Poszukiwany, poszukiwana, czyli rzecz o książkach

czyli odpowiednie miejsce dla bibliotekarzy, bibliofilów, moli książkowych i wszystkich tych nieżyciowych czytaczy

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kruger
Zgred, tetryk i maruda

Post autor: Kruger »

Tez mi się tak kiedyś wydawało.
Ale przecież nawet zwykłe okolice jakiegoś układu gwiezdnego, to potworne odległości. Dużo manewrowania, krótkie starcia. I tak przeważnie u Webera jest, starcia mają dość długie opisy, ale często się w nich powtarza, że trwają krótko. Więc opis jest rozciągnięty, si?
"Trzeba się pilnować, bo inaczej ani się człowiek obejrzy, a już zaczyna każdego żałować i w końcu nie ma komu w mordę dać." W. Wharton
POST SPONSOROWANY PRZEZ KŁULIKA

Awatar użytkownika
nosiwoda
Lord Ultor

Post autor: nosiwoda »

Kruger pisze: Spróbuj z jedną pozycją, z czyms z poczatku najlepiej (Placówka Basilisk) i zobaczysz.
Zwłaszcza że na stronie wyd. BAEN dwie pierwsze są legalnie do ściągnięcia, więc niczym nie ryzykujesz. Ja tak przeczytałem "On Basilisk Station", czytało się szybko, dalej niezbyt wciągnęło, więc porzuciłem "The Honor of the Queen".
"Having sons means (among other things) that we can buy things "for" those sons that we might not purchase for ourselves" - Tycho z PA

Awatar użytkownika
Młodzik
Yilanè

Post autor: Młodzik »

Zapewne naiwnością będzie pytanie, czy ktoś posiada "Welin" w stanie bardzo dobrym i byłby skłonny odsprzedać go za tyle, ile jest napisane na okładce

Awatar użytkownika
mr.maras
C3PO

Post autor: mr.maras »

Rzeczywiście na Allegro życzą sobie ponad stówę. Ja swojego egzemplarza nie sprzedam Młodziku ale jest jeszcze dostępna w jednej, rzadko odwiedzanej polskiej księgarni internetowej w UK. Dla klubowiczów cena 9,25 funta + 3,49 funa za przesyłkę w UK, do tego koszt wysyłki do Polski. Chyba się nie kalkuluje. Może MAG wznowi?
po przeczytaniu spalić monitor

Awatar użytkownika
Młodzik
Yilanè

Ślepowidzenie wznowili już nie w wydaniu Ucztowym. Tak samo może być z Welinem. Niby strata niewielka, bo treść ta sama, ale moje kolekcjonerskie jestestwo jest bardzo niepocieszone ;).

Awatar użytkownika
mr.maras
C3PO

Wiem, też spędziłem masę czasu na poszukiwaniach "Ślepowidzenia" w twardej oprawie. Nadaremnie. Miękka okładka stoi obok "Rozgwiazdy", z dala od serii UW.

Awatar użytkownika
Młodzik
Yilanè

Ano identycznie u mnie. Najwyżej na Allegro zaszaleję, albo będę błagał Maga o dodruk.

Awatar użytkownika
mr.maras
C3PO

Ewentualnie mogę ci kupić we wspomnianej księgarni, odwdzięczyłbyś mi się zakupem i wysyłką książki w tej samej cenie z Polski. Koszty wysyłki w UK odpadłyby gdybym je zamortyzował większą paczką z Wolumena z 1-2 pozycjami dla mnie. To nadal 9.25 plus przesyłka do Polski, sporo ale mniej niż na Allegro. Funt stoi około 5.00 złotych.

Awatar użytkownika
Młodzik
Yilanè

Najpierw musiałbym poznać tajemnice wysyłki za granicę. Rozejrzę się, może pójdę na ten układ ;).

Awatar użytkownika
mr.maras
C3PO

Nie ma sprawy, zrób rozpoznanie i się zastanów. Dla przykładu ostatnia przesyłka z Powergraphu o wadze jednej grubszej książki kosztowała mnie 26 złotych. Najtaniej wychodzi chyba przesyłka kurierska (np. UPS, Pocztex).

Awatar użytkownika
Młodzik
Yilanè

Hah, najpierw muszę kasę uciułać, wiesz, wracam do statusu biednego studenta :).
Ale tak - szkoda zmarnować okazję.

Awatar użytkownika
mr.maras
C3PO

Spoko. Ja w czasach studenckich miałem inne priorytety w wydatkach - najpierw książki, potem zabawa, a na końcu artykuły pierwszej potrzeby.

Awatar użytkownika
Darth_Franek
Pćma

Poszukuję Fanzinu albedo nr 5 i 6 oraz kilku stron...

Post autor: Darth_Franek »

Witajcie Starzy Wyjadacze!

Odkopałem ostatnio swoje archiwa i próbuję dokompletować archiwalia fandomowe. Na chwilę obecną poszukuję numeru 5 i 6 fanzinu Albedo Wojtka Sedeńki i... kilku brakujących stron z numeru 4. Braki dotyczą stron: 23, 24, 25, 26 i 43, 44, 45, 46.

Fanziny najlepiej w wersji oryginalnej odkupię/wymienię. Nie pogardzę też skanami lub kserokopiami.

Mam też pytanie - jest tutaj, albo gdzieś w sieci, jakiś specjalny kącik dla bilbiofilów (tj. tych, co bardziej zbierają i archiwizują, niż czytają)?

Np. wiadomości dotyczące serii wydawniczych (Fantastyka Groza wyd Literackie, Fantastyka Przygoda - Iskry).

Fantasta.pl już poznałem, ale nie jest to jeszcze to, o czym marzyłem - brakuje mi forum wymiany doświadczeń kącika kupie-szukam-wymienię-zamienię ukierunkowanego właśnie na fantastykę. I to tę raczej do 2000 roku, bo jakoś mi ta wampiriada metroseksualna nie całkiem ten teges...
"...nikt nie zna ścieżek gwiazd..."
-------------------------------------------------------
Oszołomy wszystkich światów łączcie się !

Awatar użytkownika
Młodzik
Yilanè

Re: Poszukiwany, poszukiwana, czyli rzecz o książkach

Zna ktoś może książki na temat życia w XIX wieku, szczególnie arystokracji, szczególnie brytyjskiej?

Awatar użytkownika
ElGeneral
Mistrz Jedi

Re: Poszukiwany, poszukiwana, czyli rzecz o książkach

Post autor: ElGeneral »

Thackeray "Dzieje Pendennisa", albo to!
http://en.wikipedia.org/wiki/Jeeves
Lub to...
http://en.wikipedia.org/wiki/Jane_Austen
Takie jest moje zdanie w tej materii, a oprócz tego uważam, że Kartagina powinna być zburzona.

ODPOWIEDZ