Ja się nie śmieję. Ja jezdem pełna uznania. Głask, głask. Chodź, Margitto, oprzyj głowę o pierś mą wiarołomną...Małgorzata pisze:Byle z roboty mojej czarnej się nie śmiali, bo wtedy byłby wstyd straszny i tego bym nie zniosła. :)))
Kiedy powieść jest wystarczająca duża?
Moderator: RedAktorzy
- nimfa bagienna
- Demon szybkości
Tłumaczenie niechlujstwa językowego dysleksją jest jak szpanowanie małym fiutkiem.
- Małgorzata
- Gadulissima
- Małgorzata
- Gadulissima
- Ebola
- Straszny Wirus
Eee, lepiej przygotować materiał na zbiór i z tym startować, niż liczyć na to, ze wydawca weźmie i gdzieś wepchnie, albo wypchnie.Alfi pisze:Do antologiji jakowejś wepchnąć?Ebola pisze: Co, niby wydawca ma zrobić z pojedynczym tekstem, to już się nie zastanawiają.
Jedz szczaw i mirabelki, a będziesz, bracie, wielki!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas)
Wzrúsz Wirúsa!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas)
Wzrúsz Wirúsa!
- Orson
- Ośmioł
Powieść jest wystarczająco duża kiedy posiada 666 stron. To jest ideał. Z tego co wiem, większość wydawców przyjmuje też 44 stronicowe zbiory opowiadań, a także pojedyncze tekst, gdzie liczba kartek wynosi nie mniej, ni więcej jak 12.
Dziwi mnie, że jeszcze nikt tego nie napisał.
Dziwi mnie, że jeszcze nikt tego nie napisał.
,,Mówię po hiszpańsku do Boga, po włosku do kobiet, po francusku do mężczyzn, a po niemiecku do mojego konia" Karol V Obieżyświat
- Małgorzata
- Gadulissima
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
Orson pisze:Powieść jest wystarczająco duża kiedy posiada 666 stron. To jest ideał.
Ta druga to albo półpowieść, albo półideał, albo jedno i drugie.Małgorzata pisze:Yyy... Tak? A mnie się ostatnio trafiła powieść, co miała tylko 333 strony.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.
- Małgorzata
- Gadulissima
- Orson
- Ośmioł
Tak jak pisał Alfi: 333 to połowa drogi do sukcesu.
12 ponieważ to liczba święta, a wspaniała. Dla powieści i książek filozoficznych rezerwujemy 42 strony, wiadomo czemu.
To takie proste, takie proste:).
Natomiast serio, serio wydaje mi się, że powieść jest wystarczająco duża, kiedy ma więcej niż jeden wątek i nie przeczytamy jej między porannym łykiem soku pomarańczowego, a gryzem grzanki. Ale to tylko moja teoria spiskowa.
12 ponieważ to liczba święta, a wspaniała. Dla powieści i książek filozoficznych rezerwujemy 42 strony, wiadomo czemu.
To takie proste, takie proste:).
Natomiast serio, serio wydaje mi się, że powieść jest wystarczająco duża, kiedy ma więcej niż jeden wątek i nie przeczytamy jej między porannym łykiem soku pomarańczowego, a gryzem grzanki. Ale to tylko moja teoria spiskowa.
,,Mówię po hiszpańsku do Boga, po włosku do kobiet, po francusku do mężczyzn, a po niemiecku do mojego konia" Karol V Obieżyświat
- Małgorzata
- Gadulissima
- Małgorzata
- Gadulissima
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
Proza o objętości +/- 40 stron to zazwyczaj albo Nasza szkapa, albo Antek czy inszy Janko Muzykant. Spoza listy lektur - widziałem Bułhakowa i Jaana Krossa. Nie ma rady - trzeba najpierw zostać klasykiem.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.