Strach czytać, czyli co sądzicie o...

czyli odpowiednie miejsce dla bibliotekarzy, bibliofilów, moli książkowych i wszystkich tych nieżyciowych czytaczy

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kaj
Kadet Pirx

Post autor: kaj »

Ostatni taki mój przypadek to "Chłopaki Ananasiego".

Awatar użytkownika
Ebola
Straszny Wirus

Post autor: Ebola »

Widacznie wydawca założył, że będziecie czytać jednym tchem ;)
Jedz szczaw i mirabelki, a będziesz, bracie, wielki!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas)
Wzrúsz Wirúsa!

Awatar użytkownika
Eques
Mamun

Post autor: Eques »

kaj pisze:Ostatni taki mój przypadek to "Chłopaki Ananasiego".
O właśnie, nie mogłem sobie przypomnieć co mnie przedostatnio w tej dziedzinie zirytowało :-)
Osobiście cieszy mnie gdy słyszę o biciu żydów, nie należy jednak na to pozwalać.
Aleksander II Wyzwoliciel

Awatar użytkownika
Lafcadio
Nexus 6

Post autor: Lafcadio »

Ja jestem w trakcie lektury "Chłopaków..." i jeszcze nic mnie nie irytuje :)
Ja mam śmiałość to panu powiedzieć, bo pan mi wie pan co pan mi może? Pan mi nic nie może. Bo ja jestem z wodociągów.

Awatar użytkownika
Harna
Łurzowy Kłulik

Strach czytać, czyli co sądzicie o...

Post autor: Harna »

Dla tych, co chcą książki jakoweś zakupić, a się wahają i wolą na wszelki wypadek zapytać innych o zdanie :-)

Zachęcona dwugodzinnym spotkaniem z autorem w pewien twierdzowy czwartek, przymierzam się do zakupu. Początkowo jednej, docelowo — trzech książek. Chodzi mi o Witolda Jabłońskiego cykl o Witelonie. Nie powiem: autor, gaduła, opowiadał ciekawie, bohater wydaje się interesujący, historię lubię, ale cztery książki to spore zobowiązanie finansowe jak na studencką kieszeń ;-) Recenzje recenzjami, a co sądzą czytelnicy? Iść we wtorek do księgarni i upolować "Ucznia czarnoksiężnika" na święta?
– Wszyscy chyba wiedzą, że kicający łurzowy kłulik to zapowiedź śmierci.
– Hmm, dla nas znaczy coś całkiem odmiennego – szczęśliwe potomstwo...
© Wojciech Świdziniewski, Kłopoty w Hamdirholm
Wzrúsz Wirúsa!

Awatar użytkownika
Korowiow
Ośmioł

Post autor: Korowiow »

Ja zdecydowanie polecam. Świetna rzecz(zaznaczam, że czytałem na razie jeno Ucznia).
Zjednoczony blok wszelkiego wstecznictwa

Awatar użytkownika
Harna
Łurzowy Kłulik

A dlaczego? :-)
Łatwiej mi będzie podjąć decyzję, jeśli zdradzisz, co Twoim zdaniem jest zaletą "Ucznia" :-)
Wzrúsz Wirúsa!

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Post autor: Alfi »

A jest już czwarty tom?
Cykl w sumie jest niezły. Chociaż pierwsze dwa tomy były lepsze od trzeciego. Zależy, co kto lubi.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Harna
Łurzowy Kłulik

Z tego, co szperałam, to jeszcze go nie ma. Zatem chwilowo tylko trzy książki do kupienia przede mną. Alfi, rzuć no jakimś konkretnym argumentem, cio? Kłulik ładnie płosi :-)
Wzrúsz Wirúsa!

Awatar użytkownika
Korowiow
Ośmioł

Świetne przedstawienie epoki z jej kolorytem(zaleta główna), ciekawy bohater, ładnie napisana. Wady- trza książce poświęcić chwilę czasu, źle ją się czyta w autobusie itd.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Bo ja wiem... Niby czytałem z zainteresowaniem, ale czy to był entuzjazm? Sam nie wiem.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Korowiow
Ośmioł

Na ksiazki.wp.pl powinien być fragment dostępny. Mnie przekonał do zakupu.

Awatar użytkownika
Lafcadio
Nexus 6

Ja sam jestem w kropce. Czytałem Dzieci Nocy i opowiadanie, może dwa i też jest trochę ciekaw, trochę nie. Warsztat ma świetny, chociaż czasem mam wrażenie (po przeczytaniu zakończenia Dzieci... i gothicblog [czy jakoś tak...]), że autora ciągnie w kierunku takiego happy endu, eskapistycznego momentami.
Pewnie sięgnę po Witelona, choć słyszałem, że potrafi zmęczyć i że autor momentami robi plotki o tym co się dzieje na kilka stron. Ale wciąż jestem zainteresowany. Z tym, że nie mam ochoty na średniowiecze jakoś tak ostatnio.
Ja mam śmiałość to panu powiedzieć, bo pan mi wie pan co pan mi może? Pan mi nic nie może. Bo ja jestem z wodociągów.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Lafcadio pisze: czasem mam wrażenie (po przeczytaniu zakończenia Dzieci... i gothicblog [czy jakoś tak...]), że autora ciągnie w kierunku takiego happy endu, eskapistycznego momentami.
Jaki tu może happy end, skoro z historii wiadomo, że bohater wziął i umarł, a z pierwszych stron pierwszego tomu - że pisze wspomnienia ukrywając się w jakiejś piwnicy?
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Lafcadio
Nexus 6

Z tym gothicblogiem, to chciałbym zauważyć, że to jakiś gotycki eskapizm, te całe stawanie sie wampirem i w ogóle droga do wolności i w ogóle ;] Chyba za bardzo siedzę wśród młodzieży ;]

ODPOWIEDZ