Robota dla pisarza

Żale i radości wszystkich początkujących na niwie.

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Albiorix
Niegrzeszny Mag

Post autor: Albiorix »

Potrzeba: spędzić jak najlepiej czas podróży z domu do pracy i z pracy do domu.

Motoryzacja:
Atrakcje: radio, trąbienie na innych w korku, wciskanie się, komentowanie bezczelności innych kierowców.
Koszt: paliwo + OC + naprawy + samochód liczony jakby był na raty = zwykle 500 do 2000 miesięcznie

Komunikacja + literatura:
Atrakcje: czytanie, stanie w tłoku.
Koszt: bilet miesięczny + ksiązki = 50 do 1000 miesięcznie
nie rozumiem was, jestem nieradioaktywny i nie może mnie zniszczyć ochrona wybrzeża.

Awatar użytkownika
Marcin Robert
Niegrzeszny Mag

Post autor: Marcin Robert »

SzaryKocur pisze:Usługi komunikacyjne a rynek motoryzacyjny to jednak nie to samo.
Ano fakt. Im więcej prywatnych samochodów, tym mniejsze czytelnictwo. ;) Z drugiej jednak strony, im bardziej zapchane będą nasze drogi, tym więcej ludzi będzie czytało w korkach. ;)

Awatar użytkownika
Gata Gris
Kurdel

Post autor: Gata Gris »

Marcin Robert pisze:Z drugiej jednak strony, im bardziej zapchane będą nasze drogi, tym więcej ludzi będzie czytało w korkach. ;)
A wiesz, że może nie? Gdy mój tramwaj stoi w korku (zdarza się dzięki genialnemu pomysłowi, że gdzieniegdzie tory są częścią jezdni), ja nawet nie wyjmuję nosa z książki, a jak kierowcy utkwią, to zaczynają się bezsilnie wściekać i wydzwaniać z komórek...
Bardzo lubię czytać! Na świecie jest tyle wspaniałych książek! Ja na ten przykład mogę pić miesiąc albo dwa, a potem wziąć i przeczytać jakąś książkę... I ta książka wyda mi się taka dobra, a ja sobie taki zły, że się okropnie denerwuję...

Awatar użytkownika
Małgorzata
Gadulissima

Post autor: Małgorzata »

A jednak w pewnym stopniu Dabliu miał rację. Znalazłam stare badania. Jest tu potwierdzenie tego, co mówił - nie do końca zatem eksperyment z odwracaniem lufy był bezsensowny. Powiedziałabym nawet, że poznawczy całkiem.

Otóż:
Za Ipsos pisze:Książki czytają częściej kobiety niż mężczyźni: przynajmniej jedną książkę w ciągu ostatniego półrocza przeczytało 66 proc. kobiet i 50 proc. mężczyzn. Odsetek osób, które przeczytały co najmniej jedną książkę w ciągu ostatnich 6 miesięcy rośnie wraz z wykształceniem Polaków, maleje zaś wraz z wiekiem. Choć wśród ogółu Polaków odsetek osób czytających książki spadł w ciągu ostatnich dwóch lat o 6 proc., to jednak pozostał on niezmienny wśród osób z wykształceniem wyższym i średnim, wśród osób w wieku od 15 do 18 lat oraz w wieku powyżej 59 lat.
Podkreślenia moje.

W innych badaniach, niestety też starych (z 2006 roku, podobnie, jak te z Ipsos) pojawia się wskazanie, że odsetek czytelników stanowi 50% grupy wiekowej 15+, lecz odsetek kupujących - tylko 30%.
Co potwierdza moją tezę, że istnieje pewna rozdzielność między czytelnictwem i zakupem książek.
Na dodatek fantastyka należy do słabo kupowanych - dół na liście preferencji czytelniczych. Chociaż teraz mogło to się trochę zmienić - eskapizm to częsta postawa wobec kryzysu.

No, i jak zwykle: książki są za drogie - podstawowa bariera zakupu. Ciekawe, że żadne statystyki nie wspominają o czytelnictwie ebooków... :P
Chciałabym wiedzieć, naprawdę. :)))

edit: Tu jeszcze o tym, ile młodzi mają kasy i na co ją wydają oraz jakie są ich wpływy na decyzje nabywcze rodziców.
7% kupuje książki za kieszonkowe. Tyle w temacie czytelnictwo i zakupy w najmłodszej kategorii wiekowej. :p
So many wankers - so little time...

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Post autor: Alfi »

Ipsos pisze: Odsetek osób, które przeczytały co najmniej jedną książkę w ciągu ostatnich 6 miesięcy rośnie wraz z wykształceniem Polaków, maleje zaś wraz z wiekiem.
Jest pewna granica wieku, powyżej której nie ma lektur obowiązkowych.
Ipsos pisze:Choć wśród ogółu Polaków odsetek osób czytających książki spadł w ciągu ostatnich dwóch lat o 6 proc., to jednak pozostał on niezmienny wśród osób z wykształceniem wyższym i średnim, wśród osób w wieku od 15 do 18 lat oraz w wieku powyżej 59 lat.
Czyli wiek lektur obowiązkowych + emerytura. Ta druga granica wieku będzie w najbliższej przyszłości znacznie wyższa, w związku ze zmianami prawnymi.
Małgorzata pisze: Na dodatek fantastyka należy do słabo kupowanych - dół na liście preferencji czytelniczych. Chociaż teraz mogło to się trochę zmienić - eskapizm to częsta postawa wobec kryzysu.

Przed rokiem 2000 bywało inaczej... Mam na temat swoją teorię, ale wolę jej nie ujawniać, bo znów się okaże, że jestem nieprawomyślny i zasługuję na chłostę pod pręgierzem.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Małgorzata
Gadulissima

W badaniach Ipsos rzeczywiście uwzględniono lektury obowiązkowe/konieczne. W badaniach czytelnictwa MBC - definicja czytelnika była ograniczona bardziej: co najmniej jedna książka poza tymi, które wiążą się z nauką lub pracą (czyli minus lektury obowiązkowe, podręczniki, teksty szkoleniowe, etc.). Wyniki statystyk były podobne, na ile mogę ocenić z pamięci. Znaczy, podejrzewam, że w Ipsos respondenci odpowiadali eliminując kwestie lektur obowiązkowych, przynajmniej częściowo.

Alfi, a czemu uważasz, że nieprawomyślną masz teorię? :)))

Awatar użytkownika
inatheblue
Cylon

Post autor: inatheblue »

Margot, czy to znaczy, że wannabe/poczatkujący/autor (niepotrzebne skreślić) wg definicji nie czyta w ogóle? :D

Awatar użytkownika
Dabliu
ZakuŻony Terminator

Post autor: Dabliu »

inatheblue pisze:Margot, czy to znaczy, że wannabe/poczatkujący/autor (niepotrzebne skreślić) wg definicji nie czyta w ogóle? :D
Ach, wiesz, jak to jest z tymi statystykami... Statystycznie rzecz biorąc, wychodząc z psem na spacer, i Ty i pies macie po trzy nogi ;)))

Awatar użytkownika
Małgorzata
Gadulissima

Wiadomo, statystyki nie kłamią... :P:P:P

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Małgorzata pisze:Alfi, a czemu uważasz, że nieprawomyślną masz teorię? :)))
Ja już wiem na pamięć, za co mogę po łbie oberwać;).
inatheblue pisze:Margot, czy to znaczy, że wannabe/poczatkujący/autor (niepotrzebne skreślić) wg definicji nie czyta w ogóle? :D
Ja nie czitatiel, ja pisatiel - jak mówił ktoś tam za wschodnią granicą.
Skoro niekoniecznie trzeba umieć pisać, żeby pisać - to czytanie też chyba nie jest konieczne?
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Albiorix
Niegrzeszny Mag

Post autor: Albiorix »

Po prostu taki pisarz czy redaktor pisma fantastycznego kiedy czyta fantastykę, czyta rzeczy związane z pracą, nie jest więc czytelnikiem w sensie czytania czegoś nie związanego z pracą ani nauką.
edit: Kiedy czyta coś (popularno)naukowego, coś z głównego nurtu - to też w jakimś sensie jest cegiełka na rzecz pisania fantastyki lepiej.

Chyba że zabierze się np za jakiś podręcznik do księgowości albo coś :)
nie rozumiem was, jestem nieradioaktywny i nie może mnie zniszczyć ochrona wybrzeża.

Awatar użytkownika
Małgorzata
Gadulissima

No, nie, aż tak kwantowy to ani pisarz, ani redaktor czy korektor nie jest. Znaczy, owszem, czytam to, co poprawiam (tak się składa, że jest to fantastyka i to jest praca), czytam słowniki i opracowania teoretyczno-literackie (to chyba też praca, ale ten słownik synonimów jest naprawdę interesujący), a oprócz tego przeczytałam też kilka książek, których nie redagowałam - tak się składa, że były to książki fantastyczne, ale nie redagowałam ich, więc się nie zaliczają do pracy, prawda? Czyli dla rozrywki przeczytałam. Czyli jestem czytelnik w sensie statystycznym - niezależnie, którą definicję się przyjmie. :P

Może z Autorami jest podobnie?

Alfi, ale za co oberwiesz? Ty wiesz, a ja nie wiem, to jak mam wiedzieć, gdzie Cię trafić w miętkie, żebyś oberwał? :)))

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Ech... Tsomitamme - jak mawiał ktoś tam w Złotej papudze Międzyrzeckiego, Artura zresztą.
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Małgorzata
Gadulissima

Mądrala. I mam się jakoś domyślić? Nic z tego - Międzyrzecki mi siedzi w pamięci bardziej poezją, tą tłumaczoną i tą własną. :P
Jak mi nie powiesz, za co Ci mam natłuc, to nie będę mogła Ci natłuc - nie da rady. :P

Awatar użytkownika
savikol
Fargi

Post autor: savikol »

Małgorzata pisze:Na dodatek fantastyka należy do słabo kupowanych - dół na liście preferencji czytelniczych. Chociaż teraz mogło to się trochę zmienić - eskapizm to częsta postawa wobec kryzysu.
Też gdzieś to czytałem, że fantastyka to ledwie 7% sprzedawanych w księgarniach pozycji. To dlaczego jak wchodzę do Ępiku, to fantastyka ma swój kącik, który rozmiarami przekracza większość innych? W tym na Marszałkowskiej to są dwie, dwustronne szafy wyspowe plus jeszcze jedna z horrorami i cała ściana długości kilkunastu kroków. Fantastyka zajmuje teren większy niż sensacja, historia i literatura piękna razem wzięte. Rozmiarami przerastają ją tylko słowniki i edukacja. Skoro sprzedaje się stosunkowo słabo, to czemu jej tak dużo? Powinna zajmować te 7-10 % powierzchni księgarni, a nie udawać jej filar. O co tu chodzi?

ODPOWIEDZ