Mapa Ukrainy
ISSN: 2658-2740

Marek Przyborek „Uisge beatha czyli aqua vitae”

Para-Nauka Marek Przyborek - 12 września 2012

Z dedykacją dla Cordi, Krugera i Flamenco,  którzy przeczytali poprzedni tekst i powiedzieli, żeby napisać następny. Przyszło mi do głowy, żeby napisać tekst o whisky, whiskey i jeszcze kilku produktach pochodnych. Najpierw go porzuciłem po pierwszym, z trudem napisanym akapicie. Potem napisałem kawałek następnego i odłożyłem na bliżej nieokreśloną półkę na dysku, bo akurat miałem coś innego do roboty. A potem ktoś zapytał, o czym będzie następny tekst. Więc postanowiłem napisać o whisky. O szkockiej, irlandzkiej, amerykańskiej, […]

Marek Przyborek „Post-wino”

Najpierw pojawił się tytuł. Żeby było nieco bardziej fantastycznie, zamarzyło mi się skojarzyć produkcję alkoholową z postapokalipsą. Czy dobrze? Nie mam zielonego pojęcia. Producenci alkoholi autoramentu wszelkiego zazwyczaj umieli jakoś przetrwać wojny, rewolucje i klęski żywiołowe, ale żeby od razu apokalipsę? Wyszło mi na to, że może lepiej zostawić mało optymistyczne kwestie i zająć się tematem przewodnim. Rzuciłem w kąt rozmyślania natury fatalistycznej z lekka, wybrałem w edytorze tekstu wielgaśną […]

Marek Przyborek „Trzy Wdowy, dwóch Mnichów oraz Polak. Czyli sześć osób do butelki szampana”

Para-Nauka Marek Przyborek - 19 marca 2012

Wszystko zapisane może być uznane za snobizm i użyte przeciwko piszącemu. Szampan, aby był prawdziwy, musi powstawać w Szampanii (w okolicach miasta Reims). Przepisy zakładają także odpowiednią metodę produkcji – opartą na dwukrotnie prowadzonej fermentacji – oraz dopuszczają użycie zaledwie trzech szczepów winorośli. Mimo że większość szampanów ma biały kolor, to biały szczep w tym elitarnym zestawieniu jest tylko jeden, jeden z najpopularniejszych w ramach zadośćuczynienia: chardonnay. Towarzyszą […]

Fahrenheit