Kanon
Moderator: RedAktorzy
- jaynova
- Klapaucjusz
Kanon
No i jestem w trakcie czytania Spellsingera i muszą przyznać, że jestem mocno rozczarowany.
Po entuzjastycznych zachętach Sapkowskiego w jego Leksykonie, spodziewałem się czegoś naprawdę wyjątkowego, na miarę Pratchetta, tymczasem...
Przede wszystkim słabe tłumaczenie, znalazłem w sieci fragment oryginału - wielka różnica. Leżą przede wszystkim stylizacje językowe.
A tłumaczenie jest ogromnie istotne- co wiedzą wszyscy fani LOTR tudzież wielbiciele talentu Piotra Cholewy.
Również i w drugą stronę to działa - czytając Chrzest Ognia po angielsku miałem wrażenie, że wącham wino przez maskę pgaz.
Po drugie , fabuła. Miałka, mości panowie. Pomysł był, różne humorystyczne kwiatki są, ale to za mało. Ot, taka książka na letnie popołudnie, z puszką orzeszków.
Zaliczę, bo Mistrz uznał to za kanon.
Ale jak ma zachwycać , jak nie zachwyca?...
Po entuzjastycznych zachętach Sapkowskiego w jego Leksykonie, spodziewałem się czegoś naprawdę wyjątkowego, na miarę Pratchetta, tymczasem...
Przede wszystkim słabe tłumaczenie, znalazłem w sieci fragment oryginału - wielka różnica. Leżą przede wszystkim stylizacje językowe.
A tłumaczenie jest ogromnie istotne- co wiedzą wszyscy fani LOTR tudzież wielbiciele talentu Piotra Cholewy.
Również i w drugą stronę to działa - czytając Chrzest Ognia po angielsku miałem wrażenie, że wącham wino przez maskę pgaz.
Po drugie , fabuła. Miałka, mości panowie. Pomysł był, różne humorystyczne kwiatki są, ale to za mało. Ot, taka książka na letnie popołudnie, z puszką orzeszków.
Zaliczę, bo Mistrz uznał to za kanon.
Ale jak ma zachwycać , jak nie zachwyca?...
"May God have mercy upon my enemies; they will need it." - Gen. George Patton.
- Q
- Strategos
Kanon
To było na etapie wydań wyłącznie papierowych, więc tylko namiary:
https://pbl.ibl.poznan.pl/dostep/index. ... pis=430133
https://pbl.ibl.poznan.pl/dostep/index. ... pis=430133
forum miłośników serialu „Star Trek”, gdzie ludzi zdolnych do używania mózgu po prostu nie ma - Przewodas
- jaynova
- Klapaucjusz
Kanon
Znalazłem skan, dzięki.
Swoją drogą, takie lepsze recenzje pisałem w gimnazjum...
Powtarzam trylogię Tamuli D. Eddingsa. Mam do niej sentyment, bo to były pierwsze książki fantastyczne, które sobie kupiłem. ;)
Swoją drogą, takie lepsze recenzje pisałem w gimnazjum...
Powtarzam trylogię Tamuli D. Eddingsa. Mam do niej sentyment, bo to były pierwsze książki fantastyczne, które sobie kupiłem. ;)
- jaynova
- Klapaucjusz
- jaynova
- Klapaucjusz
Kanon
Generalnie starsze książki fantasy są moim zdaniem mniej dynamiczne, więcej jest opisów, akcja nie rwie tak do przodu.
Z drugiej strony współczesne seriale na Netflixie potrafią być potwornie rozwlekle.
Z drugiej strony współczesne seriale na Netflixie potrafią być potwornie rozwlekle.