Dawid Juraszek, dla przyjaciół Gustaw G. Garuga

czyli o naszych albo cudzych autorach i ich dziełach - wszystko co chcielibyście wiedzieć, a o co (nie)boicie się zapytać

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gustaw G. Garuga
Psztymulec

Post autor: Gustaw G. Garuga »

Bardzo mnie Twoja opinia cieszy :-) Zwłaszcza, że te felietony to swego rodzaju wprawka przed większą, reportażowo-wspomnieniową rzeczą, do której pisania powoli siadam.

Awatar użytkownika
Gustaw G. Garuga
Psztymulec

Na http://www.juraszek.net/czytelnia_felietony.html kolejne dwa teksty - jeden o kolorycie podróży chińskim pociągiem, drugi z komentarzem na gorąco dot. konfliktu Google vs Chiny.

Awatar użytkownika
Ebola
Straszny Wirus

Post autor: Ebola »

Recenzja w Gildii zawiera taki passus:
Jak sam pisze w nocie od autora, nie dał się zniewolić kulturze Chińskiej i czerpał z niej tylko tyle, ile było mu potrzebne dla fabuły opowieści. Sinologowie pewnie będą się zżymać z powodu nieprzestrzegania realiów historycznych.
Nie żebym się czepiała tej wielkiej litery, tak sobie przechodziłam. Ciekawość czy autorka recenzji jest sinologiem i w związku z powyższym się zżymała czy tez opierała sie na nocie odautorskiej. :P
Jedz szczaw i mirabelki, a będziesz, bracie, wielki!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas)
Wzrúsz Wirúsa!

Awatar użytkownika
Gustaw G. Garuga
Psztymulec

Ech, ta nota - chciałem nią wyklarować kwestię realiów książkowych vs historycznych, a tylko zamotałem, co widać było w paru recenzjach i opiniach czytelników. Mam nauczkę na przyszłość ;)

Awatar użytkownika
Navajero
Klapaucjusz

Post autor: Navajero »

Nie przejmuj się, umiejętność czytania ze zrozumieniem to rzecz dość rzadka :P Jakiś czas temu, ktoś tam skomentował mój "Wilczy Legion" w którym zamieściłem - jako ciekawostkę - posłowie historyczne ( część akcji opierała się na faktach): "No, wreszcie autor przestał pisać "z głowy"... :D
"Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Awatar użytkownika
Gustaw G. Garuga
Psztymulec

No co - przecież to komplement ;D

Awatar użytkownika
Navajero
Klapaucjusz

Post autor: Navajero »

No ba! :)
"Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Awatar użytkownika
Gustaw G. Garuga
Psztymulec

Od ostatniego razu na http://www.juraszek.net/czytelnia_felietony.html przybyły trzy teksty - o obecności zachodnich marek w Chinach i co z tego dla Polski wynika, o zgrozach i zachwytach chińskiej farmakologii, i o katastrofie pod Smoleńskiem widzianej z orientalnej perspektywy (ten ostatni tekst powstał jeszcze przed wybuchem "afery wawelskiej").

Awatar użytkownika
Gustaw G. Garuga
Psztymulec

Dwa nowe felietony: o pikantnej stronie kuchni chińskiej oraz o Expo w Szanghaju: http://www.juraszek.net/czytelnia_felietony.html

Awatar użytkownika
Gustaw G. Garuga
Psztymulec

...i znów dwa nowe felietony - o tajemniczych, uroczych i zaskakujących chińskich parkach, oraz o konkursach anglistycznych, których uczestnicy nie tylko chwalą się znajomością gramatyki, a wręcz przeciwnie ;D

http://www.juraszek.net/czytelnia_felietony.html

Awatar użytkownika
Gustaw G. Garuga
Psztymulec

W czerwcowym SFFiH ukaże się moje najnowsze, bezxiaowe, bezcairenowe i w ogóle pozacyklowe opowiadanie "Oko za oko", a w nim czarna przyszłość ekologicznych źródeł energii i osobisty dramat dwóch - nie dwojga! - ludzi, wszystko zaś w scenerii Podbeskidzia za x lat. Fragment tutaj: http://www.science-fiction.com.pl/www/i ... &Itemid=39

Awatar użytkownika
nosiwoda
Lord Ultor

Post autor: nosiwoda »

A nawet wręcz już się ukazało. Numer w kioskach.
"Having sons means (among other things) that we can buy things "for" those sons that we might not purchase for ourselves" - Tycho z PA

Awatar użytkownika
Albiorix
Niegrzeszny Mag

Post autor: Albiorix »

Opowiadanko sprawia wrażenie felietonu który został wepchnięty w usta bohaterów żeby nie być felietonem :O

Ideowo zgoda :)
nie rozumiem was, jestem nieradioaktywny i nie może mnie zniszczyć ochrona wybrzeża.

Awatar użytkownika
Gustaw G. Garuga
Psztymulec

Albiorixie, tak dla pewności - Twoja opinia dotyczy całości opowiadania na papierze, czy fragmentu w internecie?

Awatar użytkownika
Albiorix
Niegrzeszny Mag

Post autor: Albiorix »

Fragmentu w internecie.
nie rozumiem was, jestem nieradioaktywny i nie może mnie zniszczyć ochrona wybrzeża.

ODPOWIEDZ