Ostatnio czytaliśmy ver. 2

czyli odpowiednie miejsce dla bibliotekarzy, bibliofilów, moli książkowych i wszystkich tych nieżyciowych czytaczy

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Juhani
Laird of Theina Empire

Re: Ostatnio czytaliśmy ver. 2

Post autor: Juhani »

Cordeliane pisze:...w każdym razie Peteckiego sobie jeszcze poczytam :)
Większość wątku "Inspiracje i inne racje autorskie" była Mu poświęcona ostatnio. Ewidentny kanon s-f, nie zawiedziesz się.

Awatar użytkownika
Cordeliane
Wynalazca KNS

Post autor: Cordeliane »

Ano właśnie widzisz, moje dzisiejsze lenistwo. Pamiętałam, że dzwonili, ale nie w którym kościele - a nie chciało mi się szukać dokładniej.
Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until they speak.

Awatar użytkownika
Młodzik
Yilanè

Post autor: Młodzik »

Ślimak na zboczu

Czyli moje pierwsze spotkanie ze Strugackimi. I w najbliższej przyszłości raczej ostatnie. Książka w sumie dobra. Zalatuje Kafką, mnogość interpretacji nie ograniczających się tylko do "komunizm jest be". W sumie zastrzeżeń nie mam, tyle tylko, że książka zupełnie mnie nie porwała, widać degustibus.

Juhani
Laird of Theina Empire

To by było niemądre, tak szybko rezygnować ze Strugackich. Na moją odpowiedzialność spróbuj "Trudno być bogiem" i "Przyjaciel z piekła". Wybrałem pasujące trochę, tak mi się przynajmniej wydaje, pod Ciebie.

Awatar użytkownika
Młodzik
Yilanè

Post autor: Młodzik »

Och, w moim przypadku "najbliższa przyszłość" oznacza tych kilka dni niecierpliwego oczekiwania na przesyłkę z książkami fascynującego mnie autora. W księgarniach stoi "Poniedziałek zaczyna się w sobotę", mam chrapkę na tę powieść. Pewnie kupię ją, gdy tylko przeczytam to, co zalega u mnie na półkach.
Edit.

Awatar użytkownika
Ebola
Straszny Wirus

Post autor: Ebola »

Poniedziałek zaczyna się w sobotę, moi pierwsi Strugaccy. :)
Jedz szczaw i mirabelki, a będziesz, bracie, wielki!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas)
Wzrúsz Wirúsa!

Awatar użytkownika
hundzia
Złomek forumowy

Post autor: hundzia »

I Bajka o Trójce.
O wydziale mieszczącym się na piętrze miedzy pietrami. Ale schiza tam panowała! Nie wiem, co trzeba pić albo palić, żeby wymyślić coś podobnego!
Wzrúsz Wirúsa!
Wł%aś)&nie cz.yszc/.zę kl]a1!wia;túr*ę

Awatar użytkownika
nosiwoda
Lord Ultor

Post autor: nosiwoda »

A ja mam sentyment do "Pory deszczów". I oczywiście do "Fale tłumią wiatr", ale głównie z powodu ówczesnej iskrowej okładki. Bo nie sądzę, żebym wtedy zrozumiał za dużo z fabuły.
"Having sons means (among other things) that we can buy things "for" those sons that we might not purchase for ourselves" - Tycho z PA

Juhani
Laird of Theina Empire

A ja to "Atlas Chmur" Mitchella jakoś ostatnio za poleceniem Cordi. Jak dla mnie super. Może nie każdy lubi tego typu literaturę, ale ja stawiam wysoką notę. A konstrukcja powieści...paluszki lizać:) Baaardzo Ci Cordi dziękuję, za polecankę:))

Awatar użytkownika
Cordeliane
Wynalazca KNS

Post autor: Cordeliane »

Niezamaco, Ju, cieszę się, że Ci przypadło do gustu.
Do Mitchella mam podejście nieco sentymentalne, bo to takie moje małe prywatne odkrycie - nikt znajomy nie czytał, nikt mi nie polecał, nie mówił, czy mi się ma podobać, czy nie - sama sobie w księgarni przypadkiem ściągnęłam z półki coś nieznanego autora i mnie wessało. To był akurat Widmopis, resztę już kupowałam na bieżąco :)
Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until they speak.

Awatar użytkownika
Kruger
Zgred, tetryk i maruda

Post autor: Kruger »

A ja kolejny raz "Gateway" F. Pohla. I nieodmiennie tak samo się podoba, wciąga i fascynuje. Rewelacyjna konstrukcja, tahistoria opowiadana na przemian z wizytami u psychiatry. Może nieco naiwnawa ścieżka zdarzeń u tego lekarza, ale przynajmniej spójna. Świetny pomysł samej historii, rewelacyjnie i z rozmachem.
Kurde, musze jakoś skombinowac pozostałe części cyklu o Heechach.
"Trzeba się pilnować, bo inaczej ani się człowiek obejrzy, a już zaczyna każdego żałować i w końcu nie ma komu w mordę dać." W. Wharton
POST SPONSOROWANY PRZEZ KŁULIKA

Juhani
Laird of Theina Empire

Kruger pisze: Kurde, musze jakoś skombinowac pozostałe części cyklu o Heechach.
Ja też tak mam, Krugerze. Ale gdzieś ktoś bardzo mi odradzał, żebym nie zepsuł sobie wrażenia po rzeczywiście rewelacyjnej "Gateway". I do tej pory się waham. A "Gateway" co jaki czas sobie czytam.
Cordeliane pisze: To był akurat Widmopis, resztę już kupowałam na bieżąco :)
Może uda mi się jutro wypożyczyć:) Ale też gwoli dopełnienia Generalskiej polecanki, zacznę chyba dzisiaj "Waylandera", bo i tak kupiłem trzy Gemmelle hurtem:)

Awatar użytkownika
Kruger
Zgred, tetryk i maruda

Post autor: Kruger »

Wiesz, Kupcy wenusjańscy wrażenia nie zepsuli, a uzupełniające książeczkę inne opowiadanka, to właściwie taki ogólny opis sytuacji aż do spotkania z Heechami. Etapy, co kolejno odkrywano itp. Bardziej dokumentalnie niż prozaistycznie.
"Trzeba się pilnować, bo inaczej ani się człowiek obejrzy, a już zaczyna każdego żałować i w końcu nie ma komu w mordę dać." W. Wharton
POST SPONSOROWANY PRZEZ KŁULIKA

Awatar użytkownika
Procella
Fargi

Post autor: Procella »

Teraz czytam "Tajemnice wydarte zmarłym" Emily Craig, zagryzając, poniekąd tematycznie, robaczywymi czereśniami. Bardzo ciekawe, chyba że ktoś ma delikatny żołądek ;)

Trochę wcześniej dzisiaj skończyłam "Słoneczne wino" Bradbury'ego. Ładne to było, nawet bardzo.
¿ǝıʍołƃ ɐu ıoʇs ʇɐıʍś ǝż 'ǝıuǝżɐɹʍ ɯǝsɐzɔ ǝıɔɐɯ

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Post autor: Alfi »

Nie musisz się spieszyć, możesz część robaków zostawić na jutro. W dniu św. Piotra i Pawła możesz jeść mięso mimo piątku.
A w temacie: odświeżam sobie Chestertona Człowiek, który był Czwartkiem, bo odkryłem, że już nie pamiętam, czym się to je. Kapitalna groteska.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

ODPOWIEDZ