Co ja czytałam?

czyli odpowiednie miejsce dla bibliotekarzy, bibliofilów, moli książkowych i wszystkich tych nieżyciowych czytaczy

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hundzia
Złomek forumowy

Post autor: hundzia »

Nie jestem pewna, ale coś mi się przypomina. Historia dzieci, dwóch chłopców i najmłodszej - dziewczynki, zagubionych gdzieś na Zakaukaziu? Zbierali cebulę na pustkowiach, udomawiali dzikie koniki, łowili samoręcznie ryby?
Tam chyba był też wielbład z chustą na szyi, ktory zaatakowal najstarszego - Henryka.
Nie przypomnę sobie na pewno, bo nie mam teraz na półce - Mali zwycięzcy Ossendowskiego?
Wzrúsz Wirúsa!
Wł%aś)&nie cz.yszc/.zę kl]a1!wia;túr*ę

Awatar użytkownika
Procella
Fargi

Post autor: Procella »

Być może. Tak, mogło to być to, ale nie jestem pewna. Niestety całej historii nie pamiętam/nie czytałam, pamiętam tylko ten fragment. Jeżeli kiedyś będę miała tę książkę w zasięgu ręki, sprawdzę. Dzięki.
¿ǝıʍołƃ ɐu ıoʇs ʇɐıʍś ǝż 'ǝıuǝżɐɹʍ ɯǝsɐzɔ ǝıɔɐɯ

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Co ja czytałam?

Post autor: Alfi »

Alfi pisze: sob, 25 lut 2012 18:35 Czy komuś coś mówi tytuł Księżniczka i perła? Bo pamiętam, że kiedyś coś takiego czytałem, a do niczego nie mogę "przypasować". Może to baśń była, może coś w stylu gwiezdnych wojen, może historyjka szkolna w stylu Niziurskiego albo romansik dla licealistek w stylu Siesickiej... Nic, pustka w głowie.
Chyba wiem. To prawdopodobnie było w "Wakacjach z Emilem". A Emil miał bodaj "fryzurę na Beatlesa", co mu pewna babcia wspaniałomyślnie wybaczyła, i w finale zdemaskował szpiega.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

zanstaszek9
Sepulka

Co ja czytałam?

Post autor: zanstaszek9 »

Szukam książki fantasy, którą czytałem jako nastolatek podczas letnich wakacji wiele lat temu. Historia opowiadała o chłopcu lub nastoletnim chłopaku, który został zabrany na przygodę, chyba przez maga.

Pamiętam scenę, w której spali w gospodzie lub karczmie, a w nocy zaatakowali ich asasyni. Chłopiec schował się pod łóżkiem i zaczął dźgać nożem w stopy w butach, ponieważ jego towarzysze spali boso, więc tylko asasyni mogli mieć na sobie buty.

Czytałem tę książkę po polsku, więc mogła to być albo tłumaczenie, albo książka oryginalnie napisana po polsku. Musiałem ją przeczytać między 2006 a 2016 rokiem.

Wydaje mi się, że pamiętam jeszcze dwie inne sceny, choć nie jestem pewny czy to z tej samej książki.

Pierwsza dotyczy miasta które bohaterowie odwiedzili, w którym nie ma biednych ludzi ani żebraków, ponieważ mieszkańcy są bardzo hojni. Jest tam mała anegdota o kimś, kto próbował tam żebrać i tego samego dnia stał się najbogatszym człowiekiem w mieści.

Druga scena rozgrywa się na pustyni, gdzie wewnętrzny monolog chłopca opisuje jego suche gardło i pragnienie.

Scene z dźganiem spod łóżka po butach pamiętam najbardziej, kojarzy ktoś może tytuł?

Awatar użytkownika
Q
Strategos

Co ja czytałam?

Post autor: Q »

Zabiłeś mi ćwieka. Też pamiętam tę butną ;) scenę, ale nie mogę sobie przypomnieć skąd.

A tak w ogóle sio do "Łowiska", przedstawić się, jak obyczaj każe ;P
forum miłośników serialu „Star Trek”, gdzie ludzi zdolnych do używania mózgu po prostu nie ma - Przewodas

Awatar użytkownika
jaynova
Klapaucjusz

Co ja czytałam?

Post autor: jaynova »

A ja szukam starej polskiej ksiązki, gdzie nastoletni bohaterowie w czasach PRL spotykali postacie z mitów greckich.
Np. pomagali Odyseuszowi zwerbować Achillesa na wojnę trojańską.
Były chyba nawet dwie części...
"May God have mercy upon my enemies; they will need it." - Gen. George Patton.

Awatar użytkownika
Q
Strategos

Co ja czytałam?

A to akurat proste - "Historie nie z tej ziemi" i "Nić Ariadny, czyli po nitce do kłębka" Anny M. Komornickej. Do dziś mam je w półce.
forum miłośników serialu „Star Trek”, gdzie ludzi zdolnych do używania mózgu po prostu nie ma - Przewodas

Awatar użytkownika
jaynova
Klapaucjusz

Co ja czytałam?

Faktycznie , dzięki ci bardzo, teraz muszę ebuka znaleźć 😁
Miałem kiedyś dużo frajdy z czytania starych książek.

Awatar użytkownika
Q
Strategos

Co ja czytałam?

Nie ma za co ;).

Awatar użytkownika
jaynova
Klapaucjusz

Co ja czytałam?

Mam plan wrócić do tego ;)

Awatar użytkownika
Q
Strategos

Co ja czytałam?

Podziel się wrażeniami na etapie realizacji;).

zanstaszek9
Sepulka

Co ja czytałam?

Post autor: zanstaszek9 »

Q pisze: wt, 07 sty 2025 16:32 Zabiłeś mi ćwieka. Też pamiętam tę butną ;) scenę, ale nie mogę sobie przypomnieć skąd.
Pogrzebałem trochę i zapytałem pana Roberta J. Szmidt ze strony Fantastyka Polska oraz http://www.bazaebokow.robertjszmidt.pl/ , on podpytał dalej i został wskazany cykl Kroniki Królobójcy, autor Patrick Rothfuss, możliwe że w tomie Imię Wiatru.
Nie udało mi się jeszcze zweryfikować, ale jest to jakiś trop 😁

ODPOWIEDZ