Człowieku dadzą. Wampiru — ni cholery ;-)Coleman pisze:Boszszsz... Spokoju czlowieku nie dadza.
Top Foruma! Top Foruma! Top Foruma! Top Foruma! Top Foruma!
Moderatorzy: Keiko, RedAktorzy
- Harna
- Łurzowy Kłulik
– Wszyscy chyba wiedzą, że kicający łurzowy kłulik to zapowiedź śmierci.
– Hmm, dla nas znaczy coś całkiem odmiennego – szczęśliwe potomstwo...
© Wojciech Świdziniewski, Kłopoty w Hamdirholm
Wzrúsz Wirúsa!
– Hmm, dla nas znaczy coś całkiem odmiennego – szczęśliwe potomstwo...
© Wojciech Świdziniewski, Kłopoty w Hamdirholm
Wzrúsz Wirúsa!
- Coleman
- Wampir
A wlasnie, bylbym zapomnial... Dwa zalegle notowania pojawily sie i sa :) Jesli ktos myslal, ze Top Foruma umarl i lezy na desce, teraz jest najlepszy moment, aby zmienic zdanie, zreflektowac sie i prosic o wybaczenie. A najlepiej poswiecic piec minut, zebrac do dziesieciu ulubionych ksiazek fantastycznych i wyslac je w mailu na adres krypta.colemana[maupa]googlemail.com, koniecznie wpisujac w tytul maila slowo 'Hit'.
Voila!
Proste, przyjemne, dietetyczne. Poprawia humor, nie szkodzi na cere. No, po prostu, samo dobre!
Voila!
Proste, przyjemne, dietetyczne. Poprawia humor, nie szkodzi na cere. No, po prostu, samo dobre!
You and me, lord. You and me.
- Coleman
- Wampir
A jakby ktos nie zwrocil uwagi, to mamy wlasnie rok przestepczy, w zwiazku z czym w dalszym ciagu jest jeszcze pare godzin na oddanie glosu na marzec!
Emocje jak w dogrywce! Cudownie doliczony dzien, niczym w 80 dni dookola swiata! Twoj glos, oddany rzutem na tasme, moze zmienic WSZYSTKO!
...no, moze tu troszeczke przesadzilem. Tak, czy inaczej, zachecam do glosowania. Bedzie sie dzialo, oj bedzie...
Emocje jak w dogrywce! Cudownie doliczony dzien, niczym w 80 dni dookola swiata! Twoj glos, oddany rzutem na tasme, moze zmienic WSZYSTKO!
...no, moze tu troszeczke przesadzilem. Tak, czy inaczej, zachecam do glosowania. Bedzie sie dzialo, oj bedzie...
- niewiem
- ZakuŻony Terminator
Coś mnie podkusiło i wysłałem.
Mam pytanie - może głupie, ale ponoć kto pyta, nie błądzi: Załóżmy, że zagłosowałem na książkę, której nie było na liście. Za miesiąc głosuję na nią znowu - czy moje głosy się sumują?
I propozycja: Czy nie dałoby się zaznaczać jakoś (np. czerwonym kolorem) nowości na liście? Łatwiej byłoby zauważyć nowe tytuły i może wówczas więcej osób sięgnęłoby po książkę poniewierającą się gdzieś pod koniec stawki.
Mam pytanie - może głupie, ale ponoć kto pyta, nie błądzi: Załóżmy, że zagłosowałem na książkę, której nie było na liście. Za miesiąc głosuję na nią znowu - czy moje głosy się sumują?
I propozycja: Czy nie dałoby się zaznaczać jakoś (np. czerwonym kolorem) nowości na liście? Łatwiej byłoby zauważyć nowe tytuły i może wówczas więcej osób sięgnęłoby po książkę poniewierającą się gdzieś pod koniec stawki.
Poruszanie się szybciej od światła jest niemożliwe, a już na pewno nie pożądane, bo zwiewa czapkę.
- Coleman
- Wampir
Odp1: Oczywiscie, ze sie sumuja. O ile wiem, dokladnie na takiej zasadzie dzialaja listy przebojow.
Odp2: Wszystkie nowosci na liscie laduja w tej chwili pod kreska. Ksiazka musi otrzymac przynajmniej piec glosow, aby na pewno wbic sie do pierwszej piecdziesiatki. Z cala pewnoscia nie bede wyroznial zadnych pozycji pod kreska, bo opracowaujac liste sam, w tych smetnych resztach wolnego czasu, jakie mi jeszcze zostaly, musze dazyc do tego, aby podsumowania byly jak najprostsze do przygotowania. Kolorki, duperelki, kraniki, dywaniki... nie ma na co liczyc. Z przyczyn obiektywnych lista musi pozostac w takim ksztalcie, w jakim jest.
Odp2: Wszystkie nowosci na liscie laduja w tej chwili pod kreska. Ksiazka musi otrzymac przynajmniej piec glosow, aby na pewno wbic sie do pierwszej piecdziesiatki. Z cala pewnoscia nie bede wyroznial zadnych pozycji pod kreska, bo opracowaujac liste sam, w tych smetnych resztach wolnego czasu, jakie mi jeszcze zostaly, musze dazyc do tego, aby podsumowania byly jak najprostsze do przygotowania. Kolorki, duperelki, kraniki, dywaniki... nie ma na co liczyc. Z przyczyn obiektywnych lista musi pozostac w takim ksztalcie, w jakim jest.
- niewiem
- ZakuŻony Terminator
Przeboje mają to do siebie, że - w przeciwieństwie do książek - po jakimś czasie się ludziom nudzą i przestają być przebojami. Opieranie głosowania na takiej zasadzie niesie ze sobą pewne określone konsekwencje, nad którymi nie będę się tutaj rozwodził, bo wszyscy wiedzą o co chodzi :) Ponieważ jednak nie mam lepszego pomysłu - przyjmuję do wiadomości i w pełni akceptuję Twój punkt widzenia, zarówno w pierwszej, jak i drugiej poruszonej przeze mnie kwestii.Coleman pisze:Odp1: Oczywiscie, ze sie sumuja. O ile wiem, dokladnie na takiej zasadzie dzialaja listy przebojow.
Poruszanie się szybciej od światła jest niemożliwe, a już na pewno nie pożądane, bo zwiewa czapkę.
- Coleman
- Wampir
Top Foruma nie ma na celu wylonienia najpopularniejszej ksiazki miesiaca, a liste ulubionych ksiazek Uzytkownikow tego forum ever. Ksiazki, ktore sa popularne w danej chwili, beda otrzymywaly glosy przez dwa, trzy notowania, a potem wszyscy o nich zapomna, podczas gdy pozycje silnie ugruntowane, klasyczne, dostaja punkty regularnie. Wystarczy abys uwaznie spojrzal na zestawienie, aby zorientowac sie, ze Twoje zastrzezenia sa kompletnie bezzasadne.
I nie, kompletnie nie mam pojecia, co to za konsekwencje, o ktorych wszyscy rzekomo maja wiedziec, o co chodzi. Ja, na przyklad, nie wiem i jesli juz cos sugerujesz, to badz laskaw wyjasnic, o czym mowisz.
I nie, kompletnie nie mam pojecia, co to za konsekwencje, o ktorych wszyscy rzekomo maja wiedziec, o co chodzi. Ja, na przyklad, nie wiem i jesli juz cos sugerujesz, to badz laskaw wyjasnic, o czym mowisz.
- niewiem
- ZakuŻony Terminator
Jeśli ktoś uważa, że "Kubuś Puchatek" to książka wszech czasów, i głosuje na nią od piętnastu miesięcy, to Kubuś ma dzisiaj piętnaście głosów. Ja stawiam na "Anię z zielonego wzgórza" ale dopiero zaczynam głosować, więc Ania ma jeden głos. Kubuś jest znacznie wyżej niż Ania, choć na jedną i drugą książkę głos oddaje JEDNA osoba. Książki na które głosowano wcześniej, z reguły będą wyżej od późniejszych propozycji, lecz decydować o tym będzie nie ilość głosów, lecz ilość głosowań.
Tak na marginesie - listy przebojów przeważnie mają na celu wyłonienie najpopularniejszej pozycji miesiąca/tygodnia, a nie np. najlepszej piosenki ever.
Tak na marginesie - listy przebojów przeważnie mają na celu wyłonienie najpopularniejszej pozycji miesiąca/tygodnia, a nie np. najlepszej piosenki ever.
- Coleman
- Wampir
Alez, moj drogi, ja naprawde nie zmuszam. To moja prywatna inicjatywa, zasady sa, jakie sa i takimi pozostana.
Cale to przedsiewziecie jest przeznaczone dla tych, ktorzy chca w nim wziac udzial. Nikt, nigdy i nigdzie nie twierdzil, nie sugerowal, nie obiecywal, nie zakladal nawet, ze ma to byc lista literackich prawd objawionych. Ta lista, jak kazda inna, odzwierciedla preferencje glosujacych i tyle. Kazdy ma takie samo prawo do promowania wlasnych ulubiencow, co znajduje odzwierciedlenie w wynikach. Ktos sie stara bardziej, niz inni? Widac, mu sie chce, a innym nie. Ja nie widze w tym zadnego problemu.
Owszem, zdaje sobie sprawe z tego, ze nie kazdy rozumie znaczenie slowa zabawa, ale trudno oczekiwac, zebym mial za to brac wine na siebie.
A zatem, konczac te dyskusje z mojej strony, drogi Niewiemie! Dziekuje Ci za oddane glosy, z prawdziwa przyjemnoscia uwglednie je w biezacym notowaniu. Jesli jednak uwazasz, ze zasady Topu nie odpowiadaja Twojemu poczuciu sprawiedliwosci dziejowej, jesli zamierzasz wyglaszac pretensje pod adresem braku obiektywnosci, mandatu spolecznego i czego tam jeszcze, na kolanach bede Cie blagac, daruj sobie i nie glosuj wiecej!
Cale to przedsiewziecie jest przeznaczone dla tych, ktorzy chca w nim wziac udzial. Nikt, nigdy i nigdzie nie twierdzil, nie sugerowal, nie obiecywal, nie zakladal nawet, ze ma to byc lista literackich prawd objawionych. Ta lista, jak kazda inna, odzwierciedla preferencje glosujacych i tyle. Kazdy ma takie samo prawo do promowania wlasnych ulubiencow, co znajduje odzwierciedlenie w wynikach. Ktos sie stara bardziej, niz inni? Widac, mu sie chce, a innym nie. Ja nie widze w tym zadnego problemu.
Owszem, zdaje sobie sprawe z tego, ze nie kazdy rozumie znaczenie slowa zabawa, ale trudno oczekiwac, zebym mial za to brac wine na siebie.
A zatem, konczac te dyskusje z mojej strony, drogi Niewiemie! Dziekuje Ci za oddane glosy, z prawdziwa przyjemnoscia uwglednie je w biezacym notowaniu. Jesli jednak uwazasz, ze zasady Topu nie odpowiadaja Twojemu poczuciu sprawiedliwosci dziejowej, jesli zamierzasz wyglaszac pretensje pod adresem braku obiektywnosci, mandatu spolecznego i czego tam jeszcze, na kolanach bede Cie blagac, daruj sobie i nie glosuj wiecej!
- niewiem
- ZakuŻony Terminator
Napisałem:
A w kolejnych edycjach Top Foruma wezmę udział z przyjemnością.
Dlaczego więc traktujesz (takie odnoszę wrażenie) moje wypowiedzi jako atak skierowany w Twoją stronę? Nie dałem Ci, myślę, podstaw do tego, byś poczuł się urażony, a w każdym razie nie było to moim zamiarem. Po prostu podzieliłem się swoimi spostrzeżeniami i to wszystko. Nie ma się co stroszyć.niewiem pisze: Ponieważ jednak nie mam lepszego pomysłu - przyjmuję do wiadomości i w pełni akceptuję Twój punkt widzenia, zarówno w pierwszej, jak i drugiej poruszonej przeze mnie kwestii.
A w kolejnych edycjach Top Foruma wezmę udział z przyjemnością.