Twórczość AS-a i co mamy w temacie do powiedzenia

czyli o naszych albo cudzych autorach i ich dziełach - wszystko co chcielibyście wiedzieć, a o co (nie)boicie się zapytać

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Małgorzata
Gadulissima

Post autor: Małgorzata »

Kaj, jak Kaczmarski:

Krzyż, ojczyzna, Bóg, prywata,
Warchoł w oczach zmienia skórę,
Wierny jest jak topór kata
I podobną ma naturę.
Więc za sprawną pewność ręki
Będzie ręka i Oleńki,
Łaska króla, dworek dzieci -
Szlachcic, co przykładem świeci...

"Trylogia - Pan Kmicic"
So many wankers - so little time...

Awatar użytkownika
kaj
Kadet Pirx

Post autor: kaj »

Kaczmarski nie słuchał belfrów, tylko uważnie czytał Sienkiewicza

Awatar użytkownika
Małgorzata
Gadulissima

Post autor: Małgorzata »

kaj pisze:Kaczmarski nie słuchał belfrów, tylko uważnie czytał Sienkiewicza
Niewątpliwie, słuchał, nawet się przyznawał, że słuchał. I interpretował. Zważ na różnice, Kaju.
So many wankers - so little time...

Awatar użytkownika
Ebola
Straszny Wirus

Post autor: Ebola »

Myślicie, że wszystko o ASie i jego prozie powiedzieliście?
Mylicie się, otóż mam dla Was wiadomość z wiarygodnego źródła*
Uwaga! Tadam!
GERALT TEŻ BYŁA KOBIETĄ!
Geralt z Rivii (Michał Żebrowski) na codzień zajmuje się walką ze smokami nie potrafi jednak zaakceptować swojej pozycji społecznej - wiedźminy to istoty bez serca, bezwzględne i okrutne.
*GALA TV
Aha, możecie się nie obawiać o zdrowie psychiczne milusińskich, wreszcie w telewizji zasiadł ktoś odpowiedzialny - film emitują o 00.10. Masochistów informuję, ze 25.12 TVP2

tzw. P.S. Kto to śpiewał? Być wiedźminą, być wiedźminą...
Jedz szczaw i mirabelki, a będziesz, bracie, wielki!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas)
Wzrúsz Wirúsa!

kybergeist

Post autor: kybergeist »

Ebola pisze:tzw. P.S. Kto to śpiewał? Być wiedźminą, być wiedźminą...
Nie ty, aby, w trakcie porannej depilacji? :)))

A w ramach hard-core topicu, to może coś o Sapkowskim. Jego zbiór opowiadań wpadł mi w ręce przypadkowo na początku lat 90tych, kiedy to zaczytywałem się horrorami spod znaku Fantom Press, Amberu et consortes. Kończyłem jakąś krwawą łaźnie Guy'a N. Smitha z monstrualnymi krabami w tle, gdy brat rzucił mi na biurko "Miecz przeznaczenia". Andrzej Sapkowski? Polak? Kto to jest? Przecież Polacy produkują same gnioty - tak wtedy myślałem. Ale wieczorem sięgnąłem po książkę i wynurzyłem się dopiero nad ranem. Mocna rzecz. Mocniejsza nawet, niż Guy N. Smith. :) Jeszcze ciarki przechodzą, kiedy przypomnę sobie jak Geralt spuszcza łomot jednej wrednej strzydze. :)
Można powiedzieć, że dzięki Sapkowskiemu zacząłem czytać fantastykę. Gdyby nie Andrzej, zapewne nigdy nie trafiłbym na FF i nie wkurzył tylu ludzi. Chwała mu za to. :)

Awatar użytkownika
Karola
Mormor

Post autor: Karola »

kybergeist pisze:nigdy nie trafiłbym na FF i nie wkurzył tylu ludzi. Chwała mu za to. :)
Iiii, jakie wkurzył? Gołąbka dostałeś, jeszcze z Tobą rozmawiają - nie jest tak źle :P
To tak w ramach offtopu, który już kończę, juz kończę...
Indiana Jones miał brata. Nieudacznika rodem z Hiszpanii. Imię brata nieudacznika brzmiało Misco. Misco Jones.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Post autor: Alfi »

Ebola pisze:GERALT TEŻ BYŁA KOBIETĄ!
To może Yennefer też, co???!!!
kybergeist pisze: Gdyby nie Andrzej, zapewne nigdy nie trafiłbym na FF i nie wkurzył tylu ludzi.
Raczej rozbawił;-).
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Lafcadio
Nexus 6

Post autor: Lafcadio »

Obecnie po podbiciu rynku niemieckiego, czeskiego i rosyjskiego autor zdobywa czytelników w Hiszpanii i Francji.
Fragmencik zapowiedzi spotkania z ASem, które jeszcze można przeczytać na głównej stronie Fahrenheita.
Ale ja chciałem tylko pytanie: faktycznie podbił rynek niemiecki? Bo jak dotąd to słyszałem raczej inne rzeczy.
Nie będę się czepiał "zdobywa czytelników", bo o ile w Hiszpani faktycznie idzie mu dobrze, to we Francji ponoć też niekoniecznie. Ale "zdobywa" można wszak szeroko rozpatrywać jako "jest w trakcie", a nie "dobrze mu idzie" :P To jak to jest? W obu przypadkach rzecz jasna.
Ja mam śmiałość to panu powiedzieć, bo pan mi wie pan co pan mi może? Pan mi nic nie może. Bo ja jestem z wodociągów.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Jeśli chodzi o Francję, to bibliografia na stronie wydawnictwa Bragelonne wymienia tylko francuski przekład Ostatniego życzenia (2003). Chociaż pozostałe tytuły też skrupulatnie tłumaczy.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Lafcadio
Nexus 6

Żadne znane Ci portale francuskie nie odnotowują odbioru samej powieści?
Ja mam śmiałość to panu powiedzieć, bo pan mi wie pan co pan mi może? Pan mi nic nie może. Bo ja jestem z wodociągów.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Na razie nie znalazłem.
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Navajero
Klapaucjusz

Post autor: Navajero »

Ja śledziłem swego czasu dyskusję na temat "Le Dernier Voeu", na jakimś francuskim forum. Ogólnie opinie były bardzo pozytywne a kilka fanek ( sam nie wiem czy książki czy AS - a) zdawało się być na granicy falowego orgazmu ;) Co do recenzji i oceny książki na stronach rozmaitych portali fantasy to są one niezłe, choć nie aż tak entuzjastyczne.
Tu np. to nota 7/10. Dla porównania, ten sam serwis ocenia książki Moorcocka;
note pour Elric : 4/10.
note pour Ereköse : 5/10.
note pour Corum : 5/10.
note pour Hawkmoon : 9/10.
note pour Ulrich Von Bek : 7/10.
Oczywiście trudno to co napisałem traktować jako badania przekrojowe odbioru Sapkowskiego we Francji, jednak wydaje mi się, że nie jest źle, choć na pewno nie jest to szalony entuzjazm.
"Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Awatar użytkownika
Ebola
Straszny Wirus

Post autor: Ebola »

Navajero pisze:Oczywiście trudno to co napisałem traktować jako badania przekrojowe odbioru Sapkowskiego we Francji, jednak wydaje mi się, że nie jest źle, choć na pewno nie jest to szalony entuzjazm.
Bo entuzjazm to Masłowska wzbudziła:P
Jedz szczaw i mirabelki, a będziesz, bracie, wielki!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas)
Wzrúsz Wirúsa!

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Navajero pisze: Co do recenzji i oceny książki na stronach rozmaitych portali fantasy to są one niezłe, choć nie aż tak entuzjastyczne.
Tu np. to nota 7/10.
Cholera, mam zaległości w lekturach;).
Edit:
Zajrzałem na forum Coin des lecteurs, dość popularne we Francji
http://s94437417.onlinehome.us/lecture/ ... 899992444e
Tam faktycznie wypowiedzi są w tonie dość entuzjastycznym. Jeden z użytkowników dokopał się do informacji, że następny tom po Le dernier Voeu ma wyjść w 2006.
W ankiecie były 4 głosy: 2 "bardzo" i 2 "do szaleństwa".
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Lafcadio
Nexus 6

ODPOWIEDZ