Fantastyka w krótkich porciętach

czyli odpowiednie miejsce dla bibliotekarzy, bibliofilów, moli książkowych i wszystkich tych nieżyciowych czytaczy

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Post autor: Alfi »

kaj pisze: Cyryl gdzie jesteś - perełka, nouvel roman dla dzieci
Kaju, mógłbyś wyjaśnić, co to takiego?
Ale ja nie o tym chciałem... Jest już drugi tom Kosika - Felix, Net i Nika oraz Teoretycznie Możliwa Katastrofa.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
kaj
Kadet Pirx

Post autor: kaj »

czepiasz sie literówki?
poprawnie : nouveau roman
jak nie wiesz o co chodzi, znajdziesz w googlach

Awatar użytkownika
Ellen
Ośmioł

Post autor: Ellen »

Alfi pisze: Kaju, mógłbyś wyjaśnić, co to takiego?
Ale ja nie o tym chciałem... Jest już drugi tom Kosika - Felix, Net i Nika oraz Teoretycznie Możliwa Katastrofa.
I w dodatku jest diabelnie dobry - lepszy od pierwszego

pozdrawiam
Ellen

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

kaj pisze:czepiasz sie literówki?
poprawnie : nouveau roman
jak nie wiesz o co chodzi, znajdziesz w googlach
Wybacz, kaju, miałem ongiś propozycję pisania pracy magisterskiej o Alainie Robbe-Grillet (Grillecie?), ale wolałem XIX wiek. Pomijając błąd w przymiotniku (taka forma istnieje - to oboczność formy rodz. męskiego przed samogłoską), nie bardzo rozumiem, co Robbe-Grillet czy Simon mają wspólnego z biednym Cyrylem.
Ellen pisze:I w dodatku jest diabelnie dobry - lepszy od pierwszego
Zaraz się przekonam - właśnie czytam.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
kaj
Kadet Pirx

A nie mają? Nie jest to rodzaj antypowieści. Przez 3/4 akcji nie wiadomo o co chodzi, autor pisze o tym co pisze. itd.
Nie próbował tu Woroszylski nowoczesnych chwytów?

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Jeśli nouveau roman miał polegać na tym, że nie wiadomo, o co chodzi... No ale mniejsza z tym. Tu miała być fantastyka w krótkich porciętach. Nie teoria literatury. Więc się powstrzymam.
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Czytam Kosika. Prywatka u Aurelii po prostu genialna. A wcześniej robokelner mnie zrzucił z wersalki na podłogę, na której bynajmniej nie leży dywan za 12000 PLN. To trzeba sfilmować!
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Ellen
Ośmioł

Potem będzie jeszcze fajniej :)

Selene

Post autor: Selene »

W sumie kanon został już wyczerpany ale dorzuciłabym jeszcze U złotego źródła...
Niech się dzieci przy okazji patriotyzmu uczą:)

May

Post autor: May »

Z najwczesniejszych lektur pamietam Muminki i Hobbita - rodzice mi czytali pierwsze wydanie, z takimi smiesznymi obrazkami (elfy z Rivendell wygladaly jak puculowate amorki), niestety ksiazka gdzis mi zaginela :(
Potem przyszedl czas na samodzielne lektury - Lem, Narnia, Opowiesci o Krolu Arturze, caly Verne, Pan Samochodzik, Baltazar Gabka...
Aha i jeszcze Moje skarby w kosmosie czyli historyjka o kosmicznym jezu (btw - Ellen, dalej jest u Ciebie?)
Moje starsze (12 lat) dziecko - dyslektyk, niestety - jakos nie moze sie zachecic do czytania - tzn czyta sporo, ale glownie poczatki a potem sie zniecheca. Wyjatek zrobil dla Koszmarnych Karolkow, przeczytal cala serie, dla Eragona, ktorego uwaza za arcydzielo, oraz dla przygod Jakuba Wedrowycza (ku zgrozie autora ;)!)
A mlodsze najchetniej slucha o ksiezniczkach :)

Awatar użytkownika
kaj
Kadet Pirx

Ferdynand Wspaniały - jest wspaniały

Haletha

Post autor: Haletha »

Awatar użytkownika
MalaMi
Fargi

Post autor: MalaMi »

W Wieży Błaznów będzie hitem:)))
Ale swoją drogą miał facet pomysł:))
§ 13
"Przy interweniowaniu wobec żołnierzy członek ORMO obowiązany jest zachować takt, umiar oraz szacunek należny mundurowi wojskowemu"

Awatar użytkownika
Hipolit
Klapaucjusz

Post autor: Hipolit »

Och, piękne! Swego czasu zamieścił całość (pewnie bez copyrighta) bodaj JoeMonster. Była to książeczka w wersji chyba czeskiej, a tytuł jej brzmiał OIDP "O Krtku, ktory (chtel?) vedet` kto mu nakakal na hlavu".
Pozdrawiam
Hipolit
Navigare necesse est, vivere non est necesse

Awatar użytkownika
Ellen
Ośmioł

May pisze: Aha i jeszcze Moje skarby w kosmosie czyli historyjka o kosmicznym jezu (btw - Ellen, dalej jest u Ciebie?)
Jest, ale domęczyłam zaledwie do jakiejś połowy. Wchodzi z trudem.
Strrrrrraszna książka :D

pozdrawiam
Ellen

ODPOWIEDZ