Kiedy powieść jest wystarczająca duża?
Moderator: RedAktorzy
- Marchew
- Kurdel
A ja mam takie pytanie, bo tutaj padały już różne hipotetyczne ilości znaków i tak dalej.
Mam opowiadanie - 70 tysięcy znaków. Założenie było takie, że ma pokazać wymyślony przeze mnie świat, kilku bohaterów (konkretnie głównych graczy, a wokół nich kręcić się będzie cała zabawa), no i przede wszystkim, opowiedzieć historię.
Jednak nie celowałbym w zbiór opowiadań, a powieść w tym świecie, z tymi bohaterami, jednak o czymś innym niż w opowiadaniu. Jest sens wysyłać do wydawcy opowiadanie + ewentualny konspekt/propozycję wysłania konspektu powieści, czy mija się to z celem?
Mam opowiadanie - 70 tysięcy znaków. Założenie było takie, że ma pokazać wymyślony przeze mnie świat, kilku bohaterów (konkretnie głównych graczy, a wokół nich kręcić się będzie cała zabawa), no i przede wszystkim, opowiedzieć historię.
Jednak nie celowałbym w zbiór opowiadań, a powieść w tym świecie, z tymi bohaterami, jednak o czymś innym niż w opowiadaniu. Jest sens wysyłać do wydawcy opowiadanie + ewentualny konspekt/propozycję wysłania konspektu powieści, czy mija się to z celem?
- Rheged
- Stalker
Po co od razu słać do wydawcy? Ślij do czasopism. W FWS spokojnie biorą tej długości teksty. Jak przejdziesz przez Parowca raz, z takim tekstem - możesz mieć szczęście. Jak przejdziesz przez Parowca drugi raz - możesz odetchnąć i pisać dalej, tym razem śląc do wydawcy.
Nie wiem, co to za moda słać od razu wszystko do wydawnictwa. Ja tam jestem zwykły Rheged, z Ostrołęki, pisania uczę się sam zaledwie od dziesięciu, może dwunastu lat i mi się udało w czasopismach, co daje mi pewien komfort - wiem, że mogę pisać dalej i spokojnie słać do wydawcy (oczywiście bez żadnej pewności, że temu się spodoba, ale jakoś tak bardziej swoich szans upatruję). No i w FWS zdecydowanie szybsza odpowiedź. Wystarczy zadzwonić po miesiącu.
Nie wiem, co to za moda słać od razu wszystko do wydawnictwa. Ja tam jestem zwykły Rheged, z Ostrołęki, pisania uczę się sam zaledwie od dziesięciu, może dwunastu lat i mi się udało w czasopismach, co daje mi pewien komfort - wiem, że mogę pisać dalej i spokojnie słać do wydawcy (oczywiście bez żadnej pewności, że temu się spodoba, ale jakoś tak bardziej swoich szans upatruję). No i w FWS zdecydowanie szybsza odpowiedź. Wystarczy zadzwonić po miesiącu.
Emil 'Rheged' Strzeszewski
Pipe of the rising sun, Sympathy for the pipe
Pipe of the storm, Born to be pipe
Pipe of the rising sun, Sympathy for the pipe
Pipe of the storm, Born to be pipe
- Ebola
- Straszny Wirus
O to to, śalut temu Rhegedu.
Lub czasopisma. Jestem za.
Porażająca i paraliżująca chmara autorów po napisaniu jednego, dwóch opowiadań postanawia się podzielić swoim dorobkiem z wydawcami. Co, niby wydawca ma zrobić z pojedynczym tekstem, to już się nie zastanawiają.
Ja tak ogólnie, nie żeby przeganiać Marchew :)
Lub czasopisma. Jestem za.
Porażająca i paraliżująca chmara autorów po napisaniu jednego, dwóch opowiadań postanawia się podzielić swoim dorobkiem z wydawcami. Co, niby wydawca ma zrobić z pojedynczym tekstem, to już się nie zastanawiają.
Ja tak ogólnie, nie żeby przeganiać Marchew :)
Jedz szczaw i mirabelki, a będziesz, bracie, wielki!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas)
Wzrúsz Wirúsa!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas)
Wzrúsz Wirúsa!
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
- Marchew
- Kurdel
Opowiadanie do czasopisma poleci swoją drogą, ale opowiadań już trochę napisałem i chciałem spróbować z tekstem dłuższym. Tylko chciałbym czuć jakąś większą "sensowność" pisania czegoś większego, niż ideę, że trafi do szuflady, dlatego pytałem.
Wysyłanie jednego opowiadania, żeby koniecznie wydawca zobaczył, że coś piszę i jak piszę, to nie ja ;)
Wysyłanie jednego opowiadania, żeby koniecznie wydawca zobaczył, że coś piszę i jak piszę, to nie ja ;)
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
Nie przekonasz się, dopóki nie spróbujesz.
Są dwie możliwości:
1. tekst zostanie odrzucony,
2. tekst zostanie przyjęty.
Jest też wariant 2bis: tekst zyska dwuznaczną sławę jako ten tekst.
W przypadku 2 lub 2bis zmontuj wcześniej mocną ekipę, która Cię będzie chwalić na różnych forach, forumach tudzież inszych Hyde Parkach dostępnych dla posiadaczy Neozdrady i innych takich. Wtedy ci, którym się tekst nie spodoba, będą siedzieć cicho, żeby się nie wychylać. A tego, kto się wychyli, zaraz zdiagnozują. I będzie dobrze.
Są dwie możliwości:
1. tekst zostanie odrzucony,
2. tekst zostanie przyjęty.
Jest też wariant 2bis: tekst zyska dwuznaczną sławę jako ten tekst.
W przypadku 2 lub 2bis zmontuj wcześniej mocną ekipę, która Cię będzie chwalić na różnych forach, forumach tudzież inszych Hyde Parkach dostępnych dla posiadaczy Neozdrady i innych takich. Wtedy ci, którym się tekst nie spodoba, będą siedzieć cicho, żeby się nie wychylać. A tego, kto się wychyli, zaraz zdiagnozują. I będzie dobrze.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.
- Małgorzata
- Gadulissima
- Harna
- Łurzowy Kłulik
- Małgorzata
- Gadulissima
- Millenium Falcon
- Saperka
- Małgorzata
- Gadulissima