"Czas Fantastyki"

czyli wszystko o periodykach, które nie są Fahrenheitem

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agrafek
Mamun

Post autor: agrafek »

To ja tylko raz jeszcze zwrócę uwagę na wstęp MP do CzF. Napisał tam tak:
" (...) na co ja reaguję ze złośliwością niepasującą do moderatora, jakim jest, a w każdym razie powinien być, redaktor prowadzący pismo. Ale niezadowolony jestem nie tylko z siebie (...)"
.
Wyraźnie widzi więc, że lekko przepolemizował i chyba nawet trochę go martwi, że może z tego wyniknąć więcej niż potrzeba.
Nie powołuję się na hasło, by mądrzejszy głupszemu ustępował, raz, że nie widzę w tym sporze głupszego, dla, że hasło to mam za idiotyczne. Wydaje mi się po prostu, że można mieć na uwadze, że czasem ludzie mogą coś chlapnąć, bo zdarza się to każdemu z nas. Ponieważ prosty chłopak jestem powołam się na słowa kogoś mądrzejszego, kto też swego czasu występował o zgodę. Zwali go Konstantyn Wielki.
"Niech naśladują filozofów, którzy, choć nie zgadzają się ze sobą w jakiejś małej sprawie, starają się jednak współpracować, aby utrzymać jedność doktryny filozoficznej".
Jeśli przestaniesz pisać do CzF, Przewodasie, to nikt z tego pożytku nie wyniesie, a co najmniej czytelnicy stracą na pewno.

Przewodas
Pćma

Post autor: Przewodas »

Przede wszystkim chciałbym wiedzieć dla kogo piszę, bo patrząc w sieć, ludzi przytomnie czytających moje eseje w CzF mogę policzyć na palcach jednej ręki, łącznie z Tobą. Nie wiem czy w imię tego warto użerać się dalej z MP, któremu do emerytury zostały jeszcze 4 lata i już widać, że będzie to bolesny okres.

Owo "przepolemizowanie" jest dla mnie tym większym zaskoczeniem, że jeszcze w listopadzie prosiłem o mediację Jagę Rydzewską, żeby spojrzała obiektywnym okiem na inkryminowaną recenzję i powiedziała czy faktycznie widzi tam zbrodniczą napaść na Twardocha. Nie widziała. Ja uznałem sprawę za zamkniętą, a tymczasem MP dodatkowo wymyślił tę historię o pisaniu nocą po pijaku...

Awatar użytkownika
agrafek
Mamun

Przede wszystkim chciałbym wiedzieć dla kogo piszę, bo patrząc w sieć, ludzi przytomnie czytających moje eseje w CzF mogę policzyć na palcach jednej ręki (...).
Ale głównie w oparciu o rozmowy na sieci wyciągasz takie wnioski, prawda? Rzeczywiście rozmów na temat CzF jest w sieci niewiele, z czego to wynika możemy tylko gdybać. Niemniej odbywają się takie rozmowy poza siecią. Swego czasu rozmawialiśmy dużo o CzF na krakowskich spotkaniach, także na Zamiastconie, rozmawiamy o tym na gadulcu, przy okazji mniejszych, prywatnych spotkań. Więc rozmowy są, tylko niekoniecznie docierają do publikujących w CzF autorów. To jest pewien problem. Ale czy nie było takiego problemu zawsze - w odniesieniu do dowolnego opowiadania, powieści, artykułu? Obawiam się, że odzew prawie zawsze będzie mniejszy niż chcieliby tego autorzy.
Z drugiej strony pamiętam Twoje spotkanie na Polconie w Warszawie. Tam ludzie, wcale niemało przyszli i chcieli rozmawiać. Nie bardzo się to udało, bo trzeba było kończyć w momencie, gdy rozmowa zaczynała nabierać rumieńców, ale odzew zaistniał. Sądzę więc, że istnieją powody do ostrożnego optymizmu. Nie tylko dla Ciebie, ale i dla wszystkich autorów, którzy mają coś do powiedzenia.
Owo "przepolemizowanie" jest dla mnie tym większym zaskoczeniem, że jeszcze w listopadzie prosiłem o mediację Jagę Rydzewską, żeby spojrzała obiektywnym okiem na inkryminowaną recenzję i powiedziała czy faktycznie widzi tam zbrodniczą napaść na Twardocha. Nie widziała. Ja uznałem sprawę za zamkniętą, a tymczasem MP dodatkowo wymyślił tę historię o pisaniu nocą po pijaku...
Moim zdaniem każdy ma lepsze i gorsze dni. W przypadku MP tych jasnych stron jest na tyle dużo, że wydaje mi się, że może warto przymknąć czasem oko, jeśli pojawi mu się gorszy dzień. Ja jemu i starej redakcji Fantastyki zawdzięczam możliwość poznawania SF, możliwość poznawania tekstów, także Twoich, z którymi inaczej trudno byłoby mi się zapoznać. Teraz MP jest naczelnym CzF, czyli najambitniejszego pisma poświęconego fantastyce na rynku. I choćby za determinację w wydawaniu tego pisma winien mu jestem wdzięczność.

Awatar użytkownika
Q
Strategos

Post autor: Q »

agrafek pisze:I choćby za determinację w wydawaniu tego pisma winien mu jestem wdzięczność.
Nie tylko, nie tylko... Pamiętam "fandom war" w czasie której ktos tam zarzucił Przewodasowi (miał łatwiej, bo przed "Noteką...") grafomianię, a MP wystąpił jako unus defensor. I - jak przyszłość pokazała, i oponie Lema - miał MP rację.
forum miłośników serialu „Star Trek”, gdzie ludzi zdolnych do używania mózgu po prostu nie ma - Przewodas

Przewodas
Pćma

O niewątpliwych zasługach MP będziemy gadać jak go zabraknie. Na razie jest kwestia jak z nim pracować? Naprawdę cienko to widzę w sytuacji, gdy nie idzie się porozumieć w podstawowych sprawach merytorycznych.

Agrafek, Odzew jaki jest to każdy koń teraz widzi na Forum NF - najpierw pojawia się osobnik nie umiejący kompletnie czytać po polsku (jareks), po czym nosiwoda, harkonnen2 i osakana (12 dni) zaczynają deliberować skądże nieborak wysłał posta - tyle potrafią zrozumieć i tylko robienie offtopów ich kręci. Tyle byłoby tego zaawansowania...

Q, Jako unus defensor MP to ja występowałem jak wybuchła chryja o "Grę ciałem" (NF 11/1999) więc jesteśmy kwita. Nawiasem mówiąc, to była dopiero personalna napaść...

Awatar użytkownika
Harkonnen2
Pćma

Post autor: Harkonnen2 »

Szanowny Przewodasie.

Proszę ode mnie się odstosunkować. Dokładniej będę się wypowiadał gdy dojdzie do mnie zaprenumerowany numer CzF i gdy stwierdzę, że będzie warto. Tak więc z łaski swej, szanowny interlokutorze upraszam o nieocenianie tego co potrafię a czego nie potrafię zrozumieć na podstawie pojedynczego posta.

Pozdrawiam.
Aah! I see you have the machine that goes 'ping'. This is my favourite. You see, we lease this back from the company we sold it to, and that way, it comes under the monthly current budget and not the capital account.

Przewodas
Pćma

OK, zaczekam aż powiesz coś mądrego. Tylko pamiętaj, że połowę życia mam już za sobą...

Awatar użytkownika
Harkonnen2
Pćma

Post autor: Harkonnen2 »

właśnie mi się odechciało... ergo nie musisz marnować drugiej połówki na czekanie...
Aah! I see you have the machine that goes 'ping'. This is my favourite. You see, we lease this back from the company we sold it to, and that way, it comes under the monthly current budget and not the capital account.

Przewodas
Pćma

Pierwszą też bym miał straconą gdybym na ciebie liczył. Ale każdy pretekst dobry by robić offtopy, nieprawdaż?
Potencja określa świadomość...

Awatar użytkownika
agrafek
Mamun

Przy okazji - Harko poruszył temat, o którym zapomniałem. Z tego, co wiem, prenumeratorzy CzF, a zatem ci, którzy wydają się być pismem najbardziej zainteresowani, jeszcze go nie otrzymali. Kto wie, czy to najpoważniejszy powód nikłej ilości komentarzy?

Awatar użytkownika
andre
Sepulka

Post autor: andre »

e no nie,ja dostalem bardzo szybko po wydaniu.

Awatar użytkownika
agrafek
Mamun

Psujesz mi argumentację łajdaku! Zamilkłbyś po starej znajomości!;).
A poważnie - no widzisz, tego nie wiedziałem. Ale czy to od Harko, czy nosiwody dowiadywałem się, że oni nie mają i pewnie nieprędko jeszcze dostaną (bo dopiero z następnym numerem NF).

Awatar użytkownika
eses
Psztymulec

Post autor: eses »

To naprawdę jest dziwne, bo ja też dostałem...
BB + PnL = 66,6%...
I więcej w formie książki nie będzie ;)

Przewodas
Pćma

Fajnie, że już dostaliście CzF.
Teraz w przerwach na tłuczenie nim karaluchów możecie go poczytać. W środku są kartki i literki, które to ułatwiają.

Awatar użytkownika
flamenco108
ZakuŻony Terminator

Post autor: flamenco108 »

Eeee? A są półliterki? To te czarne, czy te białe?
Nondum lingua suum, dextra peregit opus.

ODPOWIEDZ