Insektofobiczna rusałka i inne bramy gdzies tam, czyli M.W.

czyli o naszych albo cudzych autorach i ich dziełach - wszystko co chcielibyście wiedzieć, a o co (nie)boicie się zapytać

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ebola
Straszny Wirus

Post autor: Ebola »

Achika pisze:. nie wiem, o co chodzi z bystro/bystrze - tzn. dla mnie "bystro" to nie błąd, ale to, że na moje wyczucie coś nie jest błędem, to jeszcze nie argument, neprawdaż?.
Achiko w tym przypadku Twoje wyczucie jest ok. Mileny również. To propozycja osoby, której poszłaś na rękę, zastąpienia wyrazu bystro wyrazem bystrze jest kuriozalna.*
I duży procent komentarzy tej osoby jest na podobnym poziomie. Czy to widzisz czy nie, Twoja sprawa, ale Ty to firmujesz.

*)tym razem postanowiłam zalinkować oba wyrazy, może będzie łatwiej zrozumieć części użytkowników o co chodzi ;)
Jedz szczaw i mirabelki, a będziesz, bracie, wielki!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas)
Wzrúsz Wirúsa!

Awatar użytkownika
Ellen
Ośmioł

Post autor: Ellen »

To w końcu jak, Achiko? Zgadzasz się z JMZO czy nie? Bo składasz sprzeczne zeznania.

Upraszczając, wygląda mi to tak:

Jesteś sobie na Forum, na tym samym Forum egzystuje sobie jakiś, powiedzmy, Zenek. Nic do niego nie masz. Ale pewnego dnia taki JMZO prosi, żeby przekleić pewien komentarz. Bo JMZO leniwy jest na tyle, że nie chce mu się poświęcić kilku minut na zarejestrowanie się na Forum. Albo nie ma możliwości (koledzy, kafejka, biblioteka...) skorzystać z Internetu.
Więc przeklejasz, nie wnikając w treść, komunikat: "Zenek jest gupi!".

Nie wydaje Ci się, że lepiej byłoby, gdyby JMZO sam swoje sympatie lub antypatie ogłaszał? Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że w tym momencie powstały pewne wątpliwości co do Twoich intencji. Przynajmniej we mnie powstały.
Ostatnio zmieniony pn, 16 lut 2009 21:01 przez Ellen, łącznie zmieniany 1 raz.
Widzisz te martwe bałwanki? Tędy przeszła wiosna! (by Andrzej)
Klub Dyskryminowanych i Wykorzystywanych z Powodu Posiadania Prawa Jazdy.

Awatar użytkownika
Achika
Ośmioł

Post autor: Achika »

Jedno pytanie: co mają sympatie czy antypatie do błędów?

Awatar użytkownika
Ellen
Ośmioł

Post autor: Ellen »

Do błędów - nic. Do czepialstwa - wiele...
Widzisz te martwe bałwanki? Tędy przeszła wiosna! (by Andrzej)
Klub Dyskryminowanych i Wykorzystywanych z Powodu Posiadania Prawa Jazdy.

Awatar użytkownika
Małgorzata
Gadulissima

Post autor: Małgorzata »

Ellen pisze:Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że w tym momencie powstały pewne wątpliwości co do Twoich intencji. Przynjmniej we mnie powstały.
Nie tylko, nie tylko...
So many wankers - so little time...

Awatar użytkownika
Feline
Kurdel

Post autor: Feline »

Marcin Robert pisze: Może wreszcie uda mi się nabyć ów Podatek
Też zamierzam spróbować, gdy wznowienie dotrze do Poznania (albo Gdańska). Na razie jest jakoś tak, że chociaż w większości księgarń można się rzucać książkami FS, tego tytułu jeszcze niet.

Awatar użytkownika
Ebola
Straszny Wirus

Bo ono zapowiedziane na razie, chłopaki.
Wzrúsz Wirúsa!

Awatar użytkownika
Ika
Oko

Post autor: Ika »

Achika pisze: Nie wiem, jakie ewidentne błędy lub bzdury tam są. Ja żadnych nie widzę, ale nie znam się aż tak bardzo (np. nie wiem, o co chodzi z bystro/bystrze - tzn. dla mnie "bystro" to nie błąd, ale to, że na moje wyczucie coś nie jest błędem, to jeszcze nie argument, neprawdaż?).
Umieściłam cytat w wątku autorki, bo dotyczy jej książki. Może gdybym go umieściła w wątku o FS nie byłoby takiej burzy.
Nawiasem mówiąc, pofarygowałam się sprawdzić: w stopce widnieją nazwiska aż dwóch korektorek (i jednej redaktorki). Milena nie ma się czego wstydzić. One - tak.
Trzeci raz zaczynam tego posta, bo próbuję nie zacząć go pytaniem: co Ty jesz? Tudzież: czy węglowodany Ci szkodzą? :)))

Droga Achiko, albo też: Droga Agniesiu, skoro się nie znasz, jak możesz ocenić, czy w ogóle jest się czego wstydzić, hm?
Mam wrażenie, że jednak ta burza, wydałaby Ci się w znacznej części zrozumiała, gdybyś "się znała".

A może jednak, mimo wszystko, uważasz że się znasz? To by wyjaśniało uwagę o wstydzie :)). Jak również i tę:
Achika pisze:Jedno pytanie: co mają sympatie czy antypatie do błędów?
Jednoznacznie wynika z powyższego, iż wypunktowane przez Ciebie „cosie” uznajesz za błędy.

No więc tak, ta (jedna redaktorka) to przecież ja - Achiko, czytam Twoje posty, po co ta tajemniczość? Stworzenie niesieciowej znajomej okazało się niewystarczające?
Nigdy nie twierdziłam, że jestem doskonała i żadnych błędów nie przepuszczam – rany, nikt chyba by nie twierdził, między innymi dlatego po redaktorze sprawdzają korektorzy. Elementarne. Tym bardziej, że może obiło Ci się o uszy, że redaktor, pracując nad tekstem, ów tekst habituuje… Przepraszam, oswaja do tego stopnia, że raczej go odtwarza, niż czyta. Dlatego po redakcji następuje korekta. Ponieważ nie ma redaktorów nieomylnych.
Zapewne też każdy czuje się co najmniej nieprzyjemnie, gdy mu się błędy wskaże.

Jednakowoż, jeżeli uważasz, że ktokolwiek powinien się wstydzić z powodu głupot ja ta, którą zacytowałam w poprzednim poście, to jednak chyba czas wrócić do kwestii węglowodanów :))).

I taka drobna rada na koniec, jeśli chcesz utrzymywać, że zaprezentowane przez Ciebie uwagi nie są Twoje, Ty się w ogóle nie znasz i nie masz zdania, to później nie próbuj tych zaprezentowanych poglądów bronić. Będziesz wiarygodniejsza.

Do pozostałych uczestników tej dyskusji, oraz innych użyszkodników forum, poza Achiką-Agniesią (uwzględniłam alter-ego):
Zawsze jest mi przykro, kiedy się okazuje, że jednak dałam ciała. Przykro w stosunku do autorki/autora, zazwyczaj przykro w stosunku do czytelnika. Jednak nie złoże publicznej samokrytyki, bo potem Achika & Co. przy jakiejś okazji przykleją mi to „bystrze” albo "nieznalezioną kurtkę” na amen.
Im mniej zębów tym większa swoboda języka

Awatar użytkownika
Achika
Ośmioł

Post autor: Achika »

Heh, przypomina mi się reakcja NURS-a na moją recenzję "Czarem i smokiem". Ten to umiał tworzyć teorie spiskowe, panie dzieju...

:-)

wpis moderatora:
Ebola: Gdyby ktoś był zainteresowany tematem, reakcji NURSA na recenzję Achiki z książki Pawlaka, to dopytywać recenzentkę proszę w wątku o recenzjach.

Awatar użytkownika
inatheblue
Cylon

Post autor: inatheblue »

Achika, wdech-wydech. Idź napisać coś twórczego dla równowagi. Wierzę (może naiwnie), że cokolwiek człowiek robi, to się kumuluje i po jakimś czasie wraca. Nie mistycznie, tylko poprzez powiązania wzajemne ludzi, przyczyn i skutków. Jeżeli dekonstruujesz, wróci do ciebie kupka zgliszczy, a jeżeli konstruujesz, wylądujesz z masą pożytecznych rzeczy w łapkach.
Więc jeżeli osobie, która bawi się w uporczywe dekonstruowanie cudzych książek np. nie wychodzi akt twórczy (zgaduję, bo tak postępują ludzie z dowolnych przyczyn sfrustrowani, a nie Czytelnicy), to osoba wie już dlaczego.
Przepraszam za późnowieczorne filozofie herbaciane, tak mnie naszło. Jeżeli ktoś potrzebuje uścisków i podrapania za uchem (redaktorzy, autorzy, a może nawet i krytycy), mam w zapasie.

Awatar użytkownika
Ebola
Straszny Wirus

Ja poproszę, dobrego drapania nigdy za wiele. Milkę też podrap, tym sposobem nie będzie offtopa o drapaniu ;)
Wzrúsz Wirúsa!

Awatar użytkownika
inatheblue
Cylon

Post autor: inatheblue »

<drapu drapu - drapie Ebolę i Milenę :)>

Awatar użytkownika
No-qanek
Nexus 6

Post autor: No-qanek »

"Gdyby ktoś był zainteresowany tematem, reakcji NURSA na recenzję Achiki z książki Pawlaka, to dopytywać recenzentkę proszę w wątku o recenzjach."

A Ebola wstawiła niepotrzebny przecinek. I jak tu wierzyć w jej umiejętności korektorskie!!!!!!!!

ha ha
"Polski musi mieć inny sufiks derywacyjny na każdą okazję, zawsze wraca z centrum handlowego z całym naręczem, a potem zapomina i tęchnie to w szafach..."

Awatar użytkownika
Małgorzata
Gadulissima

Post autor: Małgorzata »

A Ebola wstawiła niepotrzebny przecinek. I jak tu wierzyć w jej umiejętności korektorskie!!!!!!!!

ha ha
Cha-cha. Ebola nie jest korektorką. :P
So many wankers - so little time...

Awatar użytkownika
No-qanek
Nexus 6

Post autor: No-qanek »

"Cha-cha. Ebola nie jest korektorką. :P"

ha ha
Jakby to miało znaczenie, kiedy używa się ha ha

ha ha

wpis moderatora:
Ebola: No-qanku, masz jakiś problem z cytowaniem? Może spróbuj go jakoś rozwiązać.
"Polski musi mieć inny sufiks derywacyjny na każdą okazję, zawsze wraca z centrum handlowego z całym naręczem, a potem zapomina i tęchnie to w szafach..."

ODPOWIEDZ