wcześniej nie wyda gdzie indziej...
Hadapi dengan senyuman.
Co do cytatu pewnego redaktora, sorry Winetou, prawa rynku. Jeśli kupili prawa to mają zamrożoną kasę w związku z czym kolejnej podobnej rzeczy nie wydadzą.
A. co do rozpałki, hm... tego przychodzi więcej niż dom ogrzewany kominkiem może przerobić. Wierz mi. I to w dobie maii.
Jedz szczaw i mirabelki, a będziesz, bracie, wielki!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas) Wzrúsz Wirúsa!
Ebola pisze:Co do cytatu pewnego redaktora, sorry Winetou, prawa rynku. Jeśli kupili prawa to mają zamrożoną kasę w związku z czym kolejnej podobnej rzeczy nie wydadzą.
Toteż brawa temu redaktoru za szczerość.
Hadapi dengan senyuman.
To też jakaś selekcja :) Jak mawiał Manfred von Richthofen: " Sukces objawia się tylko przez wytrwałość. Nieustanną, ciągłą wytrwałość. " Na studiach miałem kolegę, niejakiego F. Facet był głupi jak but, ale uparty. Używaliśmy go w charakterze tajnej broni. Jeśli czegoś nie mogła załatwić nam starościna roku (jedna z ładniejszych dziewczyn w okolicy), na bazie wdzięku osobistego, wysyłaliśmy F. Faceta można było obrazić, wykopać przez drzwi, a i tak wracał oknem... Nigdy nas nie zawiódł jako wunderwaffe :) Teraz, kiedy większość z nas jest wiejskimi nauczycielami, policjantami i trenerami III ligi, facet zajmuje się handlem bronią. Na skalę międzynarodową.
"Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson
Strach pomyśleć, co by było, gdyby zaczął pisać powieści. Grzędowicz musiałby zostać murarzem w Irlandii i w ten sposób nie doszłoby do dyskusji o wiadomym felietonie;-).
Hadapi dengan senyuman.