Balony, smoki, historia - czyli Romek Pawlak

czyli o naszych albo cudzych autorach i ich dziełach - wszystko co chcielibyście wiedzieć, a o co (nie)boicie się zapytać

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Romek P.
Pćma

Post autor: Romek P. »

Alfi pisze:No to ja się odważę, żeby na tchórza nie wyjść ;-).
Inne okręty mi się podobały. Za to po przeczytaniu Czarem i smokiem pomyślałem sobie, że... hm, jak by to powiedzieć? Powiedzmy: niekoniecznie musiałem przeczytać.
W zasadzie potwierdzasz to, co ja myślę o swojej pisaninie: że osobom lubiącym te moje historyczne rzeczy, teksty komediowe nie będą pasować. I odwrotnie - też mam takie sygnały :) No, ale ja lubię jedno i drugie, i póki będę mieć czytelników, to oba poletka zamierzam uprawiać :)
Alfi pisze:Dlatego już ostrzę sobie apetyt na te opowiadania historyczno-fantastyczne. We wrześniu, tak? Fantastyka w jakiś sposób odnosząca się do historii to dla mnie coś, co tygrysy bardzo lubią.
Wrzesień, zdecydowanie, o ile Fabryka czegoś nie zmieni :)
A propos takiego pisania, w produkcji jest historia alternatywna, też oparta na "twardej historii". Tyle, że na razie piszę ją dla siebie, nie myśląc o wydawcy :)
Strona autorska: http://romualdpawlak.pl

Awatar użytkownika
Małgorzata
Gadulissima

Post autor: Małgorzata »

Twardą historię zostawiam Colemanowi, Alfiemu i generalnie mężczyznom, oni się jakoś lepiej w tym orientują.

Ale opowiadania, to chętnie. Ostatni tekst, jaki widziałam, był w SFzLiterami - nie pamiętam tytułu. Z serii o pogodniku i jego smoku. Jeżeli jest reprezentatywny dla książek o tychże bohaterach, to, szczerze mówiąc, nie chce mi się sięgać po więcej. Siakiś-taki-nijaki... Znaczy: mam nadzieję, że to nie jest reprezentatywne dla całości, bo z opowiadaniami, to róznie bywa, szczególnie takimi, co się do jednego uniwersum odnoszą w wielkiej ilości. Pamiętacie Kedrigerna? To ten symptom :(((
So many wankers - so little time...

Awatar użytkownika
Korowiow
Ośmioł

Do Romka P.

Post autor: Korowiow »

Wykorzystując fakt, że p. Pawlak pelęta się ostatnio cześciej po forum mam do niego kilka zdań(pytań i stwierdzeń):
1. Czemu "Wilcza krew" tak późno?
2. Czy zapowiadana powieść o polskim krzyżowcu łączy się fabularnie z "Mieczem Zakonu"(jest może preludium cyklu?)?
3. Ja na "Miecz Zakonu" długo czekam i za siebie nie ręczę.
4. Jakie są dobre książki popularnonaukowe o Bizancjum?
5. Jakie opowiadania będą w "Wilczej krwi"(nie chodzi mi tyle o tytuły, co okresy- pardon- w których się rozgrywają)?
Zjednoczony blok wszelkiego wstecznictwa

Awatar użytkownika
Romek P.
Pćma

Re: Do Romka P.

Fajnie, że pytasz :) Po kolei zatem:

1. Fabryka ma pewne opóźnienia, stąd przesunięcie. Ja też żałuję, ale dobre i to, że jeszcze w tym roku.

2. Łączy się. "Płaszcz we krwi" jest prologiem do właściwego cyklu.

3. Problem tkwi nie w moim lenistwie, lecz w fakcie, iż próbuję sobie zbudować grupę czytelników, którzy będą te książki kupować, bo pisanie dla pisania... ja nie widzę w tym sensu. Ale jeżeli wszystko dobrze pójdzie, na początku przyszłego roku powinny zacząć się w różnych miejscach pojawiać fragmenty zarówno "Płaszcza..", jak i pierwszej powieści z właściwego "Miecza...".

4. Kilka niezłych pozycji wypiszę ci tutaj, ale po weekendzie, zgoda?

5. Bułgaria vs Bizancjum, 11 w.; Hiszpania, 12-13 w.; Niemcy-Polska, 13 w.; Rodos, 14 w.; Zatoka Meksykańska, 16 w.; Niemcy, 18 w.; teoretycznie Etiopia, 19 w.; Austria, Włochy, Niemcy, 18, ze skokiem w 20;

Aha, proszę... używaj mojego imienia :-)

Awatar użytkownika
Korowiow
Ośmioł

Danke schon. Skoro wiek 19, to czy będzie coś z epoki Napoleońskiej?

Awatar użytkownika
Romek P.
Pćma

Korowiow pisze:Danke schon. Skoro wiek 19, to czy będzie coś z epoki Napoleońskiej?
Nie, zupełnie nie. Za słabo znam tę tematykę. "Krótki sen o opisaniu świata", bo o nim mowa, nawet nie dotyka kwestii europejskich, chyba że w sensie, czym powinien zajmować się władca :)

Awatar użytkownika
Korowiow
Ośmioł

A czemu, jesli można wiedzieć, napisałżeś "teoretycznie Etiopia"?

Awatar użytkownika
Romek P.
Pćma

Korowiow pisze:A czemu, jesli można wiedzieć, napisałżeś "teoretycznie Etiopia"?
Bo choć wszystkie te opowiadania za punkt wyjścia biorą prawdziwe zdarzenia i prawdziwe tła, to jednak czasem jest ono na maksa realistyczne, a czasem... właśnie w tym opowiadaniu poszedłem w drugą stronę, aby interesujące mnie zagadnienie uczynić nieco bardziej uniwersalnym. Przeczytasz, to zobaczysz, trudno mi to wyjaśnić bez opisywania treści :)

Awatar użytkownika
Korowiow
Ośmioł

Przeczytam, przeczytam- jeśli nie wpadnę pod tramwaj, czy cuś. A mam szansę nie wpaść, bo u mnie tramwaje nie jeżdżą. Już sobie "Wilczą krew..." wpisałem do listy zakupów. Żeby jeszcze było za co, ech...- ale w listopadzie mam imieniny, tak że poślizg może nie być taki znów wielki.

Awatar użytkownika
Romek P.
Pćma

No i jest już wstępna okładka do "Wilczej krwi..." http://fabryka.pl/zapowiedzi.php?id=123&offs=0 Co powiecie?

Awatar użytkownika
Lafcadio
Nexus 6

Post autor: Lafcadio »

Ujdzie w tłoku.
Ja mam śmiałość to panu powiedzieć, bo pan mi wie pan co pan mi może? Pan mi nic nie może. Bo ja jestem z wodociągów.

Awatar użytkownika
taki jeden tetrix
Niezamężny

Post autor: taki jeden tetrix »

Sam lepiej bym tego nie ujął :D
Ale liternictwo, panie, ciekawe.
"Anyone who's proud of their country is either a thug or just hasn't read enough history yet" (Richard Morgan, Black Man)
"Jak ktoś chce sypiać ze skunksami, niech nie płacze, że mu dzieci śmierdzą" (Etgar Keret)

Awatar użytkownika
Romek P.
Pćma

taki jeden tetrix pisze:Ale liternictwo, panie, ciekawe.
A to dziwne. Bo mnie się obrazek podoba, ale liternictwo średnio, wolałbym, żeby jedną częśc tytułu trochę przesunęli względem drugiej.

Awatar użytkownika
Korowiow
Ośmioł

Ech- a ja oczekiwał czego lepszego. Taka ta okładka bez jaj...

Awatar użytkownika
taki jeden tetrix
Niezamężny

Post autor: taki jeden tetrix »

"Ciekawe" to wieloznaczne słowo jest :D
Teść koleżanki mówi o "ciekawych" potrawach, kiedy uzna inne przymiotniki za nieparlamentarne i godzące w cześć kucharza...
"Anyone who's proud of their country is either a thug or just hasn't read enough history yet" (Richard Morgan, Black Man)
"Jak ktoś chce sypiać ze skunksami, niech nie płacze, że mu dzieci śmierdzą" (Etgar Keret)

ODPOWIEDZ