Poszukiwany, poszukiwana, czyli rzecz o książkach

czyli odpowiednie miejsce dla bibliotekarzy, bibliofilów, moli książkowych i wszystkich tych nieżyciowych czytaczy

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hundzia
Złomek forumowy

Post autor: hundzia »

Dostałam książkę Trudi Canavan o Gildii Magów, z możliwością wymiany w księgarni na coś innego.
Cały myk polega na tym, że książka kupiona była ponad dwa tygodnie temu, a wymieniać można do 18 dni od zakupu.
Przerzuciłam kilka stron i... sama nie wiem. Czy to znowu klasyczne fantasy z drobnymi wariacjami na temat magii i potteryzmu? Ktoś czytał? Bo zasiadłam przy Zambochu i za nic nie przerwę czytania dla pani Canavan. Nie zachęciła mnie wystarczająco.
Wzrúsz Wirúsa!
Wł%aś)&nie cz.yszc/.zę kl]a1!wia;túr*ę

Awatar użytkownika
Młodzik
Yilanè

Post autor: Młodzik »

Hmm... czytałem. Bardzo przyjemne było. Taki Harry Potter dla starszych dzieci (bo się pojawiają sceny erotyczne, odrobinę ocenzurowane, ale jednak; wątek homoseksualny również). Ewidentnie literatura rozrywkowa, niewymagająca. Ostatnie dwa tomy pochłonąłem w dwa dni i nie żałuję pieniędzy wydanych na trylogię. A siostra panią Canavan uwielbia i przeczytała wszystkie jej książki ;).

Awatar użytkownika
Ilt
Stalker

Post autor: Ilt »

memon pisze:Szukam książek fantasy, w których głównymi bohaterkami są kobiety (lub przynajmniej są jednymi z pierwszoplanowych postaci).
Dary Anioła (cykl), Anita Blake (cykl), Córka Łupieżcy, Wojny Świata Wynurzonego (chyba, nie pamiętam już dokładnie), Opowieści/Wiedźma z Wilżyńskiej Doliny, Zawód Wiedźma (cykl), Załatwiaczka, Wyższa Magia, Zapadlisko (cykl), Magia parzy/kąsa/uderza (cykl), Trylogia Czarnego Maga (cykl), Białe Ściany, Dzika Energia, Przysięga i Honor (cykl), Heroldowie Valdemaru (cykl), Wrota (autorkę na forum można/należy :P/ molestować o trzeci tom), Wylęgarnia, Jesienne Ognie, Trzy Wiedźmy (i następne z wiedźmami Pratchetta). Nic więcej nie przychodzi mi teraz na myśl. Autorów dostaniesz po wpisaniu tytułów w google.
The mind is not a vessel to be filled but a fire to be kindled.

Awatar użytkownika
mr.maras
C3PO

Post autor: mr.maras »

O "babach" polecam trzy pierwsze tomy "Swiata Czarownic" Andre Norton. Potem to juz telenowela. No i oczywiscie "Mgly Avalonu" Bradley wraz z kolejnymi czesciami (polecam juz nieco mniej). Dla feministek to i pewnie "Tehanu" Ursuli K. Le Guin, czwarty i najslabszy tom klasycznego Ziemiomorza.
Najlepsza z fantastycznych powiesci o kobietach jest jednak powiesc science-fiction: "Houston, Houston, czy mnie słyszysz?" Jamesa Tiptree Jr wydana przez Zyska przed dekada w zbiorku pod podobnym tytulem i wczesniej (w wersji zdaje sie okrojonej) w starej Fantastyce (z okazji Dnia Kobiet z zastrzezeniem, ze dla doroslych ;)))
po przeczytaniu spalić monitor

Awatar użytkownika
neularger
Strategos

Post autor: neularger »

hundzia pisze:Przerzuciłam kilka stron i... sama nie wiem. Czy to znowu klasyczne fantasy z drobnymi wariacjami na temat magii i potteryzmu? Ktoś czytał?
Ja też zacząłem i zupełnie nie mogłem się wciągnąć. Zupełnie mnie nie ciągnęło do czytania tego. Ostatecznie dzieło dobiła recenzja z Ft-a (tak mi się zdaje).
You can do anything you like... but you must never be rude. Rude is being weak.
Ty, Margoto, niszczysz piękne i oryginalne kreacje stylistyczne, koncepcje cudne językowe.
Jesteś językową demolką.
- by Ebola ;)

Awatar użytkownika
Harna
Łurzowy Kłulik

Post autor: Harna »

neularger pisze:Ostatecznie dzieło dobiła recenzja z Ft-a (tak mi się zdaje).
Tom pierwszy i drugi, tom trzeci i prequel razem z pierwszym tomem następnej trylogii czy czegoś tam.
– Wszyscy chyba wiedzą, że kicający łurzowy kłulik to zapowiedź śmierci.
– Hmm, dla nas znaczy coś całkiem odmiennego – szczęśliwe potomstwo...
© Wojciech Świdziniewski, Kłopoty w Hamdirholm
Wzrúsz Wirúsa!

Awatar użytkownika
Młodzik
Yilanè

Zgadzam się z recenzją, choć ja tych wad zupełnie nie zauważyłem, i wszystkie tomy pochłonąłem w tempie ekspresowym. Znaczy, pierwszą trylogię, bo do prequela i "Ery Pięciorga" mnie nie ciągnęło. Ot, taki odmóżdżacz jakiego teraz potrzebuję ;). Ale to dopiero po sesji, po sesji :).

Awatar użytkownika
Cordeliane
Wynalazca KNS

Post autor: Cordeliane »

mr.maras pisze:Najlepsza z fantastycznych powiesci o kobietach jest jednak powiesc science-fiction: "Houston, Houston, czy mnie słyszysz?" Jamesa Tiptree Jr
Pewnie dlatego, że James Tiptree Jr była kobietą ;)
NMSP
Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until they speak.

Awatar użytkownika
mr.maras
C3PO

Post autor: mr.maras »

Tak. I do tego szpiegiem*.

Edit.* A wlasciwie pracownikiem wywiadu amerykanskich sil powietrznych.
po przeczytaniu spalić monitor

Awatar użytkownika
Marchew
Kurdel

Post autor: Marchew »

A dla mnie ta Canvan, to była katorga. Przeczytałem te 3 tomy, bo serdecznie nienawidzę niedokończonych opowieści, a już zacząłem... Ani to dobre, ani szczególnie wciągające, świat w cyklu jest jakby kartonowy. Jak bodajże jeden z ambasadorów był na jakiejś tam wyprawie to wydawało mi się, że zaraz wejdzie w niewidzialną ścianę niczym postać w grze komputerowej, takie to było mało plastyczne. Stworzone na potrzeby paru scen.

W dodatku miałem odmienne wrażenia do opisanych w recenzji - zapamiętałem to jako cykl wręcz jednowątkowy (przynajmniej pierwszą część), do bólu prosty.

Wysoką sprzedaż to sobie tłumaczyłem jedynie tym, że masowy niewyrobiony czytelnik chyba nic trudniejszego nie trawi...

No, ale to takie moje 0,75 eurocenta.

Awatar użytkownika
Ebola
Straszny Wirus

Post autor: Ebola »

A ja się z Tobą, Marchewo, zgadzam. na przekór recenzjom i wysokości sprzedaży. :) Nie ma na czym oka zawiesić. Takie "Nastoletnie panienki to łykną".
Jedz szczaw i mirabelki, a będziesz, bracie, wielki!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas)
Wzrúsz Wirúsa!

Awatar użytkownika
Młodzik
Yilanè

Sugerujecie, że jestem nastoletnią panienką? Foch!
<oDhOdZi UrAżOnY nA zAbUj>

Awatar użytkownika
Ebola
Straszny Wirus

Post autor: Ebola »

Młodzik pisze:<oDhOdZi UrAżOnY nA zAbUj>
Aleszzzz skond!!! <przeczenie>
<zmartwiona> Nie, nie! <myśli>!!! Źle nas zrozumiałeś <kłopot kłopot> <przykrość>!Chodziło nam o coś innego!<niezrozumienie emo mydło ciach>

Cholerka, chyba się stęskniłam za... tuberozą?<konfuzja>tuberkulozą?<brak danych>mimozą? <niepamięć><ciemność><mrok>
Jedz szczaw i mirabelki, a będziesz, bracie, wielki!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas)
Wzrúsz Wirúsa!

Awatar użytkownika
Yuki
Furia Bez Pardonu

Post autor: Yuki »

Ebola pisze:Cholerka, chyba się stęskniłam za... tuberozą?<konfuzja>tuberkulozą?<brak danych>mimozą? <niepamięć><ciemność><mrok>
Turbozgrozą. I światem pełnym didaskaliów ;->
There's some questions got answers and some haven't

Awatar użytkownika
eLAN
Sepulka

Post autor: eLAN »

Yo, ja jako młody czytelnik, niedawno zachęcony do fantastyki chciałbym się Was poradzić, co TRZEBA znać :) Moja wiedza na temat dobrych książek jest póki co mizerna i mam wrażenie, że mówiąc, że nie znam jakiegoś tytułu wypadam bardzo miernie.

Z tego, co czytałem do tej pory to oczywiście Spakowski, Tolkien, Grzędowicz, Wegner, Rowling, wspomnianą Canavan też czytałem - zanudza niemiłosiernie, Dukaj, Martin.

Słyszałem wiele, naprawdę wiele nazwisk, ale zastanawia mnie, jakie pozycje są uznawane przez wszystkich jako trzon, perełki literatury fantasy(chociaż podobno to ten "gorszy" dział fantastyki...)

ODPOWIEDZ