Większość wątku "Inspiracje i inne racje autorskie" była Mu poświęcona ostatnio. Ewidentny kanon s-f, nie zawiedziesz się.Cordeliane pisze:...w każdym razie Peteckiego sobie jeszcze poczytam :)
Ostatnio czytaliśmy ver. 2
Moderator: RedAktorzy
-
- Laird of Theina Empire
Re: Ostatnio czytaliśmy ver. 2
- Cordeliane
- Wynalazca KNS
Ano właśnie widzisz, moje dzisiejsze lenistwo. Pamiętałam, że dzwonili, ale nie w którym kościele - a nie chciało mi się szukać dokładniej.
Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until they speak.
- Młodzik
- Yilanè
Ślimak na zboczu
Czyli moje pierwsze spotkanie ze Strugackimi. I w najbliższej przyszłości raczej ostatnie. Książka w sumie dobra. Zalatuje Kafką, mnogość interpretacji nie ograniczających się tylko do "komunizm jest be". W sumie zastrzeżeń nie mam, tyle tylko, że książka zupełnie mnie nie porwała, widać degustibus.
Czyli moje pierwsze spotkanie ze Strugackimi. I w najbliższej przyszłości raczej ostatnie. Książka w sumie dobra. Zalatuje Kafką, mnogość interpretacji nie ograniczających się tylko do "komunizm jest be". W sumie zastrzeżeń nie mam, tyle tylko, że książka zupełnie mnie nie porwała, widać degustibus.
-
- Laird of Theina Empire
To by było niemądre, tak szybko rezygnować ze Strugackich. Na moją odpowiedzialność spróbuj "Trudno być bogiem" i "Przyjaciel z piekła". Wybrałem pasujące trochę, tak mi się przynajmniej wydaje, pod Ciebie.
- Młodzik
- Yilanè
Och, w moim przypadku "najbliższa przyszłość" oznacza tych kilka dni niecierpliwego oczekiwania na przesyłkę z książkami fascynującego mnie autora. W księgarniach stoi "Poniedziałek zaczyna się w sobotę", mam chrapkę na tę powieść. Pewnie kupię ją, gdy tylko przeczytam to, co zalega u mnie na półkach.
Edit.
Edit.
- Ebola
- Straszny Wirus
Poniedziałek zaczyna się w sobotę, moi pierwsi Strugaccy. :)
Jedz szczaw i mirabelki, a będziesz, bracie, wielki!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas)
Wzrúsz Wirúsa!
FORUM FAHRENHEITA KOREĄ PÓŁNOCNĄ POLSKIEJ FANTASTYKI! (Przewodas)
Wzrúsz Wirúsa!
- hundzia
- Złomek forumowy
I Bajka o Trójce.
O wydziale mieszczącym się na piętrze miedzy pietrami. Ale schiza tam panowała! Nie wiem, co trzeba pić albo palić, żeby wymyślić coś podobnego!
O wydziale mieszczącym się na piętrze miedzy pietrami. Ale schiza tam panowała! Nie wiem, co trzeba pić albo palić, żeby wymyślić coś podobnego!
Wzrúsz Wirúsa!
Wł%aś)&nie cz.yszc/.zę kl]a1!wia;túr*ę
Wł%aś)&nie cz.yszc/.zę kl]a1!wia;túr*ę
- nosiwoda
- Lord Ultor
A ja mam sentyment do "Pory deszczów". I oczywiście do "Fale tłumią wiatr", ale głównie z powodu ówczesnej iskrowej okładki. Bo nie sądzę, żebym wtedy zrozumiał za dużo z fabuły.
"Having sons means (among other things) that we can buy things "for" those sons that we might not purchase for ourselves" - Tycho z PA
-
- Laird of Theina Empire
A ja to "Atlas Chmur" Mitchella jakoś ostatnio za poleceniem Cordi. Jak dla mnie super. Może nie każdy lubi tego typu literaturę, ale ja stawiam wysoką notę. A konstrukcja powieści...paluszki lizać:) Baaardzo Ci Cordi dziękuję, za polecankę:))
- Cordeliane
- Wynalazca KNS
Niezamaco, Ju, cieszę się, że Ci przypadło do gustu.
Do Mitchella mam podejście nieco sentymentalne, bo to takie moje małe prywatne odkrycie - nikt znajomy nie czytał, nikt mi nie polecał, nie mówił, czy mi się ma podobać, czy nie - sama sobie w księgarni przypadkiem ściągnęłam z półki coś nieznanego autora i mnie wessało. To był akurat Widmopis, resztę już kupowałam na bieżąco :)
Do Mitchella mam podejście nieco sentymentalne, bo to takie moje małe prywatne odkrycie - nikt znajomy nie czytał, nikt mi nie polecał, nie mówił, czy mi się ma podobać, czy nie - sama sobie w księgarni przypadkiem ściągnęłam z półki coś nieznanego autora i mnie wessało. To był akurat Widmopis, resztę już kupowałam na bieżąco :)
Light travels faster than sound. That's why some people appear bright until they speak.
- Kruger
- Zgred, tetryk i maruda
A ja kolejny raz "Gateway" F. Pohla. I nieodmiennie tak samo się podoba, wciąga i fascynuje. Rewelacyjna konstrukcja, tahistoria opowiadana na przemian z wizytami u psychiatry. Może nieco naiwnawa ścieżka zdarzeń u tego lekarza, ale przynajmniej spójna. Świetny pomysł samej historii, rewelacyjnie i z rozmachem.
Kurde, musze jakoś skombinowac pozostałe części cyklu o Heechach.
Kurde, musze jakoś skombinowac pozostałe części cyklu o Heechach.
"Trzeba się pilnować, bo inaczej ani się człowiek obejrzy, a już zaczyna każdego żałować i w końcu nie ma komu w mordę dać." W. Wharton
POST SPONSOROWANY PRZEZ KŁULIKA
-
- Laird of Theina Empire
Ja też tak mam, Krugerze. Ale gdzieś ktoś bardzo mi odradzał, żebym nie zepsuł sobie wrażenia po rzeczywiście rewelacyjnej "Gateway". I do tej pory się waham. A "Gateway" co jaki czas sobie czytam.Kruger pisze: Kurde, musze jakoś skombinowac pozostałe części cyklu o Heechach.
Może uda mi się jutro wypożyczyć:) Ale też gwoli dopełnienia Generalskiej polecanki, zacznę chyba dzisiaj "Waylandera", bo i tak kupiłem trzy Gemmelle hurtem:)Cordeliane pisze: To był akurat Widmopis, resztę już kupowałam na bieżąco :)
- Kruger
- Zgred, tetryk i maruda
Wiesz, Kupcy wenusjańscy wrażenia nie zepsuli, a uzupełniające książeczkę inne opowiadanka, to właściwie taki ogólny opis sytuacji aż do spotkania z Heechami. Etapy, co kolejno odkrywano itp. Bardziej dokumentalnie niż prozaistycznie.
"Trzeba się pilnować, bo inaczej ani się człowiek obejrzy, a już zaczyna każdego żałować i w końcu nie ma komu w mordę dać." W. Wharton
- Procella
- Fargi
Teraz czytam "Tajemnice wydarte zmarłym" Emily Craig, zagryzając, poniekąd tematycznie, robaczywymi czereśniami. Bardzo ciekawe, chyba że ktoś ma delikatny żołądek ;)
Trochę wcześniej dzisiaj skończyłam "Słoneczne wino" Bradbury'ego. Ładne to było, nawet bardzo.
Trochę wcześniej dzisiaj skończyłam "Słoneczne wino" Bradbury'ego. Ładne to było, nawet bardzo.
¿ǝıʍołƃ ɐu ıoʇs ʇɐıʍś ǝż 'ǝıuǝżɐɹʍ ɯǝsɐzɔ ǝıɔɐɯ
- Alfi
- Inkluzja Ultymatywna
Nie musisz się spieszyć, możesz część robaków zostawić na jutro. W dniu św. Piotra i Pawła możesz jeść mięso mimo piątku.
A w temacie: odświeżam sobie Chestertona Człowiek, który był Czwartkiem, bo odkryłem, że już nie pamiętam, czym się to je. Kapitalna groteska.
A w temacie: odświeżam sobie Chestertona Człowiek, który był Czwartkiem, bo odkryłem, że już nie pamiętam, czym się to je. Kapitalna groteska.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.
Hadapi dengan senyuman.