Najnowszy numer Nowej Fantastyki

czyli wszystko o periodykach, które nie są Fahrenheitem

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bebe
Avalokiteśvara

Post autor: Bebe »

Ebola pisze:Swoją droga to paradoks jest, że redakcja pisma fantastycznego (otwartego na nowe) tak bardzo nie czuje nowych mediów.
Czuje. Profil na facebooku podobno założyli. :)
NMSP
Z życia chomika niewiele wynika, życie chomika jest krótkie
Wciąż mu ponura matka natura miesza trociny ze smutkiem
Ale są chwile, że drobiazg byle umacnia wartość chomika
Wtedy zwierzyna łapki napina i krzyczy ze swego słoika

Oranea

Post autor: Oranea »

Rheged pisze:Forum, droga tess, się nie liczy. To ma być miejsce do napierdalanek, żeby redakcja mogła w spokoju zmieniać samo pismo bez stresu, że będzie krytykowana nadmiernie. Wszystko na zasadzie podmiany - dajemy Wam psa, którego nienawidzicie, niszczcie go, od nas się odwalcie. To przecież oczywiste.
Nie myślałam o tym w ten sposób. Ale i tak lepiej byłoby spuścić na to zasłonę milczenia.

Fajnie, że opublikowano wreszcie resztę opowiadań z konkursu - myślałam, że miejsce trzecie "zagubiło się w akcji". Nie wiem tylko czemu zdecydowano się na taką dziwną kolejność i zostawiono miejsce trzecie na koniec.

Jeszcze pisma nie przeczytałam do końca, ale zmiany póki co wywołały we mnie mieszane uczucia (miałam to już przy numerze styczniowym, do lutowego podeszłam już oswojona).

Awatar użytkownika
kiwaczek
szuwarowo-bagienny

Post autor: kiwaczek »

A ja bym sugerował zapoznanie się z Forumokietą. Tak w kwestii formalnej ;)
I'm the Zgredai Master!
Join us young apprentice!
Jestem z pokolenia 4PiP i jestem z tego dumny!

Oranea

Post autor: Oranea »

Tak, wiem, już poprawiłam. :)

Awatar użytkownika
A.Mason
Baron Harkonnen

Post autor: A.Mason »

flamenco108 pisze:A Sobotę, skoro marudzi, można (nie osobiście) porównać np. do felietonów barona, który też marudzi.

Ale jak marudzi! O.
Baron jest tylko jeden :-P

A powaznie, nie wiem, czy mozna felietony Soboty porownywac z felietonami Cebuli, to jednak odmienny typ publicystyki. Jesli juz, to blizej Sobocie do Grzedowicza.
Mnie ostatnio tego typu teksty nieco mecza, ale obiektywnie musze stwierdzic, ze sa potrzebne. Mam nadzieje, ze sie na mnie ani Sobota, ani Grzedowicz nie obraza, ale ich felietony traktuje jako teksty... ku pokrzepieniu serc. Mysle, ze prezentuja oni typ ogolnikowej i "niekonkretnej" osobistej felietonistyki dla tych, ktorzy sie z nimi zgadzaja i maja podobne "marudzace" odczucia.

A dyskusja o publicystach NF przypomniala mi, ze mialem zdobyc sobie "Trzy konce historii, czyli Nowe Sredniowiecze" :-)
1) Artykuł 54. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.
2) Życie zmusza człowieka do wielu czynności dobrowolnych. Stanisław Jerzy Lec

Awatar użytkownika
flamenco108
ZakuŻony Terminator

Post autor: flamenco108 »

A.Mason pisze: A dyskusja o publicystach NF przypomniala mi, ze mialem zdobyc sobie "Trzy konce historii, czyli Nowe Sredniowiecze" :-)
1. Mnie felietony Grzędowicza o tyle odpowiadają, że tak jak to powinno być w felietonie, napisane są lekko, co łagodzi ich marudzący ton.
2. A książkę łyknąłem niedługo po wydaniu i do dziś jestem pod wrażeniem.
Nondum lingua suum, dextra peregit opus.

Awatar użytkownika
Achika
Ośmioł

Post autor: Achika »

Recenzja lutowego numeru NF (oraz SFFiH, ale nie będę w dwóch wątkach wstawiać).
Było pokolenie X, teraz jest pokolenie Ctrl + X.

Awatar użytkownika
Navajero
Klapaucjusz

Post autor: Navajero »

A gdzie wydanie specjalne? :)
"Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Awatar użytkownika
A.Mason
Baron Harkonnen

Post autor: A.Mason »

Tytul linka do wpisu na moim blogu chyba powie co trzeba:
Nowa Fantastyka i plagiat?
1) Artykuł 54. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.
2) Życie zmusza człowieka do wielu czynności dobrowolnych. Stanisław Jerzy Lec

Awatar użytkownika
Orion
Mamun

Post autor: Orion »

Uuu... Niefajnie, niemiło :/ Chciałem zacząć regularnie kupować gazetkę, a tu taki psikus. Brak kultury i w ogóle. A wystarczyłoby wygooglać autora i zapytać, czyż nie? A fe NF, a fe!
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for? - Gimli

Awatar użytkownika
nosiwoda
Lord Ultor

Post autor: nosiwoda »

Mason ładnie, na spokojnie odpisał na focha JeRzego.
"Having sons means (among other things) that we can buy things "for" those sons that we might not purchase for ourselves" - Tycho z PA

Awatar użytkownika
baron13
A-to-mistyk

Post autor: baron13 »

Za czasów "dawnej" Fantastyki, mam wrażenie, taki numer byłby po prostu nie do pomyślenia. Dawnie rygorystycznie placono za wszystko, co znalazło się w piśmie i to dobrze płacono. Na resztki tego systemu załapałem się w Chip-ie. Miałem wrażenie, że warszawska redakcja ciągle trzyma się tych obyczajów. Jak widać, złudne. Obiecuję, że jak dopadnę kogoś z redakcji to zapytam.

Awatar użytkownika
Ika
Oko

Post autor: Ika »

A ja przysiadłam widząc wpis JeRzego.
"Naruszyliśmy Twoje prawa bez złej woli, ot leżało, to wzielim, możem przeprosić, jak już nalegasz". Według tej zasady to nawet kradzieże samochodu dałoby się usprawiedliwić - był dostępny, na otwartym parkingu...
Wydawałoby się, że usprawiedliwianie się powinno mieć jakieś granice, rozsądku.
A tu nie. Urzekła mnie postawa, okej, zrobiliśmy źle, jak masz jakieś pretensje, to jak się z nami umówisz/przyjdziesz/napiszesz na właściwy adres - to spróbujemy coś załagodzić. Ewentualnie. Bo tak w ogóle to tylko kłopot robisz.
Autentycznie, tak to czytam!
Im mniej zębów tym większa swoboda języka

Awatar użytkownika
Orion
Mamun

Post autor: Orion »

Ika, i uważam, że tak to należy czytać. Tym komentarzem tylko się pogrążyli. A teraz jeszcze zbytek łaski:
"Stosowna notka znajdzie się w sierpniowym numerze."
Masz kiełbaskę jaką chciałeś i więcej nie szczekaj. Tak mi się to widzi...

Kakórg
Sepulka

Post autor: Kakórg »

Bez przesady, w ostatnim poście nie widzę nic zdrożnego, ot, suche potwierdzenie akceptacji żądań - dokładnie takie, jakiego bym oczekiwał. Oczywiście same przeprosiny z pierwszej wiadomości JeRzego pozostawiają wiele do życzenia.
Zły Kakórg

ODPOWIEDZ