Przepraszam Małgorzato, że wtrącam się w dyskurs, ale chciałem zapytać - a kiedy Tobie najbardziej smakował alkohol?Małgorzata pisze:Ekwito, chcesz powiedzieć, że już w liceum, nieletnim jeszcze będąc, alkohol nabywszy piłeś?!
Andrzej Pilipiuk-chrzęszczące słownikowo 'Dziedziczki'
Moderator: RedAktorzy
- Hipolit
- Klapaucjusz
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
No przecież jeśli ktoś, jak nie przymierzając Onufry Zagłoba, Eques Polonus est, Latine loquitur...Małgorzata pisze:Ekwito, chcesz powiedzieć, że już w liceum, nieletnim jeszcze będąc, alkohol nabywszy piłeś?!
A żeby z rytmu nie wypaść, a równocześnie żeby ontopicznie było: Czy komuś znana jest z autopsji nalewka panapilipiukowa z pigwy, według przepisu imć autora sporządzona? Czy ona naprawdę te opisywane w powieściach walory posiada?
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.
- Małgorzata
- Gadulissima
Mnie się zdarzyło nalewkę z pigwy pić parę miesięcy temu. Ona smaczna niezwykle jest. Niestety, nie mam pojęcia, jak ją zrobiono i jakie ma właściwości - oprócz boskiego aromatu i równie doskonałego smaku...
A jeżeli chodzi o spożywanie rzeczonego piwa, to mnie się zdawało, że Ekwita praworządny nie tknął przed ukończeniem lat 18...
A jeżeli chodzi o spożywanie rzeczonego piwa, to mnie się zdawało, że Ekwita praworządny nie tknął przed ukończeniem lat 18...
So many wankers - so little time...
- kiwaczek
- szuwarowo-bagienny
Oj, zdecydowanie złe czasy nadciągają, skoro ludzie twierdzą, że nalewki robi się w 3 miesiące poprzez zalanie owoców wódką. Zdecydowanie złe.....
Tak to możesz co najwyżej kompot z alkoholem zrobić. Prawdziwe nalewki robi się przez 3 miesiące (ale w procesie dwu - lub trzyetapowym) po czym należy je leżakować conajmniej pół roku. CONAJMNIEJ! Im dłużej tym lepiej. Porządną nalewkę pije się rok po homogenizacji zlewów... Echhhhh.......
Nie wspominając o tym , że nie zalewa się owoców wódką.....
Tak to możesz co najwyżej kompot z alkoholem zrobić. Prawdziwe nalewki robi się przez 3 miesiące (ale w procesie dwu - lub trzyetapowym) po czym należy je leżakować conajmniej pół roku. CONAJMNIEJ! Im dłużej tym lepiej. Porządną nalewkę pije się rok po homogenizacji zlewów... Echhhhh.......
Nie wspominając o tym , że nie zalewa się owoców wódką.....
I'm the Zgredai Master!
Join us young apprentice!
Jestem z pokolenia 4PiP i jestem z tego dumny!
- kiwaczek
- szuwarowo-bagienny
Ale jest różnica (ale offtop) między kawówką robioną na palonych ziarnach, a dereniówką robioną na surowych owocach. Nie znam przepisu na nalewkę owocową, którą by się piło po 3 miesiącach. Oczywiście mówimy o normalnych warunkach spożycia.
Nie pakował bym tych dwóch napojów do tego samego worka.
Nie pakował bym tych dwóch napojów do tego samego worka.
I'm the Zgredai Master!
- kiwaczek
- szuwarowo-bagienny
A nie zgodzę się z Tobą. Nie mówię oczywiście o pseudonalewkach typu nalewka babuni. Ale w kilku miejscach w naszym kraju można spokojnie kupić (aczkolwiek drogie jak pies) nalewki robine przez polmosy według starych receptur. I gwarantuję, że owe napoje pić można i zadowolenie z tego jest niczego sobie.
Nic oczywiście nie dorówna smakowi nalewki zrobionej samemu, wtczekanej przez rok z okładem, kosztowanej wśród przyjaciół.... Echhhh..... A moje zeszłoroczne zalewy jeszcze stoją i dojrzewają.....
Nic oczywiście nie dorówna smakowi nalewki zrobionej samemu, wtczekanej przez rok z okładem, kosztowanej wśród przyjaciół.... Echhhh..... A moje zeszłoroczne zalewy jeszcze stoją i dojrzewają.....
I'm the Zgredai Master!
- Harna
- Łurzowy Kłulik
Pigwówkę co roku robi mój szanowny dziadek :-) Mogę zapytać...Małgorzata pisze:Mnie się zdarzyło nalewkę z pigwy pić parę miesięcy temu. Ona smaczna niezwykle jest. Niestety, nie mam pojęcia, jak ją zrobiono i jakie ma właściwości - oprócz boskiego aromatu i równie doskonałego smaku...
– Wszyscy chyba wiedzą, że kicający łurzowy kłulik to zapowiedź śmierci.
– Hmm, dla nas znaczy coś całkiem odmiennego – szczęśliwe potomstwo...
© Wojciech Świdziniewski, Kłopoty w Hamdirholm
Wzrúsz Wirúsa!
Wzrúsz Wirúsa!
- Małgorzata
- Gadulissima
- kiwaczek
- szuwarowo-bagienny
Biteleczkę??!! Toć w takich ilościach to się nalewek nie robi! Bogowie liczni (z Bachusem na czele) mogliby się na to obrazić i piorunem z nieba przyłożyć!
Osobiście na nalewki polecam słoiki 3,2 litra. Wchodzi tam odpowiednia ilość i owoców i alkoholu.
Osobiście na nalewki polecam słoiki 3,2 litra. Wchodzi tam odpowiednia ilość i owoców i alkoholu.
I'm the Zgredai Master!
- Małgorzata
- Gadulissima
- Harna
- Łurzowy Kłulik
Łącznie z O, bogiem kaca ;-)kiwaczek pisze:Bogowie liczni (z Bachusem na czele) mogliby się na to obrazić i piorunem z nieba przyłożyć!
Zabójczy i sprawdzony, choć nie na gołąbkach :-))) Zapytam dziadka przy najbliższej okazji, może zdradzi. Bo dobre draństwo, dobre... A ostatnio takie z kminkiem i jałowcem coś robił. I drugie coś na miodzie. Ale pigwówka lepsza. Hik! %-)Małgorzata pisze:Zależy po prostu, jaki przepis ma dziadek Harny :)))
– Wszyscy chyba wiedzą, że kicający łurzowy kłulik to zapowiedź śmierci.
Wzrúsz Wirúsa!
Wzrúsz Wirúsa!