Navajero, mniej znany jako Adam Przechrzta

czyli o naszych albo cudzych autorach i ich dziełach - wszystko co chcielibyście wiedzieć, a o co (nie)boicie się zapytać

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Navajero
Klapaucjusz

Post autor: Navajero »

Mam nadzieję, że się spodoba :)
"Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Awatar użytkownika
Madzik
Tygrys Redakcyjny

Post autor: Madzik »

Przeczytałam sobie "Pierwszy Krok" wczoraj wieczorem. Właściwie nawet nie "przeczytałam" a "wsysłam".
Recenzent ze mnie żaden, więc tylko tak o, garść luźnych uwag.
Podobało mi się. Fajnie się czytało. No i te sceny walki... Uwielbiam, jak o sprawach "zabójczych" pisze ktoś, kto się naprawdę zna, a nie wydaje mu się, że się zna, bo parę seriali w TV obejrzał.
Parę momentów było wręcz genialnych, jak np kiedy Adam "nauczył Oktawiana zabijać" (to jeszcze nie spoiler, prawda?). Mniam.
Duże brawa.
I tylko czasami ta absolutna przezaje...fajność bohatera mnie drażniła. Miałam dziką ochotę podpatrzeć, jak ukradkiem kopie staruszkę albo chociaż dłubie w nosie. Jakąś taką małą bezsensowną podpadziochę żeby zaliczył... No ale nie zrobił tego, co zresztą wcale nie dziwne, bo by nie pasowało do image'u postaci.
Ogólnie piknie. Proszę o jeszcze :)
Arma virumque cano

Awatar użytkownika
Navajero
Klapaucjusz

Dzięki za opinię. Co do tego ekhmm... brzydkiego słowa związanego z bohaterem :P No coś w tym co piszesz jest. Widzę to jako autor ostro i wyraźnie. Ja zresztą rzadko jestem zadowolony ze swoich tekstów dłużej niż kilka miesięcy, a te "miodowe" w przypadku "Pierwszego kroku" już minęły. Planuję drugi tom i na pewno de Sarnac będzie tam już bardziej wielowymiarowy. Mam nadzieję, że skusisz się i na "Chorągiew Michała Archanioła" :)
"Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Awatar użytkownika
Madzik
Tygrys Redakcyjny

A i owszem, skuszę się.

Co prawda przyznaję ze wstydem, że "Pierwszy krok" był podarowany, nie kupiony. Ze względu bowiem na remont zaliczam się obecnie do osób skrajnie ubogich. Wzruszony tym faktem Nasz Wydawca podprowadził mnie w Lublinie do szafy pełnej książek i hojnie rzekł: "Wybieraj!". No to wzięłam parę takich najbardziej mnie interesujących...

W ostateczności, przy totalnym braku funduszy, zaproponuję Ci barter: "Chorągiew..." za "Nikt'a". Zawsze będziesz mógł spuścić na allegro, jakby co ;)
Arma virumque cano

Awatar użytkownika
Navajero
Klapaucjusz

Madzik pisze: W ostateczności, przy totalnym braku funduszy, zaproponuję Ci barter: "Chorągiew..." za "Nikt'a". Zawsze będziesz mógł spuścić na allegro, jakby co ;)
Może być :)
dr Samuel Johnson

Awatar użytkownika
Madzik
Tygrys Redakcyjny

Dostałam "Chorągiew..." - dziękować, dziękować.

Hurra - mam co czytać dziś wieczorem! :)
Arma virumque cano

Awatar użytkownika
Navajero
Klapaucjusz

Nie chwal dnia przed zachodem czy jakoś tak, ale fajnie, że doszło :)
dr Samuel Johnson

Rafał Dębski
Mamun

Post autor: Rafał Dębski »

Nie bydźcie już taki skromny, towarzyszu. Całej książki wprawdzie jeszcze nie wchłonąłem, ale rzuciłem okiem tu i tam, a rzucanie tymże okiem dostarczyło mi sporo zadowolenia.

Awatar użytkownika
Navajero
Klapaucjusz

Bardzo mnie to cieszy Rafale, ale...eee... jakim cudem mogłeś rzucić? Bo to jeszcze do premiery trochę czasu? :)
dr Samuel Johnson

Awatar użytkownika
Husiaty
Pćma

Post autor: Husiaty »

Chcialem sie zaopatrzyc w Pierwszy Krok jako ze wiele osob chwali, bylem w empiku przy Wola Parku w Warszawie i ni ma. Chyba przed feriami zajrze na marszalkowska, tam musza miec, a na te dwa tygodnie cos do czytania sie przyda ;-)

Mam nadzieje, ze sie nie zawiode, ale skoro tyle osob tak chwali, to musi byc dobre..!
Ostatnio napisałem bestsellera, tylko jakoś kiepsko się sprzedaje...

Awatar użytkownika
Navajero
Klapaucjusz

De gustibus. Jednym się podoba, innym nie :) Ale generalnie książka powinna być w sklepach, bo chyba jakiś dodruk był.
dr Samuel Johnson

Awatar użytkownika
Q
Strategos

Post autor: Q »

Jak czytam te Wasze (zwłaszcza Madzikowe) pienia i recenzje w necie (musiałem sprawdzić nadczym piejecie ;-) ), to też mnie ochota naszła. Zwłaszcza, że ten "Pierwszy krok" ponoć w tradycji Dumasa.
forum miłośników serialu „Star Trek”, gdzie ludzi zdolnych do używania mózgu po prostu nie ma - Przewodas

Awatar użytkownika
Navajero
Klapaucjusz

Jak lubisz Les trois Mousquetaires to kto wie, może się spodoba? ;)
dr Samuel Johnson

Awatar użytkownika
Q
Strategos

Post autor: Q »

Navajero pisze:Jak lubisz Les trois Mousquetaires
Lubię? To jedna z książek (obok "Cyberiady", "Wizji lokalnej" i "Pirxa"), do których wracałem więcej razy niż mogę zliczyć. I najlepsza powieść rozrywkowa jaką znam.

ps. poszukałem fragmentów w sieci (znalazłem jeden) i wyszło mi (tak napierwszy rzut oka), że Twoja powieść łączy klimaty płaszcza i szpady, z fantastyką militarną a'la Weber i eklektyzmem nieco w stylu Warhammera, to może być ciekawa mieszanka... ;-)
forum miłośników serialu „Star Trek”, gdzie ludzi zdolnych do używania mózgu po prostu nie ma - Przewodas

Awatar użytkownika
Navajero
Klapaucjusz

Q pisze:to może być ciekawa mieszanka... ;-)
To już nie mnie o tym wyrokować :)
dr Samuel Johnson

ODPOWIEDZ